Και την μαρίνα Καλαμάτας θέλουν να αποκτήσουν οι Τούρκοι

Και την μαρίνα Καλαμάτας θέλουν να αποκτήσουν οι Τούρκοι
Να αποκτήσει και την μαρίνα της Καλαμάτας φέρεται ότι θέλει ο τουρκικός Ομιλος Dogus ο οποίος διαχειρίζεται στην χώρα μας μια σειρά από μαρίνες όπως του Φοίσβου, της Ζέας, της Λευκάδας κλπ.


Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Δήμου Καλαμάτας ο οποίος σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι "η μαρίνα Καλαμάτας ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Οικονομικών την έχει παραχωρήσει κατά χρήση για 35 χρόνια στο Δήμο Καλαμάτας. Ο Δήμος την ενοικίασε το 1998 σε εταιρεία για 25 χρόνια, μέχρι το 2023. Ο ιδιοκτήτης της μαρίνας, που είναι το κράτος, με το νόμο του μεσοπρόθεσμου μπορεί να ακυρώσει την παραχώρηση κατά χρήση.
Ο Δήμος Καλαμάτας είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην περαιτέρω εκχώρηση, διότι η μαρίνα συνδέεται με τη λειτουργία, την αισθητική και την ψυχαγωγία μιας μεγάλης, αναπτυσσόμενης περιοχής του Δήμου και δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο ως πράγμα προς αγοραπωλησία. Ο Δήμος θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να έχει λόγο για τη χρήση και τη λειτουργία της μαρίνας".
Να σημειωθεί ότι σήμερα δύο Ομιλοι τουρκικών συμφερόντων έχουν μεγάλη παρουσία στον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό. Πρόκειται για τον Dogus Holding A.S., που κατέχει τις μαρίνες του ομίλου Κυριακούλη σε Ζέα, Λευκάδα και Γουδιά Κέρκυρας καθώς και στον Φλοίσβο, αλλά και ο όμιλος Setur που αγόρασε τη μαρίνα της Μυτιλήνης και θέλει και εκείνη της Σάμου, για την οποία προκλήθηκαν ισχυρές αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς.
Yπενθυμίζεται ότι το 2013 θυγατρική του Ομίλου Dogus απέκτησε το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας «MedMarinas» του Ομίλου Κυριακούλη. Με την εν λόγω εξαγορά η τουρκική εταιρεία αύξησε το δυναμικό της από 5.143 σε 8.489 σκάφη σε μαρίνες στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κροατία.
Η MedMarinas του ομίλου Κυριακούλη ασχολείται με την ανάπτυξη και διαχείριση μαρίνων. Ιδρύθηκε το 2001 και έχει υπό τον έλεγχό της την Μαρίνα Γουβιών (δυναμικότητας 1.235 σκαφών), της Μαρίνα Λευκάδας (δυναμικότητας 620 σκαφών), τη Μαρίνα Ζέας ((δυναμικότητας 670 σκαφών), τη Μαρίνα Καλαμάτας (250 σκαφών).
Επίσης η Dogus έχει αποκτήσαει από την Lamda Development το 50% της μαρίνας του Φλοίσβου στην Αθήνα. Ο Όμιλος Dogus, πρόεδρος του οποίου είναι ο επιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ, δραστηριοποιείται σε τομείς όπως οι τράπεζες, οι μαρίνες, οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και οι κατασκευές, ενώ διαθέτει και τηλεοπτικά κανάλια, όπως το «Star Tv» και το ειδησεογραφικό «NTV».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ