Ερχεται νέα «διάσωση» στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών

Ερχεται νέα «διάσωση» στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών
Η Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες είναι η επόμενη εταιρία του κλάδου που αναμένεται να «διασωθεί» ή να ρίξει τίτλους τέλους, μετά τον Νηρέα, την Σελόντα και την Δίας.


Αν η έφεση που έχει καταθέσει η εταιρία κατά της απόρριψης από το πρωτοδικείο του σχεδίου εξυγίανσης της -και η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα- δεν ευδοκιμήσει, τότε είναι πολύ πιθανό το μοντέλο διάσωσης της να είναι ανάλογο με αυτό που προσφάτως επιλέχθηκε για την Δίας όπου το ενεργητικό της και μέρος του παθητικού της πέρασε στην Σελόντα.
Το σχέδιο εξυγίανσης των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών, το οποίο προβλέπει «κούρεμα» 65% των υποχρεώσεων της προς τους ιδιώτες πιστωτές της καθώς την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς τις τράπεζες μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου, απορρίφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και η εταιρία κατέθεσε έφεση επί της απόφασης αυτής. Στην απόφασή του, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι το σχέδιο που υπέβαλε η εταιρεία δεν επαρκεί ώστε να εξυγιανθεί πλήρως και να εγγυηθεί η βιωσιμότητά της. Ο όμιλος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας κατά τη διάρκεια της τελευταίας 6ετίας, έχοντας προσφύγει για το λόγο αυτό στις διατάξεις του άρθρου 99. Το επόμενο βήμα, για το ξεκαθάρισμα του κλάδου, είναι η δημιουργία μίας νέας μεγάλης εταιρείας (υπό την ομπρέλα της οποίας θα συνενωθούν όλες) η οποία και θα εισέλθει – εκ νέου – στο χρηματιστήριο.
Ήδη αρκετά ξένα fund έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση μιας τέτοιας εταιρίας, ενδιαφέρον που υποδηλώνει ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, κρύβει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι εταιρείες του κλάδου (Σελόντα, Νηρέας) έχουν μπει στο στόχαστρο τριών ξένων funds.
Πρόκειται για τα επενδυτικά Oaktree, Υork Capital και Rhone Capital, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις παραπάνω εταιρείες και έχουν ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τις τράπεζες.
Αυτό που ζητούν είναι, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η δημιουργία μίας νέας μεγάλης εταιρείας (υπό την ομπρέλα της οποίας θα συνενωθούν όλες οι εταιρείες) η οποία και θα εισέλθει – εκ νέου – στο χρηματιστήριο.
Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι επενδυτές είναι το τελικό σχέδιο διάσωσης που θα εφαρμοστεί από τις τράπεζες για τις εταιρείες του κλάδου και ειδικότερα το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης και ο τρόπος ρύθμισης των χρεών.
Το ενδιαφέρον των ξένων, πάντως, υποδηλώνει ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών, παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μέσα από ένα πλάνο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μπορεί να αναδειχτεί και πάλι σε βασικό πρωταγωνιστή της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια στιγμή ισχυρός εξακολουθεί να είναι ο ανταγωνισμός που δέχονται οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες από τον αντίστοιχο κλάδο στην Τουρκία σε όλες πλέον σχεδόν τις αγορές του εξωτερικού.

Πάνω από 7 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι


Την ίδια σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις Ελληνικές Ιχθυκαλλιέργειες οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι πάνω από 7 μήνες. Μάλιστα για σήμερα, ημέρα εκδίκασης της έφεσης, έχουν προγραμματίσει και νέα 24ωρη απεργία, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ