Διάσπαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σχεδιάζουν Μπόμπολας-Καλιτσάντζης

Διάσπαση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σχεδιάζουν Μπόμπολας-Καλιτσάντζης
Συγκρούσεις, διαφωνίες και έντονο παρασκήνιο λαμβάνει χώρα, την τελευταία τριετία σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς Ομίλους της χώρας, όπου οι ισορροπίες ετών κινδυνεύουν να «τιναχτούν» στον αέρα.  Η Ελλάκτωρ, ο Ομιλος που προέκυψε από την συνένωση της Ελληνικής Τεχνοδομικής των αδερφών Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση και του Άκτωρα, των Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτριου Κούτρα, απειλείται με διάσπαση, ή αλλιώς από ένα «πολύκροτο επιχειρηματικό διαζύγιο». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα συρτάρια της οικογένειας Καλλιτσάντση αλλά και της οικογένειας Μπόμπολα, βρίσκεται το σχέδιο διαχωρισμού του Ομίλου (σε Ελληνική Τεχνοδομική και Άκτωρ), το οποίο και θα μπει σε εφαρμογή μόλις βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια. Τι έγινε όμως και τα δύο μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια της χώρας, μετά από την πολυετή αρμονική τους συνύπαρξη, ήρθαν σε σύγκρουση και αποφάσισαν να χωρίσουν τα «μαγαζιά τους»;

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ. Άνθρωποι που γνωρίζουν από κοντά τα όσα συμβαίνουν στον Ομιλο Ελλάκτωρ υποστηρίζουν ότι οι διαφωνίες μεταξύ της οικογένειας Καλιτσάντση και Μπόμπολα ξεκίνησαν από το 2010. Η ανομβρία που επικρατούσε στα δημόσια έργα, οι αντίθετες απόψεις που υπήρχαν ανάμεσα στις δύο πλευρές για τα σοβαρά επιχειρηματικά βήματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τις οποίες η άλλη πλευρά προέβαλε ισχυρές αντιδράσεις είχε ως αποτέλεσμα το κλίμα στον Ελλάκτωρα «να μυρίζει μπαρούτι». Οι συγκρούσεις μεταξύ των Καλλιτσάντσηδων και του Μπόμπολα ακούγεται ότι ήταν καθημερινές και η συνεννόηση μεταξύ των δύο πλευρών προβληματική. Έτσι, μετά από πολλές σκέψεις, η απόφαση που έλαβαν οι δύο επιτελικές πλευρές του Ομίλου, δεν ήταν άλλη από αυτή του «διαζυγίου». Και οι δύο πλευρές, τόσο ο Λ. Μπόμπολας όσο και τα αδέλφια Δ. και Σ. Καλλιτσάντση πρότειναν η μία στην άλλη να αποχωρήσει, έναντι σχετικού αντιτίμου πάντα. Οι επαφές προχώρησαν, οι συζητήσεις κορυφώθηκαν, το σχέδιο διάσπασης του Ομίλου καταρτίστηκε και το τίμημα καθορίστηκε στα επίπεδα των 2 ευρώ, ακόμα και στα 2,5 ευρώ ανά μετοχή σύμφωνα με φήμες. Όμως το σχέδιο τελικά παρέμεινε στα χάρτια. Ο λόγος; Καμία από τις δύο πλευρές δεν είχε τα χρήματα να δώσει για να «πάρει το μαγαζί του και να φύγει»», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά άνθρωπος που παρακολουθεί από κοντά το θρίλερ που εκτυλίσσεται εδώ και καιρό στον Ομιλο.

ΒΑΡΥ ΚΛΙΜΑ. Όμως ακόμη και αν το σχέδιο διαχωρισμού του Ομίλου Ελλάκτωρ παραμένει στα συρτάρια των βασικών του μετόχων, δεν σημαίνει ότι η ιδέα έχει εγκαταλειφθεί ή ότι οι δύο πλευρές τα έχουν «βρει». Πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι ψυχροπολεμικό, ενώ η συνεννόηση μεταξύ τους γίνεται μόνο για τα απαραίτητα θέματα ή για τη λήψη πολύ σοβαρών θεμάτων που ούτως η άλλως απαιτούν την συναίνεση και των δύο. Ως εκ τούτου, Μπόμπολας και Καλλιτσάντσηδες παραμένουν κάτω από την ίδια στέγη της Ελλάκτωρ, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας και μέχρι να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα και να καταστεί δυνατή η εξεύρεση των κεφαλαίων που χρειάζονται για να γίνει πράξη το διαζύγιο. Όμως εκτός από την κρίση που περνά ο κατασκευαστικός κλάδος, και το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό που επικρατεί στην χώρα μας δεν ευνοεί την λήψη τόσο σημαντικών αποφάσεων –τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Επίσης γνώστες της αγοράς επισημαίνουν ότι ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει διαδραματίσει ο Ελλάκτωρας τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας (διαθέτει το υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ύψους 3,8 δισ. ευρώ), οφείλεται σε αυτό που έγινε πριν από 15 χρόνια.. στη συνένωση των δύο μεγάλων κατασκευαστικών του Ακτωρα και της Ελληνικής Τεχνοδομικής. Στην περίπτωση που το σχήμα αυτό σπάσει, τότε αυτόματα η «δύναμη» του Ομίλου μειώνεται κατά το ήμισυ. Μάλιστα οι ίδιοι σπεύδουν να θυμίσουν περιπτώσεις τεχνικών εταιριών που επέλεξαν την αυτόνομη πορεία, όπως η Μηχανική ή η Αττικατ, οι οποίες έχουν σχεδόν σβηστεί από τον επιχειρηματικό χάρτη.

Η δημιουργία του «γίγαντα» και το πλήρωμα του χρόνου

Το 1999 αποτέλεσε έτος - σταθμό για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο. Το νομοσχέδιο του τότε Υπουργείου Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ) για την επανάκριση των εργοληπτικών επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα μεγαλύτερα σχήματα στον κλάδο των κατασκευών που θα διεκδικούσαν τόσο τα έργα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 όσο και εκείνα που εντάσσονταν στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Μία από τις πιο μεγάλες συνενώσεις που έγιναν ήταν εκείνη του Ομίλου της Ελληνικής Τενχοδομικής ΤΕΒ των κ.κ. Δημητρίου, Αναστάσιου Καλλιτσάντση και Νικ. Τρίχα με την Άκτωρ του των κ.κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημ. Κούτρα. Ο νέος Ομιλος που δημιουργήθηκε στην αρχή έφερε την επωνυμία ΕΛΤΕΧ ενώ λίγα χρόνια, μετονομάστηκε σε Ελλάκτωρ. Η συνένωση των δύο μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών της χώρας, είχε κάνει τότε πολλούς να την χαρακτηρίζουν ως ένα «σκληροπυρηνικό γάμο» όπου η επιτυχία του θα εξαρτιόταν από τις επιμέρους χημείες αλλά και την αγαστή συνεργασία μεταξύ των βασικών μετόχων. Ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει αυτό που θα ακολουθούσε λίγα χρόνια μετά. Αν και από τότε δεν ήταν τα πάντα ρόδινα, εντούτοις δεν περνούσε από το μυαλό κανενός ότι ο μεγαλύτερος Ομιλος της χώρας θα γυρνούσε πάλι εκεί από όπου ξεκίνησε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ