Η "Ελληνικός Χρυσός" απείλει με 2000 απολύσεις

Η "Ελληνικός Χρυσός" απείλει με 2000 απολύσεις
Τελεσίγραφο μέχρι τέλος του Απριλίου έχει δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Eldorado Gold Ελληνικός Χρυσός στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πάρει πίσω την ανάκληση για επανέλεγχο δύο αδειών για το υπό κατασκευή εργοστάσιο εμπλουτισμού που κατασκευάζει στις Σκουριές.


Στην περίπτωση που δεν γίνει κάτι τέτοιο, η Eldorado Gold προειδοποιεί ότι θα βγάλει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων (περί τους 2.000), που απασχολούνται στα μεταλλεία, απόφαση από την οποία θίγονται και άλλοι περίπου 5.000 έμμεσοι συνεργάτες.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι στα μέσα του μήνα (16-17 Απριλίου) ετοιμάζονται να κατέβουν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων (περί τα 80 λεωφορεία), για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση – διαμαρτυρία εναντίον της νέας κυβέρνησης.

Nα σημειωθεί ότι στις αρχές Μαρτίου η Eldorado Gold είχε συνάντηση με τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη, ο οποίος έχει ταχθεί κατά της επένδυσης του χρυσού στην Χαλκιδική.
Η διοίκηση του Υπουργείου επικαλείται πόρισμα της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από εννέα καθηγητές του Πανεπιστημίου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι αγροτικές δραστηριότητες θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές και ότι ο χαρακτήρας της περιοχής θα αλλάξει ριζικά καθώς θα μεταβληθεί σε ζώνη βαριάς βιομηχανίας.
Ένα από τα πιο ανησυχητικά συμπεράσματα του πορίσματος είναι ότι η ρύπανση από βαρέα μέταλλα των υδάτων, του εδάφους, της χλωρίδας, της πανίδας και των αγροτικών καλλιεργειών θα είναι ιδιαιτέρως εκτεταμένη καθώς θα καλύψει μεγάλες εκτάσεις και περιοχές που απέχουν πολύ από την περιοχή της μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Όπως έγινε γνωσατό μετά το πέρας εκείνης της συνάντησης, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ Παν. Λαφαζάνης και ο υπουργός Αναπληρωτής Γ.Τσιρώνης θα επισκεπτόταν τα μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να έχουν πιο άμεση ενημέρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ