Η κρίση (για τα malls) πέρασε - Αύξηση κερδών και εσόδων

Η κρίση (για τα malls) πέρασε - Αύξηση κερδών και εσόδων
Ανοδικά κινήθηκε η κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων (EBITDA) της Lamda Development που ανακοίνωσε αύξηση 5% σε σχέση με πέρσι, στα 37,5 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) προ αποτιμήσεων που αναλογούν στον όμιλο ύψους 28 εκατ. ευρώ με άνοδο 9% σε σχέση με το 2013.


Πάντως, η αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων οδήγησαν σε ζημιές που σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε 23,5 από ζημιές 48,6 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.
Αναλυτικότερα, η ανοδική τάση των βασικών εμπορικών δεικτών από τα μέσα του 2013 συνεχίστηκε ακόμα πιο ενισχυμένη και ο κύκλος εργασιών του ομίλου εμφάνισε αύξηση 8%, ενώ η συνολική επισκεψιμότητα των εμπορικών κέντρων ενισχύθηκε κατά 5%. Σημειώνεται ότι η μέση πληρότητα των εμπορικών κέντρων ξεπερνά το 98%, ενώ εξακολουθεί να παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις.

Θετικές επιδόσεις από τα εμπορικά κέντρα

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων στο εμπορικό “Golden Hall” κινήθηκε ανοδικά κατά 11%, ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 7%. Η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε 12,9 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο 4% σε σχέση με πέρσι. Στο “Mediterranean Cosmos” στη Θεσσαλονίκη σημειώθηκε άνοδος του κύκλου εργασιών των καταστημάτων κατά 8% και αύξηση του αριθμού των επισκεπτών κατά 6%, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Σε ότι αφορά τη λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε 12,6 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας σημαντική άνοδο κατά 10%. Αναφορικά με το “The Mall Athens”, τα μεγέθη του επίσης εμφανίζονται αυξημένα. Ο τζίρος των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών παρουσίασαν αύξηση κατά 6% και 4% αντίστοιχα, ενώ η λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε στα 12 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3%.
Σημειώνεται επίσης ότι τα κτίρια γραφείων συνεισέφεραν στην λειτουργική κερδοφορία του ομίλου 1,7 εκατ. ευρώ έναντι 1,9 εκατ. ευρώ το 2013. Τα έσοδα από συμμετοχές και μερίσματα εμφανίζονται αισθητά μειωμένα καθώς την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχαν συμπεριληφθεί 1,1 εκατ. ευρώ κέρδη που δεν υφίστανται πλέον μετά την πώληση των συμμετοχών στη Lamda Hellix και τη Μαρίνα του Φλοίσβου.

Ζημιογόνο αποτέλεσμα λόγω αποτιμήσεων επενδυτικών ακινήτων

Οι ζημιές χρήσεως οφείλονται στις αποτιμήσεις των επενδυτικών ακινήτων του ομίλου και σε ενοποιημένο επίπεδο ανήλθαν σε 23,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 48,6 εκατ. ευρώ το 2013. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη περσινή περίοδο υπήρξε η εφάπαξ λογιστική χρέωση στα αποτελέσματα ποσού 11,8 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την αναπροσαρμογή της αναβαλλόμενης φορολογίας λόγω της αύξησης του συντελεστή φορολογίας από το 20% στο 26%. Η αισθητή βελτίωση των αποτελεσμάτων οφείλεται στην μείωση των ζημιών κατά 13,1 εκατ. της αποτίμησης των επενδυτικών ακινήτων σε σχέση με το 2013.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 150 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και της ρευστότητας της εταιρείας με σκοπό την ολοκλήρωση υφιστάμενων επενδυτικών σχεδίων, τη συμμετοχή σε νέα projects και τη βέλτιστη διάρθρωση του κεφαλαίου κίνησης.
Να σημειωθεί επίσης ότι κατά την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η Blackstone / GSO εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ως στρατηγικός επενδυτής. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εν λόγω στρατηγική συμμετοχή αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την εταιρεία σε επίπεδο στρατηγικής και τεχνογνωσίας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην υλοποίηση των επιχειρηματικών της σχεδίων.

Ο Αν. Γιαννίτσης μη εκτελεστικός πρόεδρος στη Lamda Development

Τις παραιτήσεις του Πέτρου Καλαντζή από τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου και της Θεοδώρας Ζερβού από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της, ανακοίνωσε χθες η Lamda Development.
Το διοικητικό συμβούλιο, κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, προχώρησε στην εκλογή του Αναστάσιου Γιαννίτση και της Ευγενίας Παΐζη σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών, με θητεία το υπόλοιπο της θητείας του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Αναστάσιος Γιαννίτσης, πρόεδρος (μη εκτελεστικό μέλος), Ευάγγελος Χρόνης, αντιπρόεδρος (μη εκτελεστικό μέλος), Οδυσσεύς Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος (εκτελεστικό μέλος), Φώτιος Αντωνάτος (μη εκτελεστικό μέλος), ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη οι Γεώργιος Γεράρδος, Οδυσσεύς Κυριακόπουλος, Αχιλλεύς Κωνσταντακόπουλος και μη εκτελεστικά μέλη οι Ευγενία Παΐζη και Δημήτριος Πολίτης. Η εκλογή των νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου θα ανακοινωθεί στην αμέσως προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ