«Ορφανοί» 22.000 πελάτες της On μετά το λουκέτο. Τι αλλάζει στον κλάδο

 «Ορφανοί» 22.000 πελάτες της On μετά το λουκέτο. Τι αλλάζει στον κλάδο
Ριζικές μεταβολές του χάρτη των τηλεπικοινωνιών φαίνεται ότι θα επέλθουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα,

καθώς η κατάσταση στην οικονομία, αν δεν μεταβληθεί κάτι δραματικά και άμεσα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια επιβίωσης στους μικρούς παίκτες. Είναι προφανές ότι η πτώχευση στην οποία περιήλθε η Οn telecoms, δείχνει ακριβώς αυτό το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου να προκύψουν εξελίξεις. Ούτως ή άλλως, οι μεγάλοι εναπομείναντες του κλάδου ως πρώτο βήμα, θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν τους περισσότερους από τους 22.000 περίπου πελάτες της On Telecoms. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες υπάρχει έντονη κινητικότητα και για την Cyta και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον κλάδο, αναπόφευκτα η Cyta θα αναγκαστεί να ανέβει σε κάποιο από τα άρματα των ισχυρών, καθώς από μόνη της δύσκολα θα αντέξει στον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τη συρρίκνωση της ελληνικής πίτας. Η υπόθεση Cyta ξεκίνησε να μπαίνει στο «κάδρο» λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2014, όταν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του fpress.gr, στελέχη της Wind προσέγγισαν την διοίκηση της εν Ελλάδι θυγατρικής του κρατικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών της Κύπρου, Cyta Hellas, με στόχο την εξαγορά της. Ωστόσο εκείνη την περίοδο, που το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον ήταν θολό λόγω της επικείμενης εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, αλλά και των εθνικών εκλογών που ακολούθησαν τον Ιανουάριο, δεν επέτρεψαν στις δύο πλευρές να οδηγηθούν σε συμφωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του fpress.gr, η Wind δεν κατέθεσε καν συγκεκριμένη πρόταση αν και το επιδίωξε, καθώς η άλλη πλευρά ίσως ανέμενε τις εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Μεγαλόνησο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε βιώνει το δικό της μνημόνιο.
Οπως και να έχει, η wind, διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την Cyta Hellas, μετά και τις «δυσκολίες» που προέκυψαν για την ολοκλήρωση του deal με την forthnet, λόγω της μεταβολής του οικονομικού κλίματος στη χώρα και τις πιέσεις ρευστότητας και τζίρου που δέχεται ο κλάδος.

Οι επενδύσεις και οι εξαγορές

Βέβαια, όπως έχουμε ξαναγράψει, ΟΤΕ, Wind και Vodafone, προχωρούν σε επενδύσεις και εξαγορές, με τελευταία αυτή την HOL από την Vodafone, αναπτύσσοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες προκειμένου να αυξήσουν ή να διατηρήσουν, τα μερίδια τους σε μια διαρκώς συρρικνούμενη αγορά. Το μυστικό λοιπόν για την συντήρηση ή και την αύξηση των μεγεθών των 3 παικτών του κλάδου ακούει στο όνομα Quad Play. Δηλαδή η δυνατότητα παροχής ενός πακέτου υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει : φωνή, μέσω σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, internet και συνδρομητικής τηλεόρασης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η forthnet είναι αυτή που μπορεί να δώσει την δυνατότητα παροχής quad play σε Vodafone και Wind, αλλά και την συνεισφορά εκατοντάδων χιλιάδων πελατών της προς αξιοποίηση από τους δύο παίκτες. Εξέλιξη που θα τους καθιστούσε ευθέως ανταγωνιστικούς στον ΟΤΕ, που επιδιώκει να τους «στερήσει» αυτή την δυνατότητα μέσω της εξαγοράς της Nova, για την οποία έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά. Η Wind είχε ξεκινήσει πριν από περίπου δύο χρόνια την «συλλογή» μετοχών της forthnet με αποτέλεσμα σήμερα να ελέγχει το 33,3%. Αν σε αυτό το ποσοστό προσθέσουμε και το 7% περίπου που ελέγχει η Vodafone συμπληρώνεται ένα πολύ κρίσιμο για το μέλλον της εταιρίας πακέτο της τάξης του 40%. Βέβαια η συγκυρία έχει "παγώσει" τις εξελίξεις και μένει να δούμε που θα καταλήξουν, αν θα καταλήξουν ή η συνδρομητική θα ακολουθήσει τον δικό της δρόμο αυτόνομα.

Τα λουκέτα στον κλάδο
Ωστόσο, το λουκέτο στην On telecoms δεν είναι το πρώτο που μπαίνει στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Εχουν προηγηθεί αυτά των Lannet, Altec Telecoms και Teledome, που αναμφίβολα προκάλεσαν εκείνη την περίοδο ζημιά σε ολόκληρο τον κλάδο των εναλλακτικών παρόχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ