Ο Έλληνας από το Μεξικό που έρχεται στην Ελλάδα για business

Ο Έλληνας από το Μεξικό που έρχεται στην Ελλάδα για business
Αιφνιδιαστική είσοδο στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή εμφανίζεται να πραγματοποιεί ο εκ του Μεξικό ορμώμενος άγνωστος ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Γαλάνης με αποτέλεσμα κύκλοι της αγοράς να πιθανολογούν «business» στην ενέργεια και ενδεχομένως στον δημόσιο τομέα.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Quimica Apollo S.A. de C.V, της μεξικανικής εταιρείας χημικών προϊόντων που ειδικεύεται στην προμήθεια πρώτων υλών για την παραγωγή και διύλιση υδρογονανθράκων και την ηλεκτροπαραγωγή, εμφανίστηκε, λένε στην αγορά, ως διάττοντας αστέρας στην Αθήνα με αφορμή την βράβευσή του από το επίσης όχι ευρέως γνωστό American Hellenic Institute.

Επίστρεψε έτσι, προφανώς όχι χωρίς λόγο, στα πάτρια εδάφη σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία, παραμονές των διαγωνισμών που αφορούν στην παραχώρηση των υπεράκτιων οικοπέδων για έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ενώ η ελληνική βιομηχανία ηλεκτροπαραγωγής έχει αναχθεί σε πεδίο πολιτικής σύγκρουσης και παρεμβάσεων.

Ο Κωνσταντίνος Γαλάνης εισέρχεται στο προσκήνιο μέσω μιας βράβευσης που του εξασφαλίζει δημοσιότητα και όπως λένε έγκυροι κύκλοι της αγοράς, πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και επαφών με στόχο να διευρύνει τον κύκλο των δράσεων του ομίλου του.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες που είναι δύσκολο να επιβεβαιωθούν, αν δεν συναντήθηκε αναμένεται να συναντηθεί και με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Παναγιώτη Λαφαζάνη «ο οποίος διαθέτει αυξημένη ευαισθησία στο λατινοαμερικανό αναπτυξιακό μοντέλο» προσθέτουν με νόημα οι ίδιοι κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις αυτές.

Αφήνουν έτσι επίσης να εννοηθεί, πως η Quimica Apollo S.A. de C.V ενδέχεται να θέλει να αναλάβει ρόλο εθνικού προμηθευτή για ομίλους όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις μεξικάνικες ομολόγους τους, CFE και PEMEX. Ειδικά καθώς ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα είναι η τεχνογνωσία της στην αύξηση της φιλικότητας προς το περιβάλλον ρυπογόνων παραδοσιακά μεθόδων ηλεκτροπαραγωγής και διύλισης. Μέτωπα άμεσου ενδιαφέροντος της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ.

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον Κωνσταντίνο Γαλάνη. Πήγε με την οικογένειά του στην Αμερική σε ηλικία 14 ετών, στα χρόνια της δικτατορίας.

Ενδιαφέρεται για τα ελληνικά θέματα, για την ισχυροποίηση του Πατριάρχη, την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Είναι επίτιμος πρόξενος της Κύπρου στην Toluca, την πόλη όπου ζει και είναι η έδρα της Quimico Apollo. Δεν είναι πάντως ο μόνος με ελληνικό όνομα στην εταιρεία.

Στον στενό κύκλο των συνεργατών του που είναι επιφορτισμένοι με την διεθνή της επέκταση, επικεφαλής Στρατηγικών Συμμαχιών είναι ο Εμμανουήλ Δημάκης.

«Οπωσδήποτε ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί, αλλά αυτό είναι απολύτως υγιές», είναι μία παλαιότερη φράση του Γαλάνη, αναφερόμενος στην εταιρεία που διευθύνει τα τελευταία 12 χρόνια, έχοντας καριέρα περίπου 30 ετών σε αυτήν. Μετά τις σπουδές του στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και την Περιβαλλοντολογία στο πανεπιστήμιο Rutgers, προσελήφθη το 1978 από την αμερικανική Apollo SA, η οποία το 1983 εγκαταστάθηκε στο Μεξικό. Από το 1988 έχει μόνον μεξικανικά κεφάλαια και είναι ο βασικός προμηθευτής στις επιχειρήσεις του τομέα ενέργειας της χώρας.

Βασικοί πελάτες της Quimico Apollo είναι κρατικές εταιρείες: οι Pemex Exploration and Production, Pemex Refining, Pemex Gas, Pemex Petrochemical (όπου Pemex είναι τα αντίστοιχα Ελληνικά Πετρέλαια) και η CFE (η μεξικανική ΔΕΗ). «Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι δεν λειτουργούμε ως απλοί πωλητές χημικών προϊόντων.

Είμαστε πωλητές αποτελεσμάτων και επιλύουμε προβλήματα. Αναγνωρίζουμε το πιθανό έδαφος συνεργασίας και διευκολύνουμε την βελτίωση της παραγωγικότητας και της αειφορίας, μέσω της συνεχούς καινοτομίας, της προσαρμοστικότητας και της άριστης αξιολόγησης των αναγκών και της απόδοσης ενός project», λέει ο Γαλάνης. «Επιτέλους, το Μεξικό είναι έτοιμο να κάνει μπίζνες», ήταν η απάντησή του σε πρόσφατη ερώτηση δημοσιογράφου.

Προφανώς δεν είναι λόγια τυχαία. Ούτε ο ίδιος είναι τυχαίο πρόσωπο στο Μεξικό. Στην λίστα των 100 ατόμων με την μεγαλύτερη επιρροή στον ενεργειακό κλάδο της χώρας, ο Constantine A.Galanis Matzavinos φιγουράρει στην 34η θέση το 2011 και στην 31η το 2012. Κανείς δε δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι, για άτομα με επιρροή, στην Ελλάδα πάντα βρίσκονται οι σωστές ευκαιρίες.


«Ξεπεράσαμε την κρίση του 1994»

Ο Κωνσταντίνος Γαλάνης είναι οπαδός της παροιμίας «φασούλι το φασούλι», την οποία εφαρμόζει και στις δουλειές του. Προχωρά βήμα-βήμα και βάζει σε προτεραιότητα κάθε νέο τομέα που προσελκύει το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον. Το 2009 ιδρύθηκε η Apollo.com, θυγατρική της Química Apollo, που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες, σε ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα.

Ωστόσο, η εμπειρία του στο παρελθόν να συνεργαστεί με ελληνικές επιχειρήσεις δεν ήταν καλή.

«Οι Έλληνες δεν αφήνουν χώρο για να ανθίσει η επιχειρηματικότητα. Ελπίζω να καταλάβουν ότι, ειδικά σε αυτή την δύσκολη περίοδο, το κλειδί της επιτυχίας είναι η σκληρή δουλειά», έχει σχολιάσει αυστηρά. «Το 1994 το Μεξικό είχε περάσει οικονομική κρίση ανάλογη με την σημερινή στην Ελλάδα. Την ξεπεράσαμε με σκληρή δουλειά, διαφανή deals και υπομονή –όχι κάνοντας μπίζνες κάτω από το τραπέζι. Η οικονομική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να εξυγιανθεί και οι Έλληνες πολιτικοί πρέπει να λογοδοτούν για τις πράξεις τους. Ο ελληνικός λαός εργάζεται μεν σκληρά και έχει θετικά γνωρίσματα, αλλά έχει γίνει το κακομαθημένο παιδί της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έχει επίσης δηλώσει έκπληκτος με το αυξημένο στρες και την κακομοιριά που βλέπει στους Έλληνες.

«Στο Μεξικό οι άνθρωποι χαιρόντουσαν την ζωή τους, ακόμα και στην κρίση. Οι Μεξικάνοι μοιάζουν πολύ με τους μεσογειακούς λαούς, αλλά δεν αντιδρούν υπερβολικά», λέει.

«Οι Μεξικάνοι νοιώθουν μεγάλη αλληλεγγύη για την Ελλάδα. Πιστεύουν όμως ότι η σημερινή της κατάσταση οφείλεται στο ότι εξελέγησαν κακοί πολιτικοί και οι καταστάσεις αφέθηκαν στην μοίρα τους». Θα ήταν πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δει κανείς αν θα εκφράσει αυτές του τις απόψεις και στις συναντήσεις του με τους Έλληνες πολιτικούς. Ακόμα δε πιο ενδιαφέρον θα είναι το ρόστερ των business που ενδέχεται να επιδιώξει…

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ