Στα χαρτιά εδώ και χρόνια πρόστιμο εκατομμυρίων σε πασίγνωστη πολυεθνική

Στα χαρτιά εδώ και χρόνια πρόστιμο εκατομμυρίων σε πασίγνωστη πολυεθνική
Την περασμένη Δευτέρα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας αναλύοντας τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Κυβέρνησής του ανέφερε ότι μία εξ αυτών είναι «η αμείλικτη» όπως είπε, «πάταξη της διαφθοράς που αποτελεί το μέσον της δημιουργίας ολιγοπωλίων και καρτέλ στην αγορά τα οποία νοθεύουν τον ανταγωνισμό και δεν επιτρέπουν τη μείωση των τιμών.»


Ο κ. Τσίπρας δεν είναι ο πρώτος Έλληνας πολιτικός στη νεότερη ιστορία της χώρας ο οποίος έχει θέσει ως στόχο του την πάταξη ολιγοπωλίων και καρτέλ.

Δυστυχώς όμως, μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, οι προθέσεις μένουν στα λόγια. Τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ τα οποία δρουν εις βάρος της εθνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της τσέπης του καταναλωτή ζουν και βασιλεύουν, γιατί πολύ απλά ενώ το πνεύμα φαίνεται να είναι πρόθυμον, η δε σάρξ ασθενής.

Ας πάρουμε για παράδειγμα μια από τις πλέον πολύκροτες υποθέσεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, όπου ο ανταγωνισμός έχει στραγγαλιστεί για πάνω από μια 10ετία και για την οποία η χώρα μας βρέθηκε στην κυριολεξία στα μανταλάκια ακόμη και του διεθνούς τύπου με τους New York Times να τις αφιερώνουν προ τετραετίας το πρωτοσέλιδό τους. Δεν είναι άλλωστε και μικρό πράγμα οι καταγγελίες από ανταγωνιστές της για ύπαρξη απειλητικών τηλεφωνημάτων, για βανδαλισμούς προϊόντων από αγνώστους, αλλά και για άρνηση διανομέων να αναλάβουν τα προϊόντα τους.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ. Πρόκειται για την περίπτωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, του market leader της εγχώριας αγοράς μπίρας, που κατηγορείται για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά επί σειρά ετών. Κατάχρηση η οποία εκδηλωνόταν κυρίως μέσω της επιβολής όρων αποκλειστικής προμήθειας τόσο σε αλυσίδες λιανικής και στην εστίαση όσο και στους χονδρεμπόρους. Ισχυρισμούς που αρνείται κατηγορηματικά η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

Αν διερωτάστε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα, η απάντηση είναι απολύτως τίποτα. Δεκαεπτά μήνες μετά την γνωστοποίηση της 600 σελίδων εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού με την οποία η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού της Heineken, κατηγορείται για υιοθέτηση και υλοποίηση ενιαίας, μακρόχρονης και στοχευμένης πολιτικής για τον αποκλεισμό και τον περιορισμό των δυνατοτήτων ανάπτυξης των ανταγωνιστών της, και κοντά ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των συνεδριάσεων της Ολομέλειας της Επιτροπής, απόφαση δεν έχει βγει.

Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, η απόφαση η οποία με βάση την εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης και τις αποχρώσεις ενδείξεις εκτιμάται ότι θα καταλογίζει πρόστιμο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στην Αθηναϊκή, δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη στο ΦΕΚ και κατ’ επέκταση δεν έχει κοινοποιηθεί στα εμπλεκόμενα μέρη.

Η καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης αποδίδεται από στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού τόσο στην πολυπλοκότητά της όσο και στην έλλειψη προσωπικού της Ανεξάρτητης Αρχής. Όπως λέει στα «Παραπολιτικά» ο πρόεδρος της Αρχής κ. Δημήτρης Κυριτσάκης «η απόφαση αυτή την περίοδο καθαρογράφεται».

Επιπλέον, ο κ. Κυριτσάκης σημείωσε ότι η υπόθεση είναι πρώτη προτεραιότητα της Επιτροπής, ενώ αποδίδει την πολύμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της υπόθεσης (σ.σ.: η ολομέλεια της Αρχής έχει βγάλει την απόφασή της αλλά δεν την ανακοινώνει προτού καθαρογραφεί, δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και κοινοποιηθεί στα εμπλεκόμενα μέρη) στο γεγονός ότι παραιτήθηκαν δύο εισηγητές και όλο το βάρος έχει πέσει στη μια εισηγήτρια στην οποία πάνω της έχουν συσσωρευτεί όλες οι υποθέσεις. «Έχουμε βραχυκύκλωμα. Αν δεν οριστούν νέοι εισηγητές θα έχουμε πρόβλημα» είπε ο ίδιος στα «Π».

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ. Πάντως η πολύμηνη καθυστέρηση προκαλεί σωρεία ερωτηματικών στην αγορά. Και αυτό γιατί, όπως λένε ανταγωνιστές της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η εταιρεία να συνεχίζει ανενόχλητη τις ίδιες πρακτικές, αφού κανείς και τίποτα δεν μπορεί να την αγγίξει όπως σημειώνουν οι ίδιοι. Το ενδεχόμενο να υπάρχει συνέχιση των ίδιων πρακτικών δεν πρέπει να αποκλείεται τη στιγμή μάλιστα που η εταιρεία δεν αποδέχεται το κατηγορητήριο της Γενικής Διεύθυνσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Όπως λέει άλλο στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα Παραπολιτικά μιλώντας γενικότερα και όχι μόνο για την περίπτωση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας: «αν τυχόν αλλάξουν τις πρακτικές τους, προτού βγει η όποια απόφαση, θα είναι σαν να αποδέχονται ότι έφταιγαν». Και συμπληρώνει «εμμένουν στη θέση τους μέχρι τελικής πτώσεως.»


Αυτεπάγγελτη έρευνα το 2005

Το σίριαλ ξεκίνησε δέκα χρόνια πίσω εν έτη 2005, με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο της ζυθοποιίας και στο επίκεντρο τέθηκε η εξέταση τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, η οποία μέχρι το 2008 εμφανιζόταν να ελέγχει μερίδιο άνω του 80% στην ελληνική αγορά, από τα υψηλότερα της Heineken παγκοσμίως, (σήμερα το μερίδιό της έχει υποχωρήσει στο 53%).

Το 2006 η Μύθος Ζυθοποιία, μέλος του ομίλου Carlsberg, υπέβαλε καταγγελία για κατάχρηση δεσπόζουσας θέση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Καταγγελία η οποία με απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού συγχωνεύθηκε με την αυτεπάγγελτη έρευνα. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία κατάφερε όμως να παγώσει τη δικαστική διαδικασία προσφεύγοντας στο Διοικητικό Εφετείο, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της απόφαση της Επιτροπής ως την οριστική της εκδίκαση όπου δικαιώθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ωστόσο η Αθηναϊκή προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κερδίζοντας έτσι περισσότερο χρόνια μέχρι και τις αρχές του 2013, οπότε και κοινοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ και άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση της υπόθεσης σχεδόν μια δεκαετία μετά το άνοιγμά της.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ