Τι κρύβει η πώληση της Intracom Telecom στους Ρώσους -Όλο το παρασκήνιο

Τι κρύβει η πώληση της Intracom Telecom στους Ρώσους -Όλο το παρασκήνιο
Σε ρώσικα χέρια πέρασε χτες το 49% της Intracom Telecom του Ομίλου της Intracom.


Ειδικότερα η ρωσική Sitronics, θυγατρική του ρωσικού Ομίλου Sistema φέρεται να είναι ο αγοραστής του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου, ο οποίος και θα καταβάλλει το ποσό των 35 εκατ. ευρώ μετρητά, ενώ θα αναλάβει υποχρεώσεις ύψους 12 εκατ. ευρώ της Intracom Holdings προς την Intracom Telecom.
Nα σημειωθεί ότι ποσοστό 48% της Ιntracom Telecom ελέγχεται από την ρωσική Sitronics, ενώ μερίδιο 3% από το fund Rhydra Trading, το οποίο, κατά πληροφορίες, ελέγχεται από την κινεζική Huawei.
Η εταιρία, τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στο στόχαστρο αρκετών αγοραστών.
Στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί η κινεζική Huawei, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον για την απόκτηση περιουσιακών της στοιχείων είχε επιδείξει και η κινεζική ZTE. Πληροφορίες αναφέρουν ότι με την απόκτηση της Intracom Τelecom από τους ρώσους, θα γίνει απόσχιση δραστηριοτήτων της και θα εισφερθούν σε θυγατρική εταιρεία της σουηδικής Ericsson, η οποία ενδιαφέρεται για ορισμένες δραστηριότητες της όπως είναι η ανάπτυξη ασυρματικών διατάξεων και συστημάτων τηλεπικοινωνιών.
Οι εν λόγω κινήσεις γίνονται στο πλαίσιο μιας πολύ μεγαλύτερης συμφωνίας που έκλεισε στη Ρωσία μεταξύ της Ericsson και της AFK Sistema μητρική εταιρεία της Sitronics.
Η AFK Sistema είναι μεταξύ άλλων ο βασικός μέτοχος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Mobile TeleSystems (MTS) στη Ρωσία, η οποία ανάθεσε στην Ericsson ένα συμβόλαιο ύψους 1 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς.
Με την πώληση της Intracom Τelecom αλλά και την πρόσφατη πώληση της Hellas OnLine (με το συνολικό τίμημα και για τις δύο συμφωνίες να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρὠ), ο Ομιλος της Intracom αποκτά σημαντική ρευστότητα, ενώ πλέον αποχωρεί τόσο από την κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού όπως και από την σταθερή τηλεφωνία.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η Intracom Telecom απασχολεί περισσότερους από 1.800 εργαζόμενους , ενώ στο χαρτοφυλάκιο της ανήκουν πάνω από 100 μεγάλοι πελάτες (πάροχοι σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, δημόσιες αρχές, μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις) σε πάνω από 70 χώρες . Οι πωλήσεις της εταιρείας το 2013 έφτασαν τα 159,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν 5,2 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ