Η αγωνία των παραγωγικών φορέων για το αποτέλεσμα της κάλπης

Η αγωνία των παραγωγικών φορέων για το αποτέλεσμα της κάλπης
Την ώρα που με την ψήφιση της συμφωνίας και την εκταμίευση των πρώτων δόσεων άρχισαν να διαλύονται για τα καλά τα σύννεφα της χρεοκοπίας και να ξεκινάει η προσπάθεια χαλάρωσης των capital controls για να μπορέσουν σταδιακά οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες να επανέλθουν σε μία κανονικότητα, έρχεται η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών για να «μουδιάσει» εκ νέου την αγορά.

Διότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει ότι από αυτές τις κάλπες θα προκύψει ένα νέο, ισχυρό κυβερνητικό σχήμα που θα είναι ικανό από τη μία να άρει μια και καλή την πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών και από την άλλη θα μπορέσει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις του σκληρού, αλλά αναγκαίου τρίτου μνημονίου.

Είναι προφανές ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα επηρεάσει επί τα χείρω τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας και είναι πολύ πιθανό, αν δεν σχηματιστεί άμεσα κυβέρνηση να απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, που θα συντηρήσουν την βαριά ύφεση της οικονομίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις των επιχειρηματικών φορέων στο moneypro, αφού όπως προκύπτει, παρά την αύξηση του φορολογικού συντελεστή στο 29%, το καπέλο του 20% στην προκαταβολή φόρου αναδρομικά για το 2014 και παρά το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα στραγγίζουν περαιτέρω τα ταμεία τους, υποστηρίζουν ότι είναι απαραίτητο να προκύψει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα ικανό να φέρει εις πέρας την δύσκολη αυτή αποστολή υλοποίησης του προγράμματος.

Οι παραγωγικοί φορείς της αγοράς, θεωρούν ότι ναι μεν είναι σημαντικές οι επιβαρύνσεις που έχει επιφέρει το νέο μνημόνιο και ότι οι επιχειρήσεις για μία ακόμη φορά υπερφορολογούνται, όμως η επίτευξη των στόχων του μνημονίου είναι η μόνη διέξοδος αυτή τη στιγμή και έως ότου χαραχθεί μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πολιτική.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις επισημαίνει στο moneypro ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Α. Σαββάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, και, κυρίως, η αναγγελία πρόωρων εκλογών, αποτελούν τροχοπέδη για την επιβίωση της βιομηχανίας και μεταθέτουν στο χρόνο την υλοποίηση ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων που τις έχει ανάγκη κατά προτεραιότητα η χώρα. Με τις τράπεζες σε ομηρία, δυστυχώς δεν επιλύεται το βασικό πρόβλημα των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας που είναι η εξασφάλιση και η παροχή ρευστότητας.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την επικείμενη φοροκαταιγίδα των επομένων μηνών, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η κρίση, η πολιτική και η οικονομική αβεβαιότητα, αποτελούν ευθεία απειλή για το μέλλον της βιομηχανίας.

Συνεπώς, η νέα Κυβέρνηση πρέπει με σοβαρότητα, τόλμη και αποφασιστικότητα, να κάνει πράξη την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, εκκινώντας από το σχεδιασμό και την υλοποίηση συγκεκριμένης βιομηχανικής πολιτικής. Τέλος, θεωρούμε αυτονόητη, και μάλιστα πρώτης προτεραιότητας, τη θεσμοθέτηση μεταρρυθμιστικών τομών στην οικονομία και στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, για να μπορέσει επιτέλους η χώρα μας να τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης».

ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ, μιλώντας στο moneypro, υποστήριξε ότι: «Το καλύτερο για την οικονομία θα ήταν να σχηματισθεί από την παρούσα Βουλή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας με τους εταίρους και την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Βεβαίως, η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές, θα παρατείνει και άλλο το αδιέξοδο και την αβεβαιότητα. Θα επιβαρύνει κι άλλο την οικονομία. Είναι όμως και μια ευκαιρία να προκύψει, με την ψήφο των πολιτών, μια ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία υπέρ των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Να δημιουργηθούν συνθήκες σταθερότητας, συναίνεσης και αποτελεσματικότητας. Αυτές τις συνθήκες έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση. Ελπίζω οι πολιτικοί μας να αντιληφθούν ότι χωρίς ευρύτερες συναινέσεις τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Αλλά και οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Αρκετά πληρώσαμε τα μεγάλα λόγια και τις εύκολες υποσχέσεις».

ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ. Ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ υποστήριξε στην εφημερίδα μας ότι οι επαναλαμβανόμενες πρόωρες εκλογές εκτροχιάζουν την οικονομία της Χώρας και δηλώνει χαρακτηριστικά: «H πρόσφατη προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, μόλις επτά μήνες μετά τις τελευταίες πρόωρες εκλογές και δύο μήνες μετά το άσκοπο δημοψήφισμα, αναμφίβολα, βρίσκουν την ελληνική αγορά να «πνέει τα λοίσθια» και εκτιμάται ότι, οι θα στοιχίσουν περίπου απώλειες τζίρου 2 δις ευρώ από την ελληνική αγορά. Η θέση των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του τόπου μας είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη για κυβέρνηση εθνικής σοβαρότητας με διάρκεια τετραετίας. Οι επαναλαμβανόμενες προεκλογικές περίοδοι εκτροχιάζουν την οικονομία της Χώρας, ακινητοποιώντας τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας, γεγονός που οπωσδήποτε δεν συντελεί στην ανάκαμψη και απομακρύνει συνεχώς την ανάπτυξη. Είναι ανησυχητικό, που οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, βρίσκουν και πάλι την ελληνική οικονομία πιο ευάλωτη από ποτέ και σε μία ακόμη προεκλογική περίοδο…».

ΝΕΑ ΕΜΠΟΔΙΑ. Ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΤΕ, κ. Αλέξανδρος Λαμνίδης υποστηρίζει στο moneypro ότι: «Η πρόσφατη παραίτηση της ελληνικής Κυβέρνησης και οι επικείμενες εκλογές σίγουρα δημιουργούν εκ νέου εμπόδια για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα όμως θα μπορούσε να είναι και μια θετική εξέλιξη ώστε, άμεσα, η νέα Κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι σε θέση να εφαρμόσει απερίσπαστα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε, επιτέλους, η χώρα μας να προχωρήσει μπροστά και να βγει από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να καταφέρει πολύ σύντομα να αναγεννηθεί και το σίγουρο είναι ότι ο τουρισμός θα δείξει για ακόμα μια φορά το δρόμο και μπορεί κάποιος να φανταστεί τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, αν η οικονομία σταθεροποιηθεί, υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μειωθεί η φόρο-επιδρομή και επιστρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον».

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ