Οι βιομήχανοι προειδοποιούν: Σύντομα θα έχουν πρόβλημα και οι υγιείς όμιλοι της χώρας

Οι βιομήχανοι προειδοποιούν: Σύντομα θα έχουν πρόβλημα και οι υγιείς όμιλοι της χώρας
Τον κώδωνα του κινδύνου, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της, είναι πολύ πιθανό ακόμη και οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να έχουν πρόβλημα, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ (Σιδηρεμπορική Μακεδονίας), μέλος του Ομίλου Βιοχάλκο, στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.


Βασικό πρόβλημα αποτελεί η εσωτερική στάση πληρωμών αλλά και ο κίνδυνος οι ξένοι ασφαλιστικοί οργανισμοί να μειώσουν (τα ποσοστά) ή και να σταματήσουν να ασφαλίζουν τις εξαγωγές προς την χώρα, όπως είχε γίνει το 2012 όταν οι εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών δεν γινόταν δεκτές για συναλλαγές στο εξωτερικό προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μπερναδούτ αν και το ποσοστό εξασφάλισης πιστώσεων για τον Όμιλο φτάνει το 67% (όταν ο μέσος όρος είναι 30%), εντούτοις αν συνεχιστεί η αβεβαιότητα της ελληνικής οικονομίας, οι μέρες πίστωσης δεν θα μπορούν να κρατηθούν ούτε και για τις υγιείς εταιρίες της χώρας.
Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην γενική συνέλευση από το 2008 και μέχρι σήμερα ο Όμιλος έχει προχωρήσει σε μια σειρά μέτρων για την διαχείριση της κρίσης, τα οποία περιλαμβάνουν την δραστική μείωση των εξόδων (κατά 40% από το 2008 ήτοι 6 εκατ ευρώ περίπου) και μείωση των ημερών πίστωσης από 150 το 2007 σε 100 το 2014, μία κίνηση με όφελος 16,5 εκατ ευρώ για την ΣΙΔΜΑ.
Τέλος όπως τόνισε η οποιαδήποτε πρόβλεψη για την πορεία της εταιρίας μέσα στους επόμενους μήνες είναι αδύνατη. "Ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι μια μακρόχρονη και επίπονη διαδικασία", ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ