Τα οικονομικά αποτελέσματα για κάθε κλάδο ξεχωριστά

Αναλυτικά: 

1. Βιομηχανία

Ο τομέας της Βιομηχανίας χαρακτηρίστηκε από στασιμότητα το 2014, ήταν δε ο μόνος στον οποίο δεν καταγράφηκε αύξηση κύκλου εργασιών το 2014/13.

Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των 2.923 βιομηχανικών/μεταποιητικών εταιρειών του δείγματος, προκύπτει ότι οι συνολικές πωλήσεις τους παρέμειναν ουσιαστικά σταθερές την τελευταία διετία, ανερχόμενες σε €45,1 δισ. περίπου.

Σε επίπεδο μικτών κερδών εντοπίζεται αισθητή βελτίωση (+4,5%), ωστόσο η επιβάρυνση των αποτελεσμάτων από πολύ υψηλά «λοιπά λειτουργικά έξοδα» οδήγησε και πάλι σε καταγραφή αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος, ενώ παρέμεινε ζημιογόνο το τελικό καθαρό αποτέλεσμα. Βέβαια, πρέπει να επισημανθεί η (θετική) εξέλιξη του περιορισμού των απωλειών, εφόσον καταγράφηκε δραστική περικοπή των ζημιών, κατά 60,7%, το 2014/13, οι δε ζημίες περιορίστηκαν σε €287 εκατ. περίπου. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός της βελτίωσης των κερδών EBITDA του τομέα, τα οποία ήταν αυξημένα κατά 23,3% το 2014 έναντι του προηγουμένου έτους.

Επισημαίνεται ότι το (συνολικό) ζημιογόνο αποτέλεσμα του τομέα οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε συγκεκριμένη βιομηχανία με υψηλές ζημίες. Εάν η εν λόγω εταιρεία και μόνο εξαιρεθεί από το δείγμα, τότε το τελικό αποτέλεσμα του τομέα μετατρέπεται σε θετικό στην τελευταία χρήση .

Όσον αφορά την εξέλιξη ορισμένων βασικών μεγεθών του ισολογισμού, παρατηρείται οριακή μόνο αύξηση (0,8%) της αξίας του συνόλου ενεργητικού το 2014, προερχόμενη αποκλειστικά από την διεύρυνση των διαθεσίμων, ενώ όλα τα λοιπά στοιχεία του ενεργητικού σημείωσαν υποχώρηση. Στα στοιχεία του Παθητικού, διαπιστώνεται αισθητή μείωση των ιδίων κεφαλαίων, κατά 4,4%. Αναφορικά με τις υποχρεώσεις, οι μεν μεσο-μακροπρόθεσμες ήταν αυξημένες κατά 4% περίπου, ενώ και οι συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διευρύνθηκαν κατά 3,8% το 2014/13.

Σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες του τομέα της βιομηχανίας, οι δείκτες της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων και του περιθωρίου καθαρού κέρδους παρέμειναν αρνητικοί το 2014, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 13,91%.


2. Εμπόριο

Αντίρροπες ήταν μάλλον οι εξελίξεις κατά το 2014 στον τομέα του εμπορίου, όπου υπήρξε μεν αισθητή αύξηση του κύκλου εργασιών, γεγονός ενδεικτικό της τάσης για σταδιακή ανάκαμψη της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, παράλληλα όμως τα κέρδη προ φόρου κατέγραψαν έντονη επιδείνωση συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Βάσει των αποτελεσμάτων του δείγματος των 4.160 εμπορικών επιχειρήσεων, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν σε €43,7 δισ., διευρυμένες κατά 2,6% το 2014/13, ενώ εντονότερη αύξηση, 4,2% εμφάνισαν τα μικτά κέρδη.

Ωστόσο, η πτώση των «προμηθειών & λοιπών λειτουργικών εσόδων» ήταν ο παράγοντας που οδήγησε σε μείωση (-16,9%) το λειτουργικό αποτέλεσμα του τομέα. Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τελικά σε μεγάλη επιδείνωση της κερδοφορίας του τομέα, με τα κέρδη προ φόρου να καταγράφουν πτώση κατά 41,7% το 2014/13, περιοριζόμενα σε €600,9 εκατ. Τέλος, τα κέρδη EBITDA σημείωσαν αύξηση κατά 11,1% στην τελευταία χρήση.

Θα πρέπει βέβαια να τονισθεί ότι, η σύγκριση «αδικεί» τις επιδόσεις των επιχειρήσεων κατά το τελευταίο έτος, δεδομένου ότι η εμφανιζόμενη υψηλή κερδοφορία των εμπορικών επιχειρήσεων του δείγματος κατά το 2013 οφειλόταν ουσιαστικά σε μεμονωμένη εταιρεία, η οποία κατέγραψε πολύ υψηλά κέρδη στη χρήση αυτή λόγω έκτακτων γεγονότων .

Όσον αφορά στα στοιχεία του Ενεργητικού, και σε αυτόν τον τομέα υπήρξε οριακή μόνο αύξηση των συνολικών κεφαλαίων (0,7%) το 2014, οφειλόμενη στην αντίστοιχη διεύρυνση των αποθεμάτων και των διαθεσίμων. Σχετικά με τα στοιχεία του Παθητικού, σημαντική ήταν η αύξηση (7,1%) των μεσο-μακροπροθέσμων υποχρεώσεων, με ταυτόχρονη περικοπή (-7,8%) των βραχυπρόθεσμων οφειλών προς τράπεζες. Παράλληλα, τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν μικρή υποχώρηση.

Σχετικά με τους χρηματοοικονομικούς δείκτες του τομέα, επισημαίνεται η έντονη επιδείνωση της αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων και του περιθωρίου καθαρού κέρδους, ενώ το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 19,41% το 2014, από 19,1% το 2013.


3. Υπηρεσίες

Στον τομέα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών (εκτός Τεχνικών Εταιρειών), με βάση τα συγκεντρωτικά μεγέθη των 4.462 εταιρειών, φαίνεται ότι ο τομέας είχε και πάλι ζημιογόνα αποτελέσματα. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε μόλις κατά 1,8% το 2014/13, ενώ βελτίωση (3,2%) σημειώθηκε και σε επίπεδο μικτών κερδών. Περαιτέρω, η μεγάλη μείωση των χρηματοοικονομικών δαπανών (-22,9%), είχε σαν συνέπεια την «εκτόξευση» του λειτουργικού αποτελέσματος, σε επίπεδα της τάξης του €1 δισ. το 2014, από σχεδόν €190 εκατ. το 2013.

Το τελικό αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, εν τούτοις οι ζημίες χρήσεως κατέγραψαν πτώση (-29,6%), ανερχόμενες σε €855,8 εκατ. το 2014, έναντι ζημιών €1.214,8 εκατ. της προηγουμένης χρήσεως. Σε επίπεδο κερδών EBITDA σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 11,5%.

Το σύνολο ενεργητικού των εταιρειών του τομέα δεν εμφάνισε αξιόλογη μεταβολή το τελευταίο έτος. Σχετικά με τα στοιχεία του Παθητικού, τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν μικρή μόνο αύξηση (0,9%), ενώ οριακές μειώσεις εμφάνισαν οι υποχρεώσεις.

4. Τουρισμός

Από την επεξεργασία των στοιχείων των 1.494 τουριστικών εταιρειών φαίνεται ότι η άνοδος των τουριστικών αφίξεων το 2014 επέφερε την εντυπωσιακή βελτίωση των αποτελεσμάτων στον τομέα του τουρισμού.

Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων αυτών αυξήθηκαν κατά 13,2%, ενώ υπήρξε και σημαντική συγκράτηση στο κόστος πωλήσεων, με συνέπεια να προκύψει αύξηση των μικτών κερδών της τάξης του 30% περίπου, με συνέπεια τη δραστική αύξηση του λειτουργικού αποτελέσματος το 2014. Οι θετικές αυτές μεταβολές είχαν καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων και στην (εντυπωσιακή) επιστροφή του τομέα στην κερδοφορία, με την καταγραφή κερδών προ φόρου ύψους €151,6 εκατ. το 2014, έναντι ζημιών σχεδόν €31 εκατ. της προηγούμενης χρήσης.

Τέλος τα κέρδη EBITDA σημείωσαν αύξηση σχεδόν 26% το τελευταίο έτος και διαμορφώθηκαν σε €807 εκ. το 2014.

5. Τεχνικές Εταιρείες

Στον τομέα των τεχνικών εταιρειών το δείγμα αποτελείται από 1.184 επιχειρήσεις. Οι επιδόσεις τους κατά το 2014 ήταν οπωσδήποτε θετικές, με χαρακτηριστικό την έντονη αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών και την περικοπή των ζημιών του τομέα.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, προκύπτει αύξηση των πωλήσεων κατά 28% το 2014/13, παράλληλα δε υπήρξε και δραστική βελτίωση στα αντίστοιχα μικτά κέρδη (54%). Ωστόσο, το λειτουργικό αποτέλεσμα παρέμεινε αρνητικό και το 2014.

Τελικά, οι ζημίες του τομέα συρρικνώθηκαν και διαμορφώθηκαν σε €252,2 εκατ. το 2014, έναντι ζημιών €491 εκατ. του προηγουμένου έτους. Επί πλέον, τα κέρδη EBITDA τετραπλασιάστηκαν στην τελευταία χρήση.