ΒΕΑ: Παραμένουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων για συναλλαγές με το εξωτερικό

ΒΕΑ: Παραμένουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων για συναλλαγές με το εξωτερικό
Την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τις μικρές και πολύ μικρές βιοτεχνικές και παραγωγικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό, ζητά η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.


Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της, καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες δεκάδων τηλεφωνημάτων επιχειρηματιών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι αρμόδιες υποεπιτροπές στις τράπεζες υπολειτουργούν και δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματά τους για έγκριση συναλλαγών με το εξωτερικό. Μάλιστα μέλος μας κατήγγειλε ότι οι αρμόδιες επιτροπές όχι μόνο δεν λειτουργούν υπέρ των επιχειρήσεων, αλλά δημιουργούν επιπλέον προβλήματα όπως για παράδειγμα, απαντώντας αρνητικά σε αίτημα για διασυνοριακή συναλλαγή 19.000 ευρώ, επειδή «δεν προάγεται το κοινωνικό συμφέρον».

Η καθυστέρηση της έγκρισης των συναλλαγών με το εξωτερικό υπονομεύει την προσπάθεια των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων να επιβιώσουν σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα εμβάσματα του εξωτερικού που ζητούν οι επιχειρηματίες, δεν ξεπερνούν τα 30.000 ευρώ.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν και όσες επιχειρήσεις έχουν ρυθμίσει την οφειλή τους προς την Εφορία, αλλά ωστόσο οι λογαριασμοί τους, παραμένουν δεσμευμένοι, γιατί το σύνολο των μηνιαίων πληρωμών, δεν έχει ανέλθει ακόμη στο ποσοστό του 25% της συνολικής οφειλής, όπως προβλέπεται.

Ενώ λοιπόν, πριν την εφαρμογή των capital controls οι επιταγές τρίτων προς αυτές τις επιχειρήσεις ήταν δυνατόν να πληρωθούν τοις μετρητοίς από τα ταμεία των Τραπεζών όπου είχε ανοιχτεί ο λογαριασμός της εταιρείας, τώρα, αυτό δεν γίνεται. Αποτέλεσμα, ο εγκλωβισμός της επιχείρησης, με σοβαρότατες συνέπειες στην επιβίωσή της.

Ζητούμε από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, να μεριμνήσουν για το ζήτημα που έχει προκύψει και να στηρίξουν την επιβίωση και την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ