Η FORTHnet, οι υποψήφιοι αγοραστές και ο χορός των εκατομμυρίων

Η FORTHnet, οι υποψήφιοι αγοραστές και ο χορός των εκατομμυρίων
Μπορεί οι Vodafone και Wind να έχουν προσφέρει αποτίμηση 200 εκ Ευρώ για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet και στην πραγματικότητα να χρειάζεται να καταβάλλουν

περί τα 120 εκ Ευρώ εκ των οποίων 90 εκ Ευρώ στους Άραβες και 30 εκ Ευρώ στους λοιπούς μετόχους δεδομένου ότι θa πρέπει να υποβάλλουν υποχρεωτική δημόσια πρόταση αλλά τα ποσά που τελικά θα κοστίσει η συγκεκριμένη εξαγορά είναι μεγαλύτερα.
Και είναι μεγαλύτερα διότι οι δύο εταιρίες εφ όσον συνεχίσουν να κινούνται από κοινού στην απόκτηση της Forthnet δεν έχουν την πολυτέλεια να απορροφήσουν την εταιρία εκτός και αν συγχωνευτούν οι ίδιες.
Γιατί τυχόν απορρόφηση της εταιρίας θα τους απάλλασσε από την αναγκαία κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρίας αφού οι δανειακές υποχρεώσεις θα εντάσσονταν στο συνολικό τους δανεισμό και η τακτοποίηση των υποχρεώσεων θα γινόταν συνολικά στο πλαίσιο της διαχείρισης του συνολικού δανεισμού της. Βέβαια μπορούν οι δύο εταιρίες να παράσχουν εγγυήσεις στις τράπεζες αλλά αυτό δεν θα λύσει κανένα απολύτως ζήτημα μακροχρόνια αν η ίδια η εταιρία δεν μπορεί από τη λειτουργία της να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Το μεγαλύτερο ζήτημα γεννάται για τη Wind η οποία έχει το 33% και έχει παράσχει το δικαίωμα στη Vodafone να αποκτήσει ποσοστό 13% μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Αν η Vodafone ασκήσει το δικαίωμα τότε οι δύο εταιρίες κινητής θα έχουν ίσα ποσοστά. Αν δεν το ασκήσει τα φορτίο πέφτει στη Wind.
Είναι προφανές ότι εφ όσον δεν αποφασιστεί να γίνει δεκτή η πρόταση του ΟΤΕ η οποία είναι προς το παρόν μη δεσμευτική τότε η κεφαλαιακή ενίσχυση φαντάζει μονόδρομος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η διοίκηση της εταιρίας κάνει λόγο για μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο. Σημειωτέον ότι την πλειοψηφία στο ΔΣ έχουν οι Άραβες με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει καθώς σε περίπτωση που το μετατρέψιμο ομολογιακό διατεθεί στοχευμένα μπορεί να αλλάξει θεαματικά η μετοχική σύνθεση της εταιρίας.
Επισημαίνεται πάντως ότι οι Άραβες έχουν ήδη τοποθετήσει στη Forthnet 250 εκ Ευρώ. Το ύψος του μετατρέψιμου ομολογιακού δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς καθώς είναι δεδομένη η απαίτηση για αύξηση κεφαλαίου σε θυγατρικές εταιρίες όπως η Multichoice που δεν καλύπτει τις ελάχιστες απαιτήσεις του νόμου σε ότι αφορά στη σχέση μετοχικού και ιδίων κεφαλαίων.
Υπολογίζεται πάντως ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 50 εκ Ευρώ είτε σε αύξηση κεφαλαίου είτε σε μετατρέψιμο ομολογιακό εφ όσον η Forthnet παραμείνει αυτόνομη ή περάσει στον έλεγχο των Vodafone –Wind.
Με δεδομένο ότι οι δύο εταίροι θα καταβάλλουν 120 εκ Ευρώ και τους έχει κοστίσει το 40% που κατέχουν σήμερα άλλα 25 εκ Ευρώ το συνολικό τίμημα για να αποκτηθεί το 100% είναι 145 εκ Ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται η αύξηση ή το μετατρέψιμο ομολογιακό που θα ακολουθήσουν.
Επισημαίνεται ότι τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν αυτόνομα τη Forthnet εφ όσον απαιτηθεί την έχουν οι Άραβες μέτοχοι της Forgendo ενώ η εταιρία πέραν του μετατρέψιμου ομολογιακού έχει καταθέσει και βελτιωμένη πρόταση αναχρηματοδότησης προς τις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση όμως τα οικονομικά μεγέθη της εταιρίας δείχνουν ότι τα χρονικά περιθώρια για ενίσχυσή της στενεύουν. Και όσο περνά ο χρόνος η κατάσταση θα επιδεινώνεται δεδομένου ότι τα χρηματοοικονομικά έξοδα αντιστοιχούν στο 30% περίπου του EBITDA.
Έτσι ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμος μήνας για τη λήψη των όποιων αποφάσεων δεδομένου ότι ολοκληρώνονται τα due diligent που διενεργούν οι Vodafone-Wind αλλά και η Cosmote η οποία υπενθυμίζεται ότι έχει υποβάλλει πρόταση μόνο για την εξαγορά της Nova η οποία εφ όσον καταστεί δεσμευτική απαλλάσσει τη Forthnet από την ανάγκη διενέργειας αύξησης κεφαλαίου δεδομένου ότι μειώνεται ο ενοποιημένος δανεισμός κατά 225 εκ Ευρώ και ταυτόχρονα εισρέουν στα ταμεία της εταιρίας από 30 έως 80 εκ Ευρώ.
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ