Στο στόχαστρο τριών ξένων funds οι ιχθυοκαλλιέργειες

Στο στόχαστρο τριών ξένων funds οι ιχθυοκαλλιέργειες
Στο στόχαστρο τριών ξένων funds έχουν μπει, σύμφωνα με πληροφορίες οι εταιρίες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών (Σελόντα, Νηρέας, Δίας).


Πρόκειται για τα επενδυτικά Oaktree, Υork Capital και Rhone Capital, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις παραπάνω εταιρίες και έχουν ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με τις τράπεζες.
Αυτό που ζητούν είναι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η δημιουργία μίας νέας μεγάλης εταιρίας (υπό την ομπρέλα της οποία θα συνενωθούν όλες οι εταιρίες) η οποία και θα εισέλθει –εκ νέου– στο χρηματιστήριο.
Οι βασικές προϋποθέσεις που θέτουν οι επενδυτές είναι το τελικό σχέδιο διάσωσης που θα εφαρμοστεί από τις τράπεζες για τις εταιρίες του κλάδου και ειδικότερα το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης και ο τρόπος ρύθμισης των χρεών.
Ειδικότερα το πρώτο και βασικό θέμα που θέτουν οι ξένοι από τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην υποβολή επενδυτικής πρότασης και οι συζητήσεις να μετουσιωθούν σε επίσημη πρόταση είναι η δημιουργία μίας ενιαίας εταιρίας.
Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι το σχέδιο της αναδιάρθρωσης για την επόμενη ημέρα, ενδεχόμενο «κούρεμα» δανείων, επιμήκυνση του υπόλοιπου κ.ά.
Να σημειωθεί ότι η Σελόντα έχει ήδη περάσει στον έλεγχο των τραπεζών, ενώ τώρα το «πράσινο φως» των τραπεζών αναμένει και η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, ο Νηρέας, ενώ η Δίας υπέβαλλε και νέο αίτημα ένταξης της στο άρθρο 99.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν και οι συζητήσεις των ξένων funds με τις τράπεζες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο, εντούτοις, δεν αποκλείεται να υπάρξει θετική εξέλιξη μέσα στο νέο έτος.
Το ενδιαφέρον των ξένων, πάντως υποδηλώνει ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και μέσα από ένα πλάνο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης μπορεί να αναδειχτεί και πάλι σε βασικό πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ