«Ξεκλειδώνει» η αξιοποίηση του Ελληνικού

«Ξεκλειδώνει» η αξιοποίηση του Ελληνικού
Ξεκλειδώνει σταδιακά σύμφωνα με πληροφορίες η αξιοποίηση του Ελληνικού για το οποίο προτιμητέος επενδυτής έχει αναδειχτεί και υπογράψει σχετική σύμβαση η Lamda Development συμφερόντων του ομίλου Λάτση σε συνεργασία με κινεζικά και αραβικά κεφάλαια αλλά και μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον.

Η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να πραγματοποιήσει τα πρώτα ραντεβού με τον επενδυτή το επόμενο διάστημα καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες από το εξωτερικό η κυβέρνηση έχει περιλάβει την εν λόγο αξιοποίηση στην επιδιωκόμενη συμφωνία με τους Θεσμούς.

Όμως η αξιοποίηση αναμένεται να προχωρήσει κατόπιν αναδιαπραγμάτευσης και αλλαγών που θα επιβάλει το δημόσιο ώστε να αποφευχθούν τόσο προβλήματα όπως αυτά που ανέκυψαν με το Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης Δημοσίου Ακίνητου της Astir Pallas όσο και σχεδιασμοί.

Ειδικότερα το ΤΑΙΠΕΔ θα παρέμβει σε όλη τη διαδικασία του σχεδιασμού της επένδυσης και θα διεκδικήσει συμμετοχή στη διοίκηση ενδεχομένως με τη συμμετοχή εκπροσώπων του στο διοικητικό συμβούλιο της αναδόχου.

Από την πλευρά της Lamda Development έχει διαμηνυθεί δη εδώ και καιρό προς την κυβέρνηση με δημόσια ανακοίνωση της πως είναι ανοιχτή σε συζητήσεις προκειμένου να αρθούν οι ενστάσεις της και να προχωρήσει η επένδυση.

Στην παρουσίαση της εισηγμένης στην ένωση θεσμικών επενδυτών την Τρίτη η διοίκησή της μάλιστα δήλωσε πως «εργαζόμαστε κανονικά για το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού».

Αν και δήλωσε πως δεν έχει κληθεί ακόμα σε συζητήσεις, πηγές των Π είναι σε θέση να γνωρίζουν πως ήδη έγιναν κάποια πρώτα τηλέφωνα με αφορμή άλλα θέματα ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχή. Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο επίσημο ραντεβού μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda και να συμφωνηθεί το μοντέλο συνεργασίας με το οποίο θα προχωρήσει ο επανασχεδιασμός της αξιοποίησης.

ΕΙΣΗΓΜΕΝΗ. Το διεθνές ενδιαφέρον για την υπόθεση του Ελληνικού είναι μεγάλο. Αντανακλάται ξεκάθαρα τόσο στους μετόχους του προτιμητέου επενδυτή όσο και στους μετόχους της ίδιας της Lamda Development.

Συγκεκριμένα στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο Lambda Development συμμετέχουν με ποσοστό 51,88% η Consolidated Lamda Holdings S.A., συμφερόντων του ομίλου Λάτση, και οι αμερικανικοί επενδυτικοί όμιλοι TPG-Axon Management LP με ποσοστό 7,88% και Blackstone Group L.P. με ποσοστό 10,00%. Στο σχήμα που έχει αναδεχθεί προτιμητέος επενδυτής συμμετέχει το Global Investment Group που με τη σειρά του έχει μετόχους την εταιρεία Al Maabar από το Abu Dhabi, τον κινεζικό όμιλο Fosun Group και άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, η θυγατρική της Lamda Development, Hellinikon Global I S.A. έχει υπογράψει τον Νοέμβριο του 2014 με το ΤΑΙΠΕΔ σύμβαση αγοραπωλησίας του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Ελληνικό Α.Ε.» καταβάλλοντας εγγυητική επιστολή ύψους 30 εκατ. ευρώ. Την εν λόγω σύμβαση έχει υπογράψει και η Lamda Development ως εγγυήτρια.

Η μεταβίβαση των ως άνω μετοχών θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο στάδιο υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης πλήρωσης των αιρέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση. Από τον Νοέμβριο έχει ξεκινήσει η διετία εντός της οποίας θα πρέπει με βάση τα όσο προβλέπει η σύμβαση να πληρωθούν οι αναβλητικές αιρέσεις.

ΔΙΑΒΗΜΑΤΑ. Σύμφωνα, δηλαδή, με τη σύμβαση, μέσα σε δύο χρόνια, το Δημόσιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει συγκεκριμένα διαβήματα (έκδοση πρ. διατάγματος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του ΣΟΑ και τη διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο). Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχωρεί στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών (συγκοινωνιακών κτλ) για την ανάπλαση της έκτασης.

Εφόσον τελικά η αξιοποίηση του Ελληνικού προχωρήσει, δίνεται τέλος σε μια δεκαπενταετία εγκατάλειψης των 6.200 στρεμμάτων, που κατελάμβανε το πρώην αεροδρόμιο. Στην ίδια θέση θα αναπτυχθεί η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση, που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, συνολικού εκτιμώμενου κόστους 8 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί, στη βάση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου που θα καταρτιστεί από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ και υπό την εποπτεία της κυβέρνησης, μια μητροπολιτική ανάπτυξη, η οποία θα συνδυάζει την ομορφιά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, με εμβληματικά κτήρια, πρωτοποριακές υποδομές και ποικίλες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, που θα μπορέσουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στην Αττική.


Οι υποδομές κοινής ωφέλειας

Η επένδυση προβλέπει την ανάπτυξη οικιστικών ζωνών, ξενοδοχείων, εμπορικών κέντρων και καταστημάτων, θεματικών πάρκων, μουσείων τέχνης και πολιτισμού, υπαίθριων πολιτιστικών χώρων, κέντρων υγείας και ευεξίας, χώρων αθλητισμού και αναψυχής, τη δημιουργία ενός σύγχρονου επιχειρηματικού, εκπαιδευτικού, ερευνητικού κόμβου καθώς και την πλήρη αναβάθμιση της υπάρχουσας μαρίνας και του παραλιακού μετώπου.

Κεντρικό στοιχείο της επένδυσης, είναι η δημιουργία και η συντήρηση ενός πάρκου 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό καθώς και η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου, με επίσης ελεύθερη πρόσβαση προς το κοινό.

Το συνολικό ποσό, που θα καταβάλουν η Lamda Development S.A. και το Global Investment Group, διαμορφώνεται σε 915 εκατ. ευρώ για την απόκτηση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε. και 1,25 δισ. ευρώ για την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές κοινής ωφέλειας (πάρκα, δρόμους, παιδικές χαρές, παράκτιο μέτωπο, συγκοινωνίες, σύνδεση με δίκτυα κλπ.) ήτοι συνολικά 2,1 δισ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, ο επενδυτής αποκτά την κυριότητα των 1.800 από τα 6.200 στρέμματα.

Η εκτιμώμενη από την Lamda Development συμβολή του έργου στο ελληνικό ΑΕΠ είναι της τάξης του 2% σε ετήσια βάση έως το 2025.Το έργο εκτιμάται επίσης πως θα συμβάλλει στη δημιουργία έως και 70.000 θέσεων εργασίας την περίοδο 2014-2025 και θα απασχολήσει εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό καθώς και προσωπικό τεχνικής κατεύθυνσης, που μαστίζεται από την ανεργία, ιδιαίτερα αυτή την εποχή λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο στην περίοδο πλήρους λειτουργίας του έργου αναμένεται να είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ ετησίως σημειώνει η Lamda.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ