«Συναγερμός» στην αγορά λόγω capital controls: Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις

«Συναγερμός» στην αγορά λόγω capital controls: Πώς επηρεάζονται οι επιχειρήσεις
Λίγες ώρες μετά την επιβολή των capital controls, στις 29 Ιουνίου, οι τέσσερις πρόεδροι των Επαγγελματικών και Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων Αθήνας και Πειραιά, είχαν ζητήσει από την Κυβέρνηση να αρθούν άμεσα -ζητούσαν αυτό να γίνει στις 30 Ιουνίου- οι περιοριστικοί όροι προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές και οι υποχρεώσεις προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Πάνω από ένα μήνα μετά τα capital controls είναι εδώ και όπως όλα δείχνουν θα παραμείνουν για μήνες, μέχρις ότου έρθει «φρέσκο χρήμα» από την Ευρώπη, και μαζί με αυτό μια σαρωτική αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων όσο περισσότερο αργήσει η συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας, τόσο πιο κρίσιμη θα γίνεται η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, καθώς το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων μετρητών στα 420 ευρώ «πνίγει» την οικονομία, αλλά και την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώνουν τα δάνειά τους.

ΤΑ ΠΟΣΑ. Η πραγματικότητα είναι ακόμη χειρότερη στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Το επιτρεπόμενο ύψος εισαγωγής ανέρχεται μόλις στα 3,4 εκατ. ευρώ ημερησίως ανά τράπεζα, δηλαδή 17 εκατ. ευρώ για τις πέντε τράπεζες, όταν το σύνολο των ημερήσιων αναγκών της αγοράς αγγίζει τα 150 εκατ. ευρώ. Πάντως μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στις τράπεζες αποκεντρώνεται πλέον το 70% των αποφάσεων και το όριο εισαγωγών γίνεται 100.000 ευρώ ημερησίως ανά πελάτη, ανά τράπεζα. Η ελληνική οικονομία εισάγει αγαθά αξίας άνω των 40 δισ. ευρώ το χρόνο, οπότε χρειαζόμαστε περίπου 150 εκατ. ευρώ την ημέρα για εισαγωγές. Από τις 27/6 έως τις 24/7 το ποσό που εγκρίθηκε από την Επιτροπή, λόγω των capital controls κυμάνθηκε στο 1,5 δις ευρώ, δηλαδή σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα των αναγκών.

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των εξερχόμενων containers από το λιμάνι του Πειραιά είναι 3.900 TEU, τις τελευταίες 3 εβδομάδες δεν ξεπέρασε τα 1.700. Αρκετά δε containers παραμένουν στα τελωνεία. Και αυτό γιατί από τη στιγμή που τα εμβάσματα δεν εκκαθαρίζονται στους (εκτός συνόρων) τραπεζικούς λογαριασμούς των προμηθευτών οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκτελωνίσουν φορτία.

Αυτό συνεπάγεται σημαντικές καθυστερήσεις στα τελωνεία με επιπτώσεις στα ευπαθή προϊόντα. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τροφίμων (ΣΕΕΤ) από τα μέλη του, μέχρι και τις 23 Ιουλίου είχαν εγκριθεί πληρωμές για εισαγωγές τροφίμων που αντιστοιχούν μόνο στο 7% του αριθμού και στο 10,5% της αξίας των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι υπάρχει «στόχευση» μείωσης εισαγωγών συγκεκριμένων ειδών όπως π.χ. το μοσχαρίσιο κρέας, για την εισαγωγή του οποίου δαπανάται περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Η ουσία είναι πως η ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των τραπεζικών περιορισμών, έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με την πτώση των πωλήσεων να κυμαίνεται από 30% ως 80%, ανάλογα με τον κλάδο.

Όπως καταλαβαίνουμε όλοι η ρευστότητα όχι απλά ρέει με το σταγονόμετρο αλλά για κάποιους κλάδους και για κάποιες επιχειρήσεις υπάρχει ανομβρία χρηματοδότησης, κάτι που έχει "χτυπήσει" την παραγωγή, τις εξαγωγές, την απασχόληση και τις επενδύσεις.


Καθεστώς οικονομίας των «μετρητών»

Η απαίτηση «τοις μετρητοίς» πλέον καλύπτει σχεδόν το σύνολο της παραγωγής, ακόμα και τις μεγαλύτερες μεταποιητικές / βιομηχανικές μονάδες, σε κλάδους με παραδοσιακή διεθνή παρουσία και εδραιωμένη ανταγωνιστικότητα. Επιπροσθέτως η μη εξαίρεση της βιομηχανίας από τους περιορισμούς διευρύνει τα ήδη μεγάλα προβλήματα στην τήρηση εμπορικών και οικονομικών όρων και παραδόσεων στο εξωτερικό, ενώ η συνεχιζόμενη δυσκολία στη διακίνηση Α΄ υλών στην εσωτερική αγορά επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την τοπική παραγωγή.

Την ίδια ώρα ανυπολόγιστες είναι οι επιπτώσεις στις εισαγωγές/εξαγωγές. Ενδεικτικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η ακύρωση παραγγελιών λόγω μεγάλης δυσλειτουργίας των αντικαταβολών είναι στην ημερήσια διάταξη ενώ συνεχίζεται η αδυναμία προστασίας έναντι συναλλαγματικών και παρεμφερών κινδύνων για αγορές και πωλήσεις σε νόμισμα διαφορετικό του € (USD, GBP, SEK κλπ).

Παράλληλα καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις αποπληρωμής υποχρεώσεων του Δημοσίου σε συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις και προγράμματα με σημαντική επιβάρυνση του cash-flow των επιχειρήσεων. Ενώ οι δράσεις έχουν εξοφληθεί στο 100% από τις επιχειρήσεις, λόγω αδυναμίας καταβολής της εθνικής συμμετοχής καθυστερεί η εκταμίευση του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους. Αυτό δημιουργεί αφαίμαξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα την αναβολή/ακύρωση επενδυτικών πλάνων, τη δυσφήμιση σε προμηθευτές του εξωτερικού από διαρκείς αναβολές/ακυρώσεις, την πτώση πωλήσεων/εξαγωγών, κτλ

Η ουσία είναι ότι πλέον στην αγορά έχει δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον στις συναλλαγές («οικονομία των μετρητών») με τους προμηθευτές να ζητούν την πληρωμή αποκλειστικά με μετρητά αποφεύγοντας οποιαδήποτε άλλη μορφή υπό τον φόβο του «κουρέματος» των καταθέσεων. Προμηθευτές του εξωτερικού ήδη ζητούν δυσμενέστερους όρους συναλλαγών, ακόμη και 100% προπληρωμή, ακόμα και σε μεγαλύτερες και φερέγγυες ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ έχει διευρυνθεί τα προβλήματα πληρωμών σε όσους εισπράττουν είτε μετρητά είτε πληρώνονται μέσω αντικαταβολής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεταφορείς. Αυτό συνεπάγεται με αδυναμία αποστολής προϊόντων σε πελάτες του εξωτερικού.

Λόγω μείωσης της παραγωγής, πτώσης των πωλήσεων, δυσκολιών διάθεσης, κτλ παγιώνεται η κάλυψη των αναγκών από προσωπικό ασφαλείας. Επίσης λόγω μείωσης της παραγωγής οι επιχειρήσεις προχωρούν σε αναθεώρηση των βαρδιών, των αδειών, του αριθμού των θέσεων εργασίας, των προσλήψεων, κτλ.

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ