«Εκτός νυμφώνος» ο ΟΛΘ

«Εκτός νυμφώνος» ο ΟΛΘ
Η εικόνα με τα εκτροχιασμένα βαγόνια τρένου, τα διαλυμένα κοντέινερ και τα προϊόντα «σπαρμένα» στα χωράφια, στο χωριό Γέφυρα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, γέμισε τις τηλεοπτικές οθόνες πριν από λίγες εβδομάδες.

Το τρένο ήταν ένα από τα δύο με τρία που στέλνει καθημερινά η Cosco από το Θριάσιο Πεδίο προς την Κεντρική Ευρώπη (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), συχνά με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη. Οι Κινέζοι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο ενεργοποιούν με αφετηρία τον Πειραιά συστήματα συνδυασμένων μεταφορών για να κερδίσουν δέκα μέρες δρόμο προς τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης σε σχέση με τη διάβαση του Γιβλαρτάρ και τα λιμάνια του Βορρά (Αμβούργο, Ρότερνταμ, Αμβέρσα κ.λπ.).

Η σκηνή του εκτροχιασμού, έγινε αφορμή για μελαγχολικές σκέψεις στη Θεσσαλονίκη. Επανέφερε -έστω δια της πλαγίας- στο προσκήνιο ένα μεγάλο εδώ και χρόνια ζητούμενο, τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της πόλης με τα Βαλκάνια (Σκόπια, Σόφια, Βελιγράδι, Βουκουρέστι) και από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια εξέλιξη, που σε συνδυασμό με την εμπλοκή κάποιου μεγάλου ιδιώτη παρόχου, θα τροφοδοτήσει το λιμάνι με μεταφορικό έργο και θα δώσει ουσιαστικό νόημα στο γεωγραφικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης στη Ν.Α. Ευρώπη.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. Ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ βρίσκεται –τουλάχιστον θεωρητικά- σε εξέλιξη, με οκτώ επίσημους υποψηφίους. Ανάμεσά τους είναι η δανέζικη MAERSK, η μεγαλύτερη εταιρία διακίνησης κοντέινερς στον κόσμο, βασικός ανταγωνιστής της Cosco σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντίθετα, οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται για τον έλεγχο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στο στρατηγικό τους πλάνο, που είναι η ανάδειξη του Πειραιά σε βασική εμπορευματική πύλη στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Ιανουάριο, την ώρα που στην Ελλάδα είχαμε προεκλογική περίοδο, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αποκάλυψε από το Βελιγράδι τα σχέδιά του.

Όπως είπε η εγκατάσταση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του «νότιου άξονα» από την Κίνα προς τις αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης μέσω της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει αφενός την πραγματοποίηση επενδύσεων εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά και αφετέρου τον πλήρη εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου από τον Πειραιά μέχρι τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη.

Μιας διαδρομής που στους κινεζικούς σχεδιασμούς φέρει την κωδική ονομασία «21st Century Maritime Silk Road». Ήδη ένα από τα πιο προβληματικά κομμάτια του άξονα, αυτό ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη, που αποκαλείται «Hungaro-Serbian High-Speed Railway» και είναι προϋπολογισμού 2,5 δισ. δολ., θα χρηματοδοτηθεί από την κινεζική Export-Import Bank και θα κατασκευαστεί από την China Railway and Construction Corporation.

ΑΣΥΜΦΟΡΟ. Όλα αυτά, μπορούν να αποτελέσουν την «ταφόπλακα» για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο κινδυνεύει να ακυρωθεί ως ασύμφορο και ο ρόλος του να παραμείνει εξαιρετικά περιορισμένος. Επιχειρηματικοί παράγοντες στη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι η Cosco προκειμένου να αποφύγει τον ανταγωνισμό πιέζει διακριτικά από πέρσι για «πάγωμα» ή καθυστέρηση του διαγωνισμού για την ΟΛΘ, ώστε να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της και να καταστήσει την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επιχειρηματικά αδιάφορη.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων στο λιμάνι -κυρίως της επέκταση της 6ης προβλήτας, ώστε να «πιάνουν» μεγαλύτερα πλοία- μπορεί δυνητικά να προσελκύσει υπερδιπλάσια φορτία διαμετακόμισης από σήμερα, της τάξεως των 600.000 - 800.000 TEUs.

Κι αυτό χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις εκτός λιμένος, αφού η απόσταση της πόλης από τα σύνορα είναι μικρή (79 χλμ.) και το σιδηροδρομικό δίκτυο σχετικά καλό, με πλήρη ηλεκτροκίνηση. Αν, μάλιστα, τα φορτία φτάσουν το 1.000.000 TEUs μπορεί μακροπρόθεσμα να αποφέρει στην ευρύτερη περιοχή συνολικό οικονομικό όφελος της τάξης των 1,5-2,5 δισ. ευρώ ετησίως, που ισοδυναμεί σε 6%-10% του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο διαγωνισμός και το διπλό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Με το διαγωνισμό για την πώληση του 67% της ΟΛΘ ΑΕ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (σ.σ.: οκτώ εταιρίες και κοινοπραξίες έχουν ενδιαφερθεί εγγράφως και θα πρέπει να καταθέσουν οικονομικές προσφορές μέχρι τον Ιούνιο) ερωτηματικό παραμένει τι ακριβώς συζήτησαν για το θέμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πούτιν έθεσε ευθέως το θέμα του λιμανιού, καθώς οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι σε κοινοπραξία με την ελληνική κατασκευαστική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ βρίσκονται ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την αξιοποίησή τους. Βέβαια οι Ρώσοι συνηθίζουν να κινούνται επενδυτικά στο εξωτερικό μέσω διακρατικών συμφωνιών, κάτι σχεδόν αδύνατο στην Ελλάδα, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», Βλαντίμιρ Γιακούνιν, στενός φίλος και συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, έχει υποστηρίξει ότι ασκείται στη χώρα μας μεγάλη πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ, ώστε να αποκλειστούν οι ρωσικές προσφορές από τους διαγωνισμούς.

Σημειώνεται ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, όπως και οι Κινέζοι της Cosco, ενδιαφέρονται και για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καταδεικνύοντας το συνολικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Ελλάδας, ως διαμετακομιστικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών εμπορευμάτων και προϊόντων.

Την προσεχή Τετάρτη 22 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΟΛΘ ΑΕ, στην διάρκεια της οποίας θα τοποθετηθεί η νέα διοίκηση. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται έντονα για τη θέση του προέδρου είναι ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ενώ για τη νευραλγική θέση του διευθύνοντος συμβούλου οι επιλογές φαίνεται να είναι δύο. Εκ των έσω ο σημερινός Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Μανόλης Μιχαηλίδης και απέξω το τραπεζικό στέλεχος Βάσω Kαραγιάννη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ