Ποιους εργαζόμενους "πληγώνει" η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου

Ποιους εργαζόμενους "πληγώνει" η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου
Mπορεί ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας αλλά και οι καταναλωτές να "τρίβουν τα χέρια τους" από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, υπάρχει όμως και μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων - αυτή στους πετρελαϊκούς κολόσσούς - που βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να βρεθούν άμεσα στο δρόμο.


Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, οι μεγαλύτερες διεθνείς εταιρείες μαζί με τα μειωμένα κέρδη ή ζημίες, ανακοίνωσαν και περικοπές στο επενδυτικό τους πρόγραμμα.
Όπως ανακοίνωσε χτες η ολλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Royal Dutch Shell θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών ύψους 15 δισ. δολαρίων, εντός των επομένων τριών ετών καθώς η τιμή του "μαύρου χρυσού", συνεχίζει να υποχωρεί.
Η Shell είναι η πρώτη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες που ανακοίνωσε τα κέρδη της για εφέτος, μετά την υποχώρηση του αμερικανικού αργού σε χαμηλά πενταετίας. Οι περικοπές που ανακοίνωσε η εταιρεία αφορούν σε 40 επενδύσεις σε όλον τον κόσμο, τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής Μπεν Βαν Μπέουρντεν σε συνέντευξή που παραχώρησε στο Bloomberg.
Πέρα των περικοπών 15 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα επενδύσεων της εταιρείας, η Shell προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει να μειώνει τις δαπάνες της εάν η τιμή του πετρελαίου δεν ανακάμψει.
"Η Shell έχει επιλογές για να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές, αλλά δεν θέλουμε να αντιδρούμε υπερβολικά με δεδομένο ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σήμερα πολύ χαμηλά", υπογράμμισε ο Βαν Μπέουρντεν.
Ενας άλλο μεγάλος πετρελαϊκός κολοσσός η BP έχει αποφασίσει να μειώσει τους μισθούς 450 εργαζομένων της κατά 15% από το 2015.
Τέλος, Total και Chevron έχουν δώσει εντολή για μείωση των αμοιβών μέχρι και 15% για εργολάβους που εργάζονται σε έργα στη Βόρεια Θάλασσα.
Να σημειωθεί ότι χτες η τιμή του πετρελαίου έκλεισε στα 44,53 δολάρια το βαρέλι, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε στα 44 δολλάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ