Σφίγγει ο κλοιός για τις επιχειρήσεις - Με ρήτρες grexit οι συναλλαγές -Πυκνώνουν τα περιστατικά

Σφίγγει ο κλοιός για τις επιχειρήσεις - Με ρήτρες grexit οι συναλλαγές -Πυκνώνουν τα περιστατικά
Σφίγγει ο κλοιός για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τη στιγμή που τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν αρχίσει να πυκνώνουν. Η ρευστότητα έχει περιοριστεί σημαντικά ενώ οι συναλλαγές πλέον με τους ξένους προμηθευτές γίνεται υπό καθεστώς πλήρους «καχυποψίας».

Ρήτρες Grexit στις επιχειρησιακές συμβάσεις των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ρήτρες αλλαγής νομίσματος, προπληρωμές εμπορευμάτων αλλά και διακράτηση των overnight ταμειακών διαθεσίμων εκτός Ελλάδας, είναι πλέον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον επιχειρηματικό κλάδο, ο οποίος ξαναζεί τον τρόμο του 2012. Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τα οποία έχουν πυκνώσει τις τελευταίες μέρες και βάζουν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, έχουν θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις πολυεθνικές που έχουν παρουσία τους στη χώρα μας.

Η απόφαση της Royal Bank of Scotland να συμπεριλάβει ρήτρα Grexit στη συλλογική σύμβαση εργασίας με τους 80 εργαζομένους που απασχολεί στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να είναι η τελευταία καθώς και άλλες έχουν σκεφτεί να πράξουν κάτι ανάλογο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται σύμφωνα με πληροφορίες και μεγάλη πολυεθνική που δραστηριοποιείται στον τομέα των ειδών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας (η οποία στην παρούσα φάση βρίσκεται σε συζητήσεις με τους εργαζομένους για την υπογραφή συλλογική σύμβαση εργασίας με τους εργαζομένους) ενώ αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και σε κάποιους μεγάλους ελληνικούς Ομίλους με δραστηριότητα σε χώρες του εξωτερικού.
Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι κυρίως για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν αρχίσει να έχουν σοβαρά προβλήματα με τους ξένους προμηθευτές τους.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς μπορεί ο χρόνος αποπληρωμής να μην έχει αλλάξει (κυμαίνεται γύρω στους 7 μήνες) ωστόσο όμως οι ξένοι προμηθευτές τους βάζουν «ρήτρες αλλαγής νομίσματος», προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα πάρουν τα χρήματα τους ακόμη και αν η Ελλάδα…αλλάξει νόμισμα.
Την είδηση επιβεβαιώνουν υπό το καθεστώς, ανωνυμίας, στέλεχος γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ ο οποίος επισημαίνει στο fpress : «το τελευταίο διάστημα τα συμβόλαια με τους ξένους προμηθευτές μας περιλαμβάνουν και τον όρο ρήτρας αλλαγής νομίσματος. Η κατάσταση πλέον είναι δύσκολη. Μάλιστα σε πολλές αλυσίδες ζητούν την προπληρωμή του 30% της αξίας της παραγγελίας».
Τέλος σημαντικά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εμπόριο, μετά την απόφαση πολλών οίκων του εξωτερικού, να ξαναδιακόψουν την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και να επανέλθουν σε απαιτήσεις προπληρωμών και πλήρους κάλυψης, με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων.
Όπως ανάφερε και προ ημερών ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρήσεων (ΕΣΕΕ) και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης σε σχετικό υπόμνημα που κατέθεσε προς την κυβέρνηση, «Οι επιχειρήσεις του εξωτερικού προσπαθούν να δικαιολογήσουν την απόφασή τους, στη μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, καθώς και στην επιστροφή της αμφισβήτησης για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, ενώ υπόσχονται να επανεξετάσουν τη θέση τους, μόλις η κατάσταση βελτιωθεί μετά την οριστική επίτευξη συμφωνίας με του ευρωπαίους εταίρους μας», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ελένη Μπότα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ