Ποιες προσπάθειες γίνονται από τη ΔΕΘ για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες

Ποιες προσπάθειες γίνονται από τη ΔΕΘ για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, στις αρχές Αυγούστου, ησυχία επικρατεί στα γραφεία της ΔΕΘ – Helexpo, στην οδό Εγνατίας, στη Θεσσαλονίκη, απέναντι από το πανεπιστήμιο. Στο κτίριο υπάρχουν λίγοι εργαζόμενοι, ίσα ίσα για να μην είναι κλειστό το «μαγαζί».

Οι υπόλοιποι, όπως και η διοίκηση, έχοντας ολοκληρώσει πάνω από το 90% των προετοιμασιών για την Διεθνή Έκθεση του Σεπτεμβρίου διανύουν τις τελευταίες ημέρες των θερινών τους διακοπών. Ετοιμάζονται να επανέλθουν μετά τον Δεκαπενταύγουστο για να κλείσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της Έκθεσης, που κάθε χρόνο αφενός σφραγίζει την έναρξη της νέας οικονομικής περιόδου και αφετέρου σφραγίζεται από την επίσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Όλα αυτά ισχύουν επί δεκαετίες και για όσους συμμετέχουν στις διαδικασίες χαρακτηρίζονται από δημιουργικότητα. Ή μάλλον ίσχυαν μέχρι πέρσι. Διότι φέτος όλα είναι διαφορετικά στα γραφεία της ΔΕΘ – Helexpo. Οι πυκνές πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα, το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν φέρει τα πάνω κάτω και η πανηγυρική 80η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα διοργανωθεί από τις 5 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα.

Η αρχική δυσκολία στην κατοχύρωση συμμετοχών, λόγω της ανασφάλειας για τις εξελίξεις που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιανουαρίου, εξελίχθηκε σε πραγματικό πανικό μετά την τραπεζική αργία στα τέλη Ιουνίου. Ήταν η στιγμή που η ΔΕΘ – Helexpo βρήκε απέναντί της επιχειρήσεις που είχαν εκφράσει την πρόθεση να πάρουν μέρος στη διοργάνωση, αλλά είτε δεν είχαν εμπορεύματα να φέρουν –για παράδειγμα καινούρια μοντέλα αυτοκινήτων-, είτε δεν είχαν χρήματα και τρόπο για να πληρώσουν λόγω των capital controls, είτε δεν είχαν ούτε εμπορεύματα, ούτε τρόπο για να πληρώσουν. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης υπήρξαν ακυρώσεις συμμετοχών, που με τη σειρά τους σήμαναν συναγερμό.

Οι άδειες των εργαζομένων στο εμπορικό τμήμα ανακλήθηκαν, τα μέλη της διοίκησης παρέμειναν στη Θεσσαλονίκη, τα φώτα στα γραφεία τους σβήνουν αργά το βράδυ και εν μέσω καύσωνα ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης της διοργάνωσης, με την επιστράτευση όλων των μέσων του μάρκετινγκ (εκπτώσεις, προσφορές κ.λπ.).

Όπως σημειώνουν στελέχη της διοίκησης είναι πιθανό η 80η ΔΕΘ να είναι μικρότερη κατά 20% - 25%, αλλά αυτό δεν θα φαίνεται με το μάτι. Θα αποτυπωθεί στις συμμετοχές και στα έσοδα στον ισολογισμό της εταιρίας. Τα ίδια στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, αφού τα δύο τελευταία χρόνια –μετά την ενοποίηση της ΔΕΘ και της Helexpo- η Έκθεση του Σεπτεμβρίου πήγαινε πολύ καλά και όλα έδειχναν ότι η φετινή θα πάει ακόμη καλύτερα, εδραιώνοντας την δυναμική επιστροφή ενός θεσμού που είναι συνυφασμένος με τη Θεσσαλονίκη και στηρίζει πολλαπλώς την οικονομία της πόλης.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ. Σα να μην έφτανε η αναστάτωση στην οικονομία που επηρεάζει βαθειά την 80η ΔΕΘ υπάρχει και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, με μία υποψήφια ημερομηνία την 13η Σεπτεμβρίου, δηλαδή τη δεύτερη και πιο εμπορική Κυριακή της ΔΕΘ, όταν γίνεται πατείς με πατώ σε. Είχε συμβεί το ίδιο και στις εκλογές του 2007, με έντονα αρνητικά αποτελέσματα στην επισκεψιμότητα της ΔΕΘ.

Ήδη αυτό το ενδεχόμενο έχει κινητοποιήσει τη διοίκηση της ΔΕΘ – Helexpo. Ο πρόεδρος της εταιρίας Τάσος Τζήκας έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες του στην αρμόδια υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, η οποία συμφώνησε ότι καλό θα ήταν οι πολιτικές εξελίξεις να μην επηρεάσουν τη διοργάνωση. Το καλό για τη ΔΕΘ – Helexpo είναι ότι –πέρα από το τι θα γίνει στην Διεθνή Έκθεση- οι κλαδικές που είναι προγραμματισμένες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους πιθανότατα δεν θα επηρεαστούν αρνητικά από τις εξελίξεις. Κι αυτό διότι αφορούν αγορές που μέσα στην κρίση αντέχουν.

Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η «Kosmima», που σε επίπεδο συμμετοχών πηγαίνει καλά, αφού η αγορά χρυσού εξακολουθεί να έχει ενδιαφέρον. Ακολουθεί το Νοέμβριο η διεθνής έκθεση τουρισμού «Philoxenia», στην οποία έχουν κληθεί 100 ξένοι εκπρόσωποι tour operators και εκτιμάται ότι θα πάει πολύ καλά και τον Δεκέμβριο ο «Αστερόκοσμος», το χριστουγεννιάτικο χωριό, το μοναδικό στην εορταστική Θεσσαλονίκη.


Στόχος οι 200.000 επισκέπτες

Πέρσι οι επισκέπτες της 79ης ΔΕΘ ήταν 256.000, έναντι 150.000 το 2013 και 100.000 το 2012. Ο αρχικός στόχος για την 80η ΔΕΘ είναι να πιάσει το περσινό νούμερο, αλλά μιλώντας με τους αρμοδίους ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι με 200.000 επισκέπτες όλοι θα είναι ικανοποιημένοι. Προκειμένου, πάντως, να επιτευχθεί μεγάλη επισκεψιμότητα δε φτάνουν τα περίπτερα και τα εκθέματα. Κάθε χρόνο την εμπορικότητα της ΔΕΘ ενισχύουν οι παράλληλες εκδηλώσεις.

Για φέτος τρία είναι τα ατού της 80ης ΔΕΘ. Κατ’ αρχήν θα επαναλειτουργήσει εντός του εκθεσιακού κέντρου το «Εργοστάσιο σοκολάτας», το πιο πετυχημένο πρότζεκτ της ΔΕΘ εδώ και χρόνια. Η δεύτερη έκπληξη αφορά την προσπάθεια της ΔΕΘ – Helexpo να φέρει στη Θεσσαλονίκη από το Λούβρο τα εκμαγεία των «μαγεμένων», των τεσσάρων διπλών καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης, τα πρωτότυπα των οποίων φυλάσσονται στο διάσημο μουσείο στο Παρίσι.

Τα αντίγραφα έχουν φυσικό μέγεθος, θα παραμείνουν για πάντα στη Θεσσαλονίκη και η απόκτησή τους έχει κόστος 150.000, που η ΔΕΘ προσπαθεί να καλύψει και με χορηγίες. Οι ενέργειες βρίσκονται σε εξέλιξη και οι πιθανότητες θετικής έκβασης –λένε οι υπεύθυνοι- είναι πολλές. Τρίτο δέλεαρ για να επισκεφθεί κανείς την Διεθνή Έκθεση εκτός περιπτέρων είναι οι μουσικές εκδηλώσεις, που γίνονται τα βράδια και μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει μόνο με το εισιτήριο εισόδου -5 ευρώ την πρώτη Κυριακή και το δεύτερο σαββατοκύριακο, 3 ευρώ τις υπόλοιπες ημέρες.

Συζητήσεις γίνονται για συναυλίες –μεταξύ άλλων- του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Γιάννη Κότσιρα, του Κωνσταντίνου Αργυρού, καθώς και για αφιέρωμα στα 90χρονα του Μίκη Θεοδωράκη, με την παρουσία του ίδιου του συνθέτη, έστω από… μακριά.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ