Τα γερμανικά Sparkassen και οι...σειρήνες για τους καταθέτες

Τα γερμανικά Sparkassen και οι...σειρήνες για τους καταθέτες
Στην επαρχία έχουν αρχίσει από λίγο πριν τα Χριστούγεννα να εμφανίζονται κάτι Γερμανοί (κυρίως) τραπεζίτες που κλείνουν δωμάτιο στο τοπικό ξενοδοχείο για μια δυο εβδομάδες. Όχι, δεν κάνουν διακοπές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως «προσφέρουν επενδυτικές λύσεις σε αποταμιευτές».

Με απλά λόγια επιχειρούν να επωφεληθούν του κλίματος ανασφάλειας που καλλιεργείται για τις καταθέσεις στις τράπεζες προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια για τις τράπεζες του εξωτερικού που αυτοί αντιπροσωπεύουν.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες, οι οποίες βέβαια χρίζουν διερεύνησης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές –όχι γιατί η μεταφορά κεφαλαίων είναι παράνομη αλλά γιατί αν είναι έτσι είναι, επιεικώς, ανήθικοι οι Γερμανοί- έρχονται να προστεθούν σε πληροφορίες από την Πελοπόννησο αλλά και αλλού που αναφέρουν ενεργό προεργασία για την προσέλκυση καταθέσεων από τα περιβόητα Sparkassen εδώ και πολλούς μήνες.

Τα Sparkassen δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από περιφερειακά γερμανικά ταμιευτήρια. Μάλιστα πριν από ενάμιση χρόνο ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Ταμιευτηρίων (Deutsche Sparkassen und Giroverband), Γκέοργκ Φάρενσον, σε δηλώσεις τους στην Αθήνα δήλωνε απροκάλυπτα: «Εμείς βάζουμε την τεχνογνωσία, εσείς τις καταθέσεις».

Οι γνωρίζοντες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως σημειώνουν τα sparkassen -μικρές γερμανικές τοπικές τράπεζες που λειτουργούν υπό διάφορων μορφών δημόσιο ή συνεταιριστικό έλεγχο- σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών οικονομικών ΜΜΕ και στο πλαίσιο των διαγνωστικών ελέγχων που έχουν διενεργηθεί, έχουν πιαστεί με «σκελετούς» ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ!

Πολλές από αυτές τις «αρπαχτές» που φέρονται να θέλουν να κάνουν τώρα στρέφονται γύρω από περιοχές και πόλεις που έτυχαν «ελληνογερμανικών αδελφοποιήσεων». Προσοχή λοιπόν στους Γερμανούς και δώρα φέροντες.

Και στα διεθνή χρηματιστήρια άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι έχουν την χάρη. Τι εννοώ; Εννοώ πως η Αργεντινή, πρόεδρος της οποίας είναι Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ παρά τα προβλήματα διακρίθηκε ως η χώρα με την καλύτερη χρηματιστηριακή επίδοση το 2014. Ο δείκτης Buenos Aires Merval Index κατέγραψε ετήσια κέρδη 60%.

Η Αργεντινή θεωρείται από την MSCI ως frontier (συνοριακή, κάτι σαν φαρ ουέστ …) αγορά. Ο Buenos Aires Merval Index περιλαμβάνει 14 μετοχές, με τη ΔΕΗ τους, την Transener , να έχει καταγράψει το 2014 την καλύτερη επίδοση σημειώνοντας ετήσια κέρδη της τάξης του 206%. Η τράπεζα BBVA Banco Francés σημείωσε άλμα 162% και η ενεργειακή Edenor σημείωσε άνοδο 148%.

Στην άλλη πλευρά του κόσμου οι δυο βασικοί κινεζικοί δείκτες, ο Shanghai Composite και ο China Securities Index 300, καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα, στην κατάταξη των χρηματιστηριακών δεικτών με τις καλύτερες αποδόσεις αφού είχαν κέρδη της τάξης του 52,8% και 51,6% αντίστοιχα. Για σύγκριση, να αναφέρουμε πως ο αμερικανικός S&P 500 σημείωσε άνοδο 12,5% και ο ρωσικός RTS (σε δολάρια) έχασε 45%.

Κλαίνε στη γερμανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW καθώς τρώνε πολύ κράξιμο για την εδώ έκθεσή τους στην Ελλάδα. Όχι ότι θα γίνει δα και τίποτα κακό (μην με πείτε και τρομολάγνο ή δραχμοφοβικό) αλλά όσο να’ ναι τα έχουν δει όλα με τον Τσίπρα.

Δεν ξέρω αν είναι για γέλια ή για κλάματα, αλλά έχουν αρχίσει να την πέφτουν στη διοίκηση της τράπεζας επειδή έχει δανείσει στην Ελλάδα 15 δισ. ευρώ. Τώρα βέβαια είναι η μόνη που έχει δανείσει εδώ πέρα. Η Commerzbank έχει τοποθετημένα περίπου 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία ενώ η Deutsche Bank άλλα 300 εκατ. Αυτά επισήμως.

Διότι όσοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Γερμανοί μπορούν να σας πληροφορήσουν πως τουλάχιστον η Deutsche έχει βάλει λεφτά σε τρίτα επενδυτικά κεφάλαια (με έδρα σε Ελβετία και Λουξεμβούργο) που με τα σειρά τους έχουν τοποθετηθεί σε ελληνικά assets. Και αυτό διότι έτσι τα κρατά σαν συμμετοχές και όχι σαν δάνεια και επιπλέον δεν φαίνεται αφού δεν την πολυαγαπούν εδώ λόγω εθνικότητος. Σύνολο -σύμφωνα με την JP Morgan- στα 23,5 δισ. είναι η έκθεση γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα…

show me the money

Λένε πως όταν αλλάζουν τα πρόσωπα στην κορυφή έρχονται αλλαγές και προς τα κάτω. Έτσι κάποιοι σπεκουλάρουν τώρα πως ο εν Ελλάδι επικεφαλής της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον αγωγό TAP, ο Ελληνοσουηδός Ρίκαρντ Σκούφιας, μπορεί και να πάρει… μετάθεση. Και αυτό διότι αναλαμβάνει νέος επικεφαλής της εταιρείας που κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται τον ΤΑΡ.

Η αλλαγή γίνεται καθώς λήγει η τετραετής θητεία του Νορβηγού Kjetil Tungland στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου που ήταν επιλογή της νορβηγικής Statoil η οποία ελέγχει το 20% της κοινοπραξίας. Ο αντικαταστάτης του, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, προέρχεται από τη ΒΡ όπου και έχει εργαστεί επί χρόνια ο Σκούφιας. Για να δούμε….

Πολύ πακέτο στη Forthnet καθώς αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς από τον ΟΤΕ για τη Νοva, εξέλιξη που δεν θα μείνει, βέβαια, αναπάντητη από τις Vodafone και Wind που διεκδικούν επίσης τη Forthnet. Το τελευταίο πακέτο που πραγματοποιήθηκε προ ολίγων ημερών μέσω χρηματιστηρίου αφορούσε 550.000 μετοχές στα 0,87 ευρώ. Παρόμοια συναλλαγή πραγματοποιήθηκε και σε άλλη συνεδρίαση. Οι δύο μαζί αυτές συναλλαγές αφορούν μόνες τους το 1% του μετοχικού κεφαλαίου. Το χαρτί μετά πήγε πάνω από ένα ευρώ και άντεξε στις πιέσεις καλύτερα από την υπόλοιπη αγορά. Άλλωστε και στο 12μηνο υπερ-αποδίδει.

Διαβάζω πως «νούμερο ένα υποψήφιο για τη θέση του προέδρου σε μεγάλη τράπεζα βλέπει η αγορά τον Γ. Μηλιό μετά την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές. Και φωνάζω δυνατά: Όνειρο είναι μη με ξυπνάτε!

Μαθαίνω πως το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε παραμονή πρωτοχρονιάς στον διορισμό χρηματοοικονομικού - τεχνικού συμβούλου για την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικές Αλυκές. Οι πληροφορίες μου λένε πάντως πως το έργο τελικά θα κλείσει με τις αλυκές στα χέρια του Μανώλη Καλαμαράκη. Ποιος είναι αυτός; Μα, ο κύριος αλάτι Κάλας! Στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικές Αλυκές ΑΕ εκτός από το Δημόσιο που ελέγχει το 55,19% συμμετέχει και η Κ.Ε. Καλαμαράκης ΑΕΒΕ - Κάλας ΑΕ με 24,81%.

Μιας και πολλά λέγονται για τον κατώτατο μισθό, να σας πω ότι στις ΗΠΑ η ομοσπονδιακή ωριαία κατώτατη αποζημίωση είναι 7,25 δολάρια ή 58 δολάρια στο οκτάωρο. Καθαρά. Με ισοτιμία 1,20 δολ./ευρώ αυτό μας κάνει 48,33 ευρώ ημερομίσθιο. Επί πέντε μέρες την εβδομάδα μας κάνει 241,65 ευρώ. Επί 52 εβδομάδες που έχει το έτος μας κάνει 12.565,8 ευρώ. Επειδή εκεί δεν έχουν 14 μισθούς, στην Ελλάδα αυτό το ετήσιο εισόδημα μεταφράζεται σε μηνιαίες αποδοχές (διά 14 δηλαδή ) 897,557 καθαρά. Ιδού λοιπόν ο πήχης, κύριοι της πλειοδοσίας...

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα τα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ