Επανήλθε σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση από το εξωτερικό, «αγκάθι» οι Ελληνες

Επανήλθε σε υψηλά επίπεδα η ζήτηση  από το εξωτερικό, «αγκάθι» οι Ελληνες
Σε ολική επαναφορά της ζήτησης οδηγείται η τουριστική κίνηση για τους ελληνικούς προορισμούς, μετά την συμφωνία που επήλθε με τους δανειστές και την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την ελληνική βουλή με αυξημένη πλειοψηφία.

Η εικόνα της αγοράς ομαλοποιείται και για ορισμένες κύριες αγορές όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας η αύξηση στις κρατήσεις αγγίζει διψήφιο νούμερο, ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται η σκανδιναβική, η αμερικανική (άνω του 30%) η γαλλική και η ιταλική αγορά.

Αμφίσημη είναι η εικόνα της γερμανική αγοράς η οποία διαφοροποιείται ανά προορισμό, ενώ το μεγάλο αγκάθι για φέτος εδράζεται στον εσωτερικό τουρισμό ο οποίος έχει υποστεί ισχυρότατο σοκ, κυρίως εξ αιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής αβεβαιότητας. Όπως επισημαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης η τουριστική κίνηση βαίνει με θετικούς ρυθμούς επιβεβαιώνοντας την ανατροπή στην αρνητική εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων όπου υπήρξαν χιλιάδες ακυρώσεις μεμονωμένων τουριστών.

Ο κ. Τσακίρης εκτιμά ότι η χώρα απώλεσε σημαντικό κομμάτι από τους Last Minute τουρίστες, εξ αιτίας της αβεβαιότητας της χώρας ενώ σημείωσε ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία των ξενοδοχείων. Ο πρόεδρος του ΞΕΕ σημειώνει ότι ο εσωτερικός τουρισμός αποτελεί την μεγάλη πληγή της φετινής σεζόν, γεγονός που πλήττει βαρύτατα προορισμούς που στηρίζονται στην εν λόγω αγορά.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ. Την ίδια ώρα αυξημένες πωλήσεις κατά 40% προς Ελλάδα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι αναφέρει το Global Travel Group της Βρετανίας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι ρυθμοί αύξησης συνεχίζονται "χωρίς σημάδια επιβράδυνσης".

Το Global Travel Group, έχοντας και επιπλέον 400 ανεξάρτητους ταξιδιωτικούς πράκτορες, αναφέρει ότι τα πακέτα διακοπών έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε ετήσια βάση.

Προσθέτει δε ότι η μέση τιμή κράτησης των διακοπών έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 300 λίρες, με τη Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα να βρίσκονται στην κορυφή του ενδιαφέροντος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Global Travel Group, Andy Stark είπε: «Είναι ενθαρρυντικό να ακούμε ότι η συνεχιζόμενη οικονομική αναταραχή στην Ελλάδα δεν αποθαρρύνει τους Βρετανούς τουρίστες από το να κάνουν κράτηση για ταξίδια στη χώρα. «Οι πράκτορές μας αναφέρουν ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή ευκαιρίες για την Ελλάδα και τα νησιά της. Οι ταξιδιώτες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις ευκαιρίες για να απολαύσουν τον ήλιο».

Οι αυξήσεις στον ΦΠΑ δεν προβλέπεται να επηρεάσουν το μεγάλο κομμάτι των βρετανών τουριστών που θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ειδικά για την Ελλάδα η Ένωση βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων ABTA, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτές θα ισχύσουν από την 1η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Olympic Holidays, Φώτη Λαμπριανίδη, στα «Π» οι κρατήσεις από το Σαββατοκύριακο κι έπειτα έχουν ανακάμψει, καθώς η θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους εταίρους έχει καθησυχάσει τους βρετανούς τουρίστες.

«Βλέπουμε μεγάλη βελτίωση αυτή την εβδομάδα», επισημαίνει ο κ. Λαμπριανίδης. «Αν οι οικογένειες δεν κάνουν κράτηση τώρα, μπορεί να το μετανιώσουν. Σε μερικές ημερομηνίες, οι τιμές που ισχύουν τώρα είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων χρόνων», τόνισε και προειδοποίησε ότι είναι βέβαιο ότι οι τιμές θα ανέβουν με την αύξηση της ζήτησης.

ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Εν τω μεταξύ η ΑΒΤΑ (Σύνδεσμος των Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων) συνιστά στους βρετανούς τουρίστες, όπως γίνεται για κάθε προορισμό, να αποκτούν ασφάλιση αμέσως μόλις πραγματοποιείται η κράτηση, και να ελέγχουν τα ποσά μετρητών που προσφέρονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Συνιστά ακόμα τη φύλαξη των μετρητών σε χρηματοκιβώτια των ξενοδοχείων ή το μοίρασμα του ποσού στα μέλη της ομάδας ταξιδιωτών, ως μέτρα προφύλαξής τους από κλοπές.

Χαρακτηρίζει business as usual την κατάσταση στα ελληνικά resort, ενώ τα καταστήματα και τα εστιατόρια είναι πλήρως εφοδιασμένα, χωρίς να παρατηρούνται ελλείψεις.

Ενώ τα φαρμακεία στη χώρα εμφανίζονται να λειτουργούν κανονικά, το βρετανικό ΥΠΕΞ συμβουλεύει τους τουρίστες, να έχουν μαζί τους ιατρικά σκευάσματα, ως προληπτικό μέτρο. «Δεν προβλέπουμε ότι οι Tour Operator θα αναγκαστούν να αλλάξουν προορισμό στους πελάτες τους. Ωστόσο, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», επισημαίνει η ΑΒΤΑ.


Ψηλά και στις προτιμήσεις των Ρώσων

Ο τρίτος πιο περιζήτητος προορισμός για τους Ρώσους ήταν η Ελλάδα τον Ιούνιο, όπως φαίνεται από τις αναζητήσεις προορισμών στη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης διακοπών στη Ρωσία, Yandex (το ρωσικό google). Δημοφιλέστερος προορισμός ήταν η Τουρκία και ακολούθησε η Αίγυπτος.

Τον Ιούνιο το ενδιαφέρον των ρώσων χρηστών της Yandex για διακοπές στο εξωτερικό εμφανίζεται αυξημένο κατά 12% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2014 και ο αριθμός των αναζητήσεων για διακοπές εντός της Ρωσίας σε σχέση με ένα μήνα πριν είναι μειωμένος κατά 32%.

Το 7% των χρηστών της πύλης τον Ιούνιο που μας πέρασε αναζήτησαν Ελλάδα.

Σε σύγκριση με τα στοιχεία Μαΐου, ο αριθμός των αναζητήσεων παρουσιάζεται προσαυξημένος κατά 14,5%. Ωστόσο, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2014, η ζήτηση για Ελλάδα είναι μειωμένη κατά 27%.

Το ενδιαφέρον φέτος αναθερμάνθηκε σημαντικά λόγω των ελκυστικών τιμών: Τον Ιούνιο, τα εβδομαδιαία πακέτα ξεκινούν από 10.000 ρούβλια συν βίζα.

Ωστόσο, το μέσο κόστος διακοπών στη χώρα για 2 άτομα είναι στα 75.000 ρούβλια.

Η Ελλάδα ήταν πιο δημοφιλής στις αναζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Αγία Πετρούπολη, το Λένινγκραντ και τη Μόσχα.

Ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς TO’s για τους οποίους πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις ήταν οι Mouzenidis Travel, Biblio Globus και Pegas Touristik.

Τέλος, τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά θέρετρα στην Ελλάδα τον Ιούνιο ήταν η Κρήτη (35.000 χτυπήματα) και η Ρόδος (18.000 χτυπήματα).

Πηγή: Από την εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που κυκλοφορεί στα περίπτερα όλης της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ