Βυθίστηκαν και πωλήσεις του…delivery - Τι λένε τα στελέχη του κλάδου

Βυθίστηκαν και πωλήσεις του…delivery - Τι λένε τα στελέχη του κλάδου
Κανείς δεν γλιτώνει –πέραν των σουπερμαρκετ- από το «πάγωμα» των συναλλαγών. Το κλείσιμο των τραπεζών φαίνεται, όπως προκύπτει από το δηλώσεις στελεχών του κλάδου, να έχει πλέον βυθίσει τις πωλήσεις και ενός από τους πιο αμυντικούς κλάδους: αυτόν της εστίασης.

Μεγάλες αλυσίδες, μετρούν μείωση τζίρου άνω του 25%-30% κατά την π[ρώτη εβδομάδα των capital controls ενώ στελέχη του κλάδου, μιλούν για τον κίνδυνο περαιτέρω βύθισης καθώς πολύ σύντομα θα αρχίσουν να υπάρχουν και ελλείψεις στις προμήθειες.

Από τη μια μεριά η κακή ψυχολογία και η περιορισμένη ρευστότητα των καταναλωτών και από την άλλη η «προσωρινή αργία» πολλών επιχειρήσεων, που έχει πλήξει αισθητά το delivery, έχουν θορυβήσει τους επιχειρηματίες της εστίασης, ενός κλάδου που μέχρι πριν από λίγους μήνες κατέγραφε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και εν όψει καλοκαιριού πριμοδοτούνταν και από την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Ο τζίρος

Σήμερα, 5η μέρα με κλειστές τράπεζες, η αγορά δείχνει «παγωμένη». Οι απώλειες σε τζίρο κυμαίνονται, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, στο 25% 30%, ενώ η τροφοδοσία είναι προβληματική σε όλο το φάσμα της αγοράς, αφού οι εισαγωγές απαιτούν μετρητά, τα οποία λίγοι μπορούν να διαθέσουν υπό το καθεστώς των capital controls. Και φυσικά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι στην εστίαση ελάχιστες πρώτες ύλες παράγονται εγχωρίως, από τον καφέ που καταναλώνεται στις καφετέριες μέχρι το χοιρινό κρέας που αποτελεί βασικό υλικό για το σουβλάκι (εισάγονται σχεδόν τα 2/3 του όγκου που καταναλώνεται). Επομένως η εξάντληση των στοκ θα καταστήσει τη λειτουργία πολλών επιχειρήσεων ανέφικτη, από καφέ και σουβλατζίδικα μέχρι πιτσαρίες, εστιατόρια και ταβέρνες. Μέρα με τη μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται και αναπόφευκτα θα επέλθει συρρίκνωση της αγοράς κατά τις επόμενες ημέρες/εβδομάδες.

O Βλάσσης Γεωργάτος, διευθύνων σύμβουλος της Γρηγόρης Μικρογεύματα, δεν συμμερίζεται αυτό το συμπέρασμα, καθώς όπως λέει στη «Nαυτεμπορική» είναι πρώιμο να γίνουν εκτιμήσεις και αποτίμηση του κόστους των capital controls για τις επιχειρήσεις. Προειδοποίησε, πάντως, για τυχόν επιδείνωση της σημερινής κατάστασης στην περί πτωση που αμφισβητηθεί η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Εξήγησε ότι το σύνολο των μέτρων που συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς στο πλαίσιο της πρότασης συμφωνίας, στην πλειονότητά τους φόρτωναν βαρείς φόρους τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις επιχειρήσεις της εστίασης, με την συζήτηση να φτάνει τον ΦΠΑ στο 23%. Ο κ. Γεωργάτος σημειώνει, μάλιστα, χαρακτηριστικά ότι η αγορά θα άντεχε ΦΠΑ στο 50% αρκεί να αποκατασταθεί η ομαλότητα. «Πρέπει να αποφύγουμε την πλήρη αποδόμηση του συστήματος» είπε με νόημα, σημειώνοντας ότι «κάθε εβδομάδα που περνά υπό το τρέχον καθεστώς μάς στοιχίζει ένα χρόνο ταλαιπωρίας».
Για πολύ δύσκολη κατάσταση μιλά ο Παναγιώτης Τραϊφόρος, διευθύνων σύμβουλος της Food Plus AEBE, που διαχειρίζεται τα δίκτυα Pizza Hut και KFC. Η πτώση πωλήσεων στην εταιρεία τις τελευταίες ημέρες υπολογίζεται σε 24%25% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ οι προμηθευτές έχουν αρχίσει να ζητούν μετρητά για να παραδώσουν. «Ευτυχώς που έχουμε τα κτοποιήσει τιμολόγια για πλη ρωμές στο εξωτερικό» μας λέει, τονίζοντας ότι το στοκ μπορεί να υποστηρίξει τη λειτουργία της εταιρείας προσωρινά. Μετά από λίγες εβδομάδες τα πράγματα θα είναι δύσκο λα, καθώς πρέπει να αποκατα σταθεί η λειτουργία της αλυ σίδας: εισπράξεις, καταθέσεις στις τράπεζες, πληρωμές, με ταφορές χρημάτων σε λογα ριασμούς προμηθευτών, πλη ρωμές μισθών κ.ο.κ

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ