Νέες ανατροπές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας φέρει το νέο έτος - Ποια τα μεγάλα deals του 2015

Νέες ανατροπές στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας φέρει το νέο έτος - Ποια τα μεγάλα deals του 2015
Εξαγορές, πωλήσεις θυγατρικών αλλά και συνενώσεις δυνάμεων, μεγάλων ονομάτων του ελληνικού επιχειρείν είναι μερικές από τις ειδήσεις που θα ακούμε μέσα στους επόμενους μήνες.

Όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, παρά την πολιτική αστάθεια των ημερών «είναι η εποχή που όλοι μιλάνε με όλους και όλοι αναζητούν τρόπους να επιβιώσουν στις δύσκολες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας».

Η κρίση δημιούργησε ευκαιρίες και αρκετές εταιρίες, εισηγμένες ή μη, προβαίνουν σε επιθετικές κινήσεις και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, μετά το μνημόνιο.

ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Από τους επιχειρηματικούς κλάδους που θα πρωταγωνιστήσουν μέσα στο 2015 θα είναι, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, αυτός των τηλεπικοινωνιών, του λιανεμπορίου και των ασφαλειών.

Ειδικότερα μέσα στο 2015 αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποιος θα είναι τελικά ο αγοραστής της «πολύφερνης νύφης» Forthnet: Η Vodafone – Wind ή ο ΟΤΕ;

Επιχειρηματικοί κύκλοι της τονίζουν ότι πλέον ο ΟΤΕ μετά και την απόκτηση των δικαιωμάτων μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ για την περίοδο 2015-2018, δεν είναι πλέον τόσος ζεστός όσο ήταν πριν, για την απόκτηση της Nova… συνεχίζει όμως τον οικονομικό και νομικό έλεγχο. Από την άλλη πλευρά Vodafone – Wind φέρονται αποφασισμένες να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο στην αγορά της σταθερής τηλεπικοινωνίας αλλά και να μπουν δυναμικά στον τομέα της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Και οι εξελίξεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο δεν τελειώνουν εδώ. Σημαντικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη CYTA Hellas, το μέλλον της οποίας θα κριθεί από την αποκρατικοποίηση της μητρικής στην Κύπρο. Και αυτό γιατί στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η Cyta να πουληθεί ενιαία και ως εκ τούτου η μοίρα της θυγατρικής στην Ελλάδα (κατέχει μερίδιο αγοράς 16%) είναι απόλυτα συνυφασμένη με αυτή της μητρικής.

Τέλος εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν και με την πώληση του 10% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ, ποσοστό για το οποίο φαίνεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον η Deutsche Telecom.

ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί και στον κλάδο του λιανεμπορίου και των τροφίμων. Εξαγορές, συγχωνεύσεις αλλά και στρατηγικές συμφωνίες με στόχο την αύξηση του τζίρου της, την ενίσχυση του μεριδίου αγοράς τους αλλά και την επέκταση του δικτύου της, αναμένεται να υπάρξουν και το 2015 ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες του κλάδου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξουν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερμάρκετ Μαρινόπουλος, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος και Μασούτης.

Η αντεπίθεση της οικογένειας Σκλαβενίτη μέσω της εξαγοράς μεγάλων αλυσίδων (Μakro, Χαλκιαδάκης|) έχει φέρει στην τα πάνω κάτω στην αγορά. Πρωταγωνιστικό ρόλο στο παιγνίδι των εξαγορών και των συνεργασιών παίζει ο όμιλος Μαρινόπουλος, ενώ τρεις εξαγορές προγραμματίζει εντός της νέας χρονιάς η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης. Από την άλλη πλευρά η αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος όπως εκτιμάται δεν θα αργήσει να δώσει τη δική της «απάντηση», ενώ όσον αφορά τη Βερόπουλος αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη το ενδεχόμενο συγχώνευσής της με τη Σκλαβενίτης, αν και οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι δεν αποκλείεται το deal να πραγματοποιηθεί μέσα στη νέα χρονιά.


ΤΡΟΦΙΜΑ

Εν αναμονή του μεγάλου deal στον κλάδο των τροφίμων βρίσκεται η αγορά και αφορά την πρόταση που κατέθεσε προς τις πιστώτριες τράπεζες ο Σ. Θεοδωρόπουλος της Chipita για την εξαγορά της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας.

Σε συζητήσεις με διάφορες εταιρίες αναψυκτικών για την μεταβίβαση της εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων της, με στόχο την αποχώρηση της από την ελληνική αγορά βρίσκεται η Pepsico. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία δεν θα αργήσει να κλείσει.

Εντονες είναι οι διεργασίες και στους υπόλοιπους κλάδους. Κοντά σε συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα συμβάλλει στην υλοποίηση του νέου project που δρομολογεί στα Σπάτα, βρίσκεται η REDS. Το έργο αφορά στη δημιουργία επιχειρηματικού εμπορικού πάρκου σε ιδιόκτητη έκταση 315 στρεμμάτων στην Παλλήνη, για το οποίο υπολογίζεται ότι απαιτούνται κεφάλαια ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Έντονη κινητικότητα για τις ασφαλιστικές

Στον ασφαλιστικό κλάδο, την αυλαία των εξαγορών άνοιξε η πώληση της Αγροτικής Ασφαλιστικής στον γερμανικό όμιλο της Ergo, θυγατρικής της Munich Re, σηματοδοτώντας το ισχυρό ενδιαφέρον διεθνών ασφαλιστικών ομίλων για την ελληνική αγορά. Έτσι, μέσα στους πρώτους μήνες του 2015 αναμένεται η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής η οποία εντάσσεται στην υποχρέωση που έχουν αναλάβει μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης όλες οι τράπεζες να απεμπλακούν από μη αμιγώς τραπεζικές εργασίες.

Το ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλο καθώς πρόκειται για μία από τις πιο κερδοφόρες ασφαλιστικές της χώρας.
Επίσης οι πληροφορίες φέρουν τον όμιλο της Fairfax, που αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς επενδυτές στον όμιλο της Eurobank, να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου της ασφαλιστικής Eurolife, ενώ οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για άλλα επενδυτικά funds, που επιδιώκουν να επενδύσουν σε μια κερδοφόρο και ισχυρή κεφαλαιακά ασφαλιστική εταιρεία. Tέλος εντός του νέου έτους αναμένεται να προχωρήσει η πώληση του ξενοδοχείου Hilton από την Alpha Bank, έναντι τιμήματος που όπως ακούγεται, θα φτάσει τα 180 εκατ ευρώ.

ΠΗΓΗ: Από την εφημερίδα Παραπολιτικά που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο σε όλα τα περίπτερα της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ