Στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών πέρασε ο Νηρέας

Στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών πέρασε ο Νηρέας
Στα χέρια των τραπεζών πέρασε χτες ο Νηρέας, όπως αποφάσισε η γενική η γενική συνέλευση, θέτοντας σε πλήρη αναδιάρθρωση και την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, μετά τη Σελόντα.


Το σχέδιο που ενέκρινε η γ.σ προβλέπει την κεφαλαιοποίηση μεγάλου μέρους των απαιτήσεων των τραπεζών, διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών και έκδοση νέων ομολογιακών δανείων.
Ειδικότερα το σχέδιο που ενέκρινε χτες η γενική συνέλευση προβλέπει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων των τραπεζών μέχρι του ποσού των 58,6 εκατ. ευρώ (25,7 εκατ. ευρώ θα κεφαλαιοποιήσει η τράπεζα Πειραιώς, 16,2 εκατ. ευρώ η Alpha Bank, 12 εκατ. ευρώ και 4,6 εκατ. ευρώ η Eθνική. Οι 195.333.333 νέες μετοχές που θα εκδοθούν υπέρ των τραπεζών θα διατεθούν στην τιμή των 0,30 ευρώ.
Θα προηγηθεί μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης κατά 66,245 εκατ. ευρώ με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών από τα 1,34 στα 0,30 ευρώ, με σκοπό τον συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών ή και το σχηματισμό ισόποσου αποθεματικού.
Επίσης προβλέπει την έκδοση τεσσάρων ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους 119 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα θα εκδοθεί ένα εμπραγμάτως εξασφαλισμένο ομολογιακό ύψους 58,219 εκατ. ευρώ, ένα κοινό ομολογιακό RCF Facility (ανακυκλούμενο) ύψους 31,450 εκατ. ευρώ, ένα ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους 24,466 εκατ. ευρώ από το οποίο θα παραιτηθούν οι παλαιοί μέτοχοι, και τέλος ένα κοινό ομολογιακό VAT Facility ύψους 4,883 εκατ. ευρώ.
Επίσης η η γενική συνέλευση ενέκρινε το νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα απαρτίζεται από 9 μέλη από 7 που είναι σήμερα, μετά από αίτημα της Linneaus να εκπροσωπείται στο νέο δ.σ. με ένα μέλος, πρόεδρος του οποίου παραμένει ο κ. Αριστείδης Μπελλές ενώ διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Αντώνης Χαχλάκης μέχρι σήμερα αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος.

Οι επόμενες κινήσεις

Επίσης στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου λειτουργικής αναδιάρθρωσης του ομίλου με απλοποίηση της δομής των νομικών προσώπων και των ενδοομιλικών συναλλαγών, σχεδιάζει εντός του έτους να προχωρήσει στα ακόλουθα:

- Έναρξη και υλοποίηση των διαδικασιών συγχώνευσης με απορρόφηση της Sea Farm Ionian με ισολογισμό μετασχηματισμού 31/3/2015.
- Υλοποίηση διαδικασιών εκκαθάρισης θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Aquacom και Miramar UK οι οποίες δεν έχουν πλέον αντικείμενο.
- Διερεύνηση υλοποίηση συγχώνευσης με απορρόφηση της SFI GMBH από τη μητρική Seafarm Ionian ή τη Νηρεύς υπό την ιδιότητα της καθολικής διαδόχου της Seafarm Ionian εφόσον εν τω μεταξύ θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Νηρεύς με απορρόφηση της Seafarm Ionian ή υιοθέτησης άλλης λύσης.
- Υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου στη θυγατρική εταιρεία Predomar με κεφαλαιοποίηση απαίτησης της Νηρεύς
- Υλοποίηση διαδικασίας επιστροφής κεφαλαίου από τη θυγατρική (100%) KEGO AGRI προς τη μητρική Νηρεύς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ