Δασκαλόπουλος και Θεοδωρόπουλος αντιμέτωποι στη.... Νίκας

Δασκαλόπουλος και Θεοδωρόπουλος αντιμέτωποι στη.... Νίκας
Πριν από χρόνια ήταν δύο συνεργάτες που διατηρούσαν φιλικές σχέσεις. Η πώληση όμως της Vivartia στον Ομιλο της MIG τους χώρισε οριστικά.


Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) Δημήτρη Δασκαλόπουλο και τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο της Chipita.
Oι δύο άντρες αν και πλέον δεν έχουν καμμία σχέση μεταξύ τους -οι κακές γλώσσες λένε ότι πλέον είναι εχθρικές - εντούτοις και οι δύο χτίζουν θέσεις στον κλάδο κρεατοαρτοσκευασμάτων με κοινό παρανομαστή ένα όνομα... τη Νίκας.

Η κοινή πορεία
Το 2006 η Chipita του Σ. Θεοδωρόπουλου συγχωνεύεται με την Δέλτα, του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και δημιουργείται ο Ομιλος Vivartia. Οι δύο άντρες εκτός από συνεταίροι είναι και φίλοι…. Όμως η φιλία τους δεν θα κρατήσει για πολύ. O Δημήτης Δασκαλόπουλος, ένα χρόνο μετά αποφασίζει – μονομερώς - να πουλήσει την αυτοκρατορία της Vivartia στον Ανδρέα Βγενόπουλο της MIG. Η συμφωνία κλείνει μέσα σε δύο μέρες, εν αγνοία του Θεοδωρόπουλου.
Για αυτή του την απόφαση ο κ. Σ. Θεοδωρόπουλος δεν θα τον συγχωρέσει ποτέ. Χαρακτηριστικό είναι πως στη μίνι γιορτή που διοργανώθηκε στο γραφείο του Δασκαλόπουλου τότε για να γιορτάσουν την πώληση της εταιρίας και ενώ όλοι του έδιναν συγχαρητήρια, ο μόνος αμίλητος ήταν ο Θεοδωρόπουλος.
Παρά το γεγονός πώς ο Ανδρέας Βγενόπουλος έδωσε στον Θεοδωρόπουλο την θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ενώ διατήρησε και τη μετοχική του συμμετοχή, ο ίδιος ουδέποτε αισθάνθηκε καλά με τον νέο του ρόλο
Λίγο αργότερα πούλησε τη συμμετοχή του και αποχώρησε από την Vivartia, αν και είχε βάλει στοίχημα με τον εαυτό του να ανακτήσει κάποια στιγμή την Chipita, την συγχώνευση της οποίας έφερε βαρέως.
Από το deal πώλησης της Vivartia, η οικογένεια του Δ. Δασκαλόπουλου αποκομίζει 403 εκατομμύρια ευρώ και η οικογένεια του Σ. Θεοδωρόπουλου 147 εκατ. ευρώ.

Ο κοινός παρανομαστής της Νίκας

Μετά από χρόνια ένα όνομα... αυτό της Νίκας φέρνει ξανά αντιμέτωπους τους δύο άντρες.
Η πρόταση εξαγοράς που υπέβαλλε για την αλλαντοβιομηχανία Νίκας ο Σπ. Θεοδωρόπουλος και η τοποθέτηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου στην εταιρία Μέγα Γύρος του Γ. Νίκα, αναμένεται να είναι το νέο πεδίο επιχειρηματικής "σύγκρουσης" μεταξύ των δύο αντρών.
Στη περίπτωση της Νίκας, ο Θεοδωρόπουλος συζητά σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας, που σήμερα κατέχει, με 67,48%, η GCI Food Enterprises Limited, της Global Finance.
Από την άλλη σημαντικό ποσοστό συμμετοχής απέκτησε σύμφωνα με πληροφορίες στην βιομηχανία Μέγα Γύρος του Γιώργου Νίκα (γιός του ιδρυτή της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας) ο Δ. Δασκαλόπουλος.
Η εταιρία Μέγα Γύρος, διαθέτει εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο Αττικής, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τις ανάγκες παρασκευής προϊόντων κρέατος και είναι από τα πιο εργονομικά στην Ελλάδα.
Πρόσφατα η εταιρία, δημιούργησε παραγωγική μονάδα επεξεργασίας κρέατος στις ΗΠΑ.
Όσον αφορά την Ελλάδα η εταιρία σχεδιάζει την είσοδο της στο ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που ενδεχομένως την φέρει αντιμέτωπη και χρηματιστηριακά με την ομόσταυλη Νίκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ