ΠΟΞ: Ακόμη μεγαλύτερες οι επιδοτήσεις χωρίς τα capital controls

ΠΟΞ: Ακόμη μεγαλύτερες οι επιδοτήσεις χωρίς τα capital controls
"Ικανοποίηση για την μέχρι τώρα πορεία των τουριστικών μεγεθών στην Ελλάδα" εκφράζει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος.


Παρ' όλες τις αντιξοότητες, (capital controls), ο ελληνικός τουρισμός τα κατάφερε και το ελληνικό τουριστικό προϊόν και φέτος πρωταγωνίστησε στις επιλογές των ξένων επισκεπτών μας.

"Το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα είναι αυτό που για μία ακόμη χρονιά έδωσε την ώθηση στον ελληνικό τουρισμό", επισημαίνει ο κ. Ρέτσος. Συμπληρώνει δε, ότι "εάν δεν υπήρχαν οι αντιξοότητες της εφετινής χρονιάς κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει για τι νούμερα αφίξεων θα μιλάγαμε εφέτος".

Πλέον, η μεγάλη πρόκληση για τα ελληνικά ξενοδοχεία αλλά και για το τουριστικό προϊόν γενικότερα, σημειώνει ο κ. Ρέτσος, είναι το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση με την αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή.

Ο κ. Ρέτσος εκφράζει φόβους για την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος, ενώ ζητάει ρυθμίσεις των θεμάτων που προκύπτουν από τα Capital Controls.

"Με την εφαρμογή των περιορισμών υπάρχει θέμα, σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση των ξενοδοχειακών μονάδων" επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Παράλληλα ο κ. Ρέτσος στάθηκε στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική σταθερότητα για να συνεχισθεί η άνθιση του ελληνικού τουρισμού.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι από την αρχή του έτους έως την 31/7, συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού με συνολική αύξηση των αεροπορικών αφίξεων +6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή, όπως τονίζεται, διαδραματίζει η Αθήνα που συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία με σημαντική αύξηση +28% το μήνα Ιούλιο (+26,5% επτάμηνο). Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης συνεχίζουν να καταγράφουν τον Ιούλιο του 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με +11% (+10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με +10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με +19,6% (+14,3% επτάμηνο).

Θετική επίσης είναι η εικόνα για το Ιόνιο με +3,7% τον Ιούλιο (+3,8% το επτάμηνο) και τους λοιπούς προορισμούς με +11% (+9,3%). Μικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο. Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με -3,2% (-1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με -1,4% (+0,9%).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ