Σούπερμαρκετ: Οι «Δαυίδ» του κλάδου ενώνονται και φτιάχνουν «Γολιάθ»

Σούπερμαρκετ: Οι «Δαυίδ» του κλάδου ενώνονται και φτιάχνουν «Γολιάθ»
Tη στιγμή που οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ γιγαντώνονται -μέσω εξαγορών άλλων, εξίσου μεγάλων αλυσίδων, οι μικροί του κλάδου συσπειρώνονται κάτω από κοινή ομπρέλα.


Στόχος τους να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο ανταγωνισμό αλλά και να διεκδικήσουν ένα μέρος από την μεγάλη πίτα των 11 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι άγγιξε ο τζίρος των σούπερμάρκετ το 2014.
Ετσι ενώ οι μεγάλοι του κλάδου, Σκλαβενίτης, Μαρινόπουλος, Βασιλόπουλος και Μασούτης, προχωρούν σε στρατηγικές κινήσεις εξαγορών αλλά και στο άνοιγμα νέων καταστημάτων, οι μικρές αλυσίδες προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω της παρατατεμένης οικονομικής ύφεσης και μείωσης της κατανάλωσης.
Πρωταγωνιστής των εξελίξεων στις μικρές αλυσίδες του κλάδου, ο ΕΛΟΜΑΣ (Ελληνικός Όμιλος Αλυσίδων Σουπερμάρκετ), ο οποίος ενέταξε πρόσφατα στους κόλπους του δύο ακόμη μέλη, τις αλυσίδες Αστέρας και Ασπίδα.
Τη είδηση επιβεβεβαιώνει στο fpress ο Διευθυντής αγορών του ΕΛΟΜΑΣ, Διογένης Ευθυμιόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει "προχωρήσαμε σε συμφωνία με δύο μεγάλους Ομίλους, την Ασπίδα και τον Αστέρα. Πλέον ο ΕΛΟΜΑΣ αριθμείς 35 αλυσίδες, ενώ για το 2014 κατέγραψε τζίρο 1,7 δισ. ευρώ῾
Η συμφωνία με τις δύο αλυσίδες προβλέπει την χρήση κοινού ΑΦΜ για τις αγορές τους από τους μεγάλους προμηθευτές, με σκοπό, φυσικά, την εξασφάλιση υψηλότερων παροχών και εκπτώσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο νέες αλυσίδες έρχονται να καλύψουν τις απώλειες που κατέγραψε ο ΕΛΟΜΑΣ, μετά τις αποχωρήσεις από το δυναμικό του, των σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης και Κρόνος, που εξαγοράστηγκαν από την Μαρινόπουλος.
Να σημειωθεί ότι ο Όμιλος Αστέρας αριθμεί σήμερα 90 καταστήματα, ενώ η Ασπίδα απαρτίζεται συνολικά από 200 καταστήµατα λιανικής ανά την Ελλάδα και απασχολεί πάνω από 1.650 εργαζόµενους.

ΕΛΕΤΑ: Το αντίπαλον δέος του ΕΛΟΜΑΣ εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ