Ποιες αλυσίδες σουπερμαρκετ κάνουν "απόβαση" στην επαρχία

Ποιες αλυσίδες σουπερμαρκετ κάνουν "απόβαση" στην επαρχία
Η περαιτέρω διείσδυση της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος στην αγορά της Κρήτης μέσω της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου της κρητικής αλυσίδας CRM Αριάδνη, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί.


Και αυτό γιατί την στιγμή που ο τζίρος του λιανεμπορίου στην Αττική έχει μειωθεί δραματικά (κατά 40% από το 2008), ο τζίρος στην επαρχία και ιδιαίτερα στα νησιά, όπου καταγράφεται μεγάλη τουριστική κίνηση, αυξάνεται.
Ειδικότερα, μόνο πέρυσι ο τζίρος των σούπερ μάρκετ που έχουν έδρα στην Αττική, αρκετές εκ των οποίων έχουν και πανελλαδική εμβέλεια, μειώθηκε 2,2% υποχωρώντας στα 5,46 δις. ευρώ όταν οι αλυσίδες με έδρα την επαρχία «είδαν» τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 1,5% και ο τζίρος τους να ξεπερνά τα 2 δις. ευρώ. Με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό «έτρεξαν» οι πωλήσεις των τοπικών αλυσίδων σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση όπως είναι η Κρήτη, όπου ο τζίρος των αλυσίδων που έχουν έδρα στη Μεγαλόνησο εμφάνισε αύξηση 12,91% σε σχέση με το 2012.
Για το λόγο αυτό οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου επενδύουν στην επαρχία, είτε μέσω της εξαγοράς τοπικών παικτών, είτε μέσω της αυτόνομης ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΒ Βασιλόπουλος σκοπεύει να επενδύσει την επόμενη χρονιά 100 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί στην επαρχία και ειδικότερα σε Κρήτη, Θεσσαλία, Χαλκιδική και Βόρειο Ελλάδα.
Συγκεκριμένα ο στόχος για την Κρήτη είναι να υπερδιπλασιάσει το δίκτυό των καταστημάτων της από 7 που είναι σήμερα σε 15 σε βάθος τριετίας, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την τουριστική κίνηση.
Στην Κρήτη η Μαρινόπουλος διεύρυνε την τοπική της παρουσία συνεργαζόμενη με την αλυσίδα Elite – Αριάδνη, η οποία εντάχθηκε στο δίκτυο franchise με 7 σούπερ μάρκετ (6 στο Ηράκλειο και το 1 στη Χερσόνησο). Στη Σαντορίνη, τρία καταστήματα της αλυσίδας που έως τώρα ανήκαν στο δίκτυο franchise μετετράπησαν σε εταιρικά.
Τέλος ισχυρή παρουσία στην Κρήτη απέκτησε και η Σκλαβενίτης, μετά την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών της κρητικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Χαλκιαδάκης που κατείχε ο όμιλος Βερόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ