Financial Times: Οι τέσσερις ελληνικές εταιρίες που πάνε κόντρα στην κρίση

  Financial Times: Οι τέσσερις ελληνικές εταιρίες που πάνε κόντρα στην κρίση
Το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί λόγω των διαφωνιών μεταξύ της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των πιστωτών, προκαλώντας φόβους για χρεοκοπία ή ενδεχόμενο Grexit. Όμως η ζωή -και το εμπόριο συνεχίζεται.


Η εφημερίδα Financial Times παραθέτει τις περιπτώσεις τεσσάρων ελληνικών επιχειρήσεων που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.


Εnergean

Κάθε μέρα, η πετρελαϊκή εταιρεία Energean παράγει 1.800 βαρέλια πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο, συνεχίζοντας σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα στην Αθήνα.Πρόσφατα απέκτησε νέο γεωτρύπανο και αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον επόμενο διάστημα νέες γεωτρήσεις για νέα κοιτάσματα. Όμως, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής της Energean, Μαθιός Ρήγας, η πολιτική αβεβαιότητα υπομονεύει το σχέδιο συνεργασίας με διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς.

«Δίχως την πρόσβαση σε πηγές ρευστότητας και την ξεκάθαρη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, το επιχειρηματικό κλίμα θα παραμείνει αρνητικό» επισημαίνει χαρακτηριστικά.
«Δεν υπάρχει διάθεση για την ανάληψη ρίσκου στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Όμως η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόλις επιστρέψει η σταθερότητα» υποστηρίζει ο Μ. Ρήγας.


SANI
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδράδης, προβλέπει επιπλέον αύξηση 5% στις αφίξεις των τουριστών στην Ελλάδα μετά, το ιστορικό ρεκόρ των 24 εκατ. επισκεπτών το 2014 στην χώρα.
Όμως οι κρατήσεις έχουν περιοριστεί εν μέσω ανησυχιών ότι μπορεί οι δανειστές να επιβάλλουν στην Αθήνα έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων.
«Η κύρια ανησυχία των ξένων τουριστών, ιδίως των Γερμανών, είναι ότι μπορεί να φτάσουν σε ένα νησί και να βρουν τα ΑΤΜ των τραπεζών άδεια" τονίζει ο κ Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ξενοδοχείο SANI και πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Η αβεβαιότητα που επικρατεί, έχει φρενάρει τα φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια του κ.΄Ανδρεάδη. Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος ξεοδοχείων SANI έχει συνεργαστεί την επενδυτική εταιρία Oaktree Capital, με στόχο την επένδυση 500 εκατ ευρώ για την μετατροπή 12 ελληνικών οικογενειακών ξενοδοχείων σε all-inclusive θέρετρα πολυτελείας.
Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι στις συζητήσεις με τους δανειστές , να διπλασιαστεί δηλαδή ο ΦΠΑ για την διαμονή από το 6,5% στο 13% έχει πυροδοτήσει σοβαρούς φόβους ότι η Ελλάδα θα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού της από τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, όπως την Τουρκία και την Κροατία.

Terra Creta
H κρητική εταιρεία ελαιολάδου κατάφερε, εν μέσω της κρίσης, να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις, οι οποίες ανέρχονται στους 3.000 τόνους ετησίως.
Μάλιστα, η αύξηση στις εξαγωγές φέτος υπερέβη το 90% λόγω των εκτεταμένων ζημιών στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας και της Ιταλίας.
«Το χειρότερο που αντιμετωπίζουμε είναι η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών μας στο εξωτερικό», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Terra Creta. "Αντί να ρωτάτε σχετικά με την ποιότητα και τις τιμές, καλό θα είναι να ρωτήσετε αν θα συνεχίσουμε την δραστηριότητα μας αν η Ελλάδα φύγει από το αυρώ"
«Οι πελάτες από την Κίνα μας έχουν καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να συνεχίσουν τη συνεργασία μαζί μας, εάν εξέλθουμε από την Ευρωζώνη» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ελλάκτωρ
Οι εργασίες κατασκευής στους πέντε αυτοκινητοδρόμους της χώρας προϋπολογισμού 4δις ευρώ θα παραλύσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκτός αν η κυβέρνηση σταματήσει να καθυστερεί την καταβολή των 250 εκατ ευρώ που οφείλει σε ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές εταιρίες.
«Οι κατασκευαστικές εταιρείες εξαρτώνται από την τακτική χρηματοδότηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων» εξηγεί ο Γ. Συριανός, στέλεχος του Ομίλου Ελλάκτωρ.
«Εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, καθώς καλούμαστε να προ-πληρώσουμε την εισαγωγή ειδικών υλικών από το εξωτερικό» τονίζει.
«Ελπίζουμε πως μόλις επιτευχθεί η συμφωνία, η ρευστότητα θα βελτιωθεί, επιτρέποντας στην κατάσταση να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς» καταλήγει ο Γ. Συριανός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ