Τώρα και ...BlackRock Ελλάδας - Τα στελέχη της ήρθαν στην Ελλάδα για δουλειές

Τώρα και ...BlackRock Ελλάδας - Τα στελέχη της ήρθαν στην Ελλάδα για δουλειές
Πριν λίγα χρόνια, για την ακρίβεια το 2011, η μεγάλη αμερικανική εταιρία BlackRock Solutions είχε έλθει στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση που της απεύθυνε η Τράπεζα της Ελλάδος, όχι για να πάνε μαζί σε κάποια δεξίωση, αλλά για να αναλάβει -έναντι αμοιβής 17 εκατομμύριων ευρώ- την «μελέτη και αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών».

Επί της ουσίας η BlackRock και η διαδικασία της αξιολόγησης θα καθόριζαν τα κεφάλαια που επρόκειτο να χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για τα προσεχή τρία χρόνια. Τότε η εταιρία φέρεται να είχε νοικιάσει γραφεία σε ένα από τα υποβαθμισμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας, ανάμεσα σε στριπτιζάδικα και εγκαταλελειμμένα κτήρια. Μάλιστα το κουδούνι έγραφε Solar ονομασία που παραπέμπει σε ηλιακούς θερμοσίφωνες.

Όμως εν ετει 2015 τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Πλέον η «εταιρία» αποφάσισε να μισθώσει γραφεία στους Αμπελόκηπους σε ένα κτήριο κοντά στην διασταύρωση της Κηφισίας με την Λεωφ Αλεξάνδρας. Έχει νοικιάσει έναν όροφο για περίπου 15 άτομα που έχουν έλθει όμως η πρόβλεψη είναι να έλθουν περίπου 100 άτομα το αργότερο έως το τέλος του μήνα.

Τα «Π» γνωρίζουν σε ποιο κτήριο έχουν μισθώσει τα κορυφαία στελέχη της BlackRock και μάλιστα σε επιτόπιο ρεπορτάζ έχει δει μερικά από αυτά. Ωστόσο η προσέγγιση για την υλοποίηση του ρεπορτάζ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη καθώς τα στελέχη αυτά απαγορεύεται να συνομιλούν με δημοσιογράφους.

Όμως άνθρωπος που έχει επισκεφτεί τα γραφεία τους επισημαίνει ότι ο επικεφαλής του συγκεκριμένου project για λογαριασμό της BlackRock στην Αθήνα, είναι και πάλι ο Craig Phillips ο όποιος όπως λέγεται διατηρεί την αφίσα στο γραφείο του της περίφημης ταινίας 1973 ο «Εξορκιστής»... Η αμοιβή της Black Rock αυτή τη φορά λέγεται ότι είναι περίπου 20 εκ. ευρώ. Απο ελληνικής πλευράς ως επικεφαλής κυκλοφορεί στην αγορά το όνομα του Γιάννη Ε., τέως ανώτατου στελέχους του ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Η BlackRock Solutions, κέρδισε τον διαγωνισμό που διεξήγαγε η Τράπεζα της Ελλάδος για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου με αντικείμενο την εκπόνηση και παρακολούθηση εφαρμογής στρατηγικής για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, η ΤτΕ, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, υποχρεούται να καταρτίσει, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του stress test, αξιόπιστη στρατηγική για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα στοχεύει στην ελαχιστοποίηση του χρόνου υλοποίησης και της χρήσης κεφαλαιακών πόρων από το υπο-πακέτο των 25 δισ.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να υποβάλει, ως το τέλος Οκτωβρίου, έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Η έκθεση θα στηρίζεται, προφανώς, στα αποτελέσματα της αξιολόγησης ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AssetQualityReview- AQR) που ολοκληρώνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Μαζί με την έκθεση κατηγοριοποίησης η ΤτΕ θα αξιολογεί και την ικανότητα της κάθε τράπεζας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανά κατηγορία δανείων.


Τα συμφέροντα σε Χαλκιδική-Βοτανικόκαι η διακριτική παρουσία της στις ΗΠΑ

Η BlackRock, που ιδρύθηκε προ περίπου 27 ετών, δεν είναι μια τυχαία εταιρία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως η εταιρεία Artume SA (θυγατρική της Blackrock), συμφερόντων της αμερικανικής αυτής εταιρείας- έχει αναλάβει να κατασκευάσει το εμπορικό κέντρο «Academy Gardens» στο Βοτανικό. Όπως επίσης και η παρουσία της στην γνωστή εταιρεία Eldorado (από τους βασικούς μετόχους της Ελληνικός Χρυσός).

Η BlackRock ιδρύθηκε το 1988 στη Γουόλ Στριτ της Νέας Υόρκης, έναν χρόνο αφότου έκανε πρεµιέρα η κινηµατογραφική «Wall Street» του Ολιβερ Στόουν. Μία από τις αρχές της επενδυτικής τράπεζας, ακόµη από τις πρώτες ηµέρες της, ήταν να παραµένει χαµηλών τόνων. Εκτοτε έχουν περάσει 24 χρόνια και η επιχείρηση έχει αναδειχθεί στην κορυφή της διαχείρισης περιουσίας στην Αµερική. Το ποσό των κεφαλαίων που διαχειρίζεται είναι ξεκάθαρα αστρονοµικό –3,51 τρισ. δολάρια–, µα ακόµη παραµένει κύριο µέληµά της το να ξεφεύγει από τα «ραντάρ».

Τα καµώµατα της BlackRock δεν τροφοδοτούν τα πρωτοσέλιδα των εφηµερίδων ανά τον κόσµο και σίγουρα κανείς δεν την έχει χαρακτηρίσει «γιγάντιο καλαµάρι τυλιγµένο γύρω από το πρόσωπο της ανθρωπότητας», όπως σηµείωσε το περιοδικό «Rolling Stone» για την Goldman Sachs.
Τον ∆εκέµβριο του 2009 απορρόφησε την Barclays Global Investors, αµέσως µετά την κρίση του 2008 που θεωρητικά την είχε πληγώσει, και πλέον εξυπηρετεί πελάτες από περισσότερες από 60 χώρες παγκοσµίως.

Ο ιδιαίτερος διευθύνων σύμβουλος καιοι αποστολές σε Βρετανία και Ιρλανδία

Το περιοδικό «Vanity Fair» δηµοσίευσε το προφίλ του (έκτασης 6.000 λέξεων) τον Απρίλιο του 2010 υπό τον τίτλο «Η αξίας 12 τρισ. δολαρίων σκιά του Λάρι Φινκ». «Ο Λάρι Φινκ είναι στο κέντρο του τροχού του αµερικανικού καπιταλισµού» είχε δηλώσει στο περιοδικό συνεργάτης του από το παρελθόν. Ως το 2010 η BlackRock επέβλεπε τα 130 δισ. δολάρια τοξικών δανείων που έλαβε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ως µέρος της πώλησης της Bear Stearns και της διάσωσης της AIG.

Επίσης, η BlackRock παρακολουθούσε τους ισολογισµούς δύο ακόµη εταιριών µε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση του 2008, της Fannie Mae και της Freddie Mac – µε συνολική αξία 5 τρισ. –, και παρέχει καθηµερινά εκθέσεις αξιολόγησης του ρίσκου της Οµοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης σε σχέση µε τα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της αγοράς real estate των ΗΠΑ.

Η εµπειρία της BlackRock στην αντιµετώπιση διεθνών οικονοµικών κρίσεων δεν σταµατά εκεί. Προτού το κλιµάκιο της BlackRock φτάσει στην Αθήνα, είχε µόλις διεκπεραιώσει την αµέσως προηγούµενη αποστολή του, που ήταν η αξιολόγηση έξι ιρλανδικών τραπεζών, λιγότερων από τις µισές που κλήθηκε να αξιολογήσει στην Ελλάδα το 2011 , ενώ έχει συνεργαστεί και µε το βρετανικό υπουργείο Οικονοµικών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ