Οι Κινέζοι πίνουν... ΕΨΑ

Οι Κινέζοι πίνουν... ΕΨΑ
Από την Αυστραλία μέχρι την Κίνα… η εταιρία αναψυκτικών ΕΨΑ κατακτά καθημερινά νέες αγορές του εξωτερικού. Σήμερα τα προϊόντα της εξάγονται σε 15 χώρες και πολύ σύντομα σε 17.

«Μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, η εταιρεία ΕΨΑ έχει καταφέρει να καινοτομήσει με νέα προϊόντα και να διαφοροποιηθεί από άλλες εταιρείες με αναψυκτικά στέβια, αναψυκτικά σαγκουίνι κ.α. και να κερδίσει τους καταναλωτές». Αυτό τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΨΑ Α.Ε. κ. Μιχάλης Τσαούτος, με αφορμή διάλεξη που έδωσε στο αμφιθέατρο του τμήματος Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας με θέμα: «ΕΨΑ: Καινοτομία και ανάπτυξη στην κρίση» με αφορμή σεμινάριο του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών: «Νέα Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Ανάπτυξη», στο Βόλο.
Σύμφωνα με τον κ. Τασαούτο, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα, η πορεία της ΕΨΑ είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική, καθώς το 2013 η εταιρία εμφάνισε τζίρο 12 εκατ ευρώ και μια μικρή κερδοφορία, ενώ ο δανεισμός της παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τσαούτη το 2014 αναμένεται να κλείσει για την εταιρία με αύξηση του τζίρου κατά 10%.
Μάλιστα ο ίδιος άφησε αιχμές κατά των πολυεθνικών επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:«Μέσα στην κρίση είναι δύσκολο να επιβιώσει μια εταιρεία και βέβαια ακόμη θεωρούμε ότι ο Ελληνας καταναλωτής δεν επιλέγει συνειδητά όταν αγοράσει καθώς δεν ξεκαθαρίζει ποια είναι τα ελληνικά προϊόντα και ποια ανήκουν σε πολυεθνικές εταιρείες που είτε τα κέρδη φεύγουν στο εξωτερικό είτε δεν παράγονται καν στην Ελλάδα».
ΟΣον αφορά τις εξαγωγές, τόνισε ότι καταλαμβάνουν το 5% των συνολικών πωλήσεων και στόχος της εταιρίας είναι να φτάσουν το 10%.

Η ιστορία της ΕΨΑ

Η ιστορία της ΕΨΑ ξεκινάει από το 1924, όταν η περιοχή του Πηλίου είχε πλεόνασμα λεμονιών. Εκείνη την εποχή, οι αδερφοί Κοσμαδόπουλοι, αργυραμοιβοί στο επάγγελμα, παρατηρώντας την αύξηση του αριθμού των λεμονατζίδικων και τη διακίνηση παραδοσιακής λεμονάδας από πλανόδιους μικροπωλητές, θέτουν σαν στόχο τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αναψυκτικών. Ένας Γερμανός χημικός μηχανικός, εν ονόματι Όττο, προσκλήθηκε για να βοηθήσει στην παραγωγή της λεμονάδας. Από τότε γεννήθηκε η μυστική συνταγή που διατηρείται μέχρι σήμερα. Έτσι, η Εταιρεία Ψυγείων Αγριάς, μετέπειτα ΕΨΑ, άλλαξε αντικείμενο και από τη λειτουργία ψυγείων για διατήρηση φρούτων έγινε εταιρεία παραγωγής αναψυκτικών. Παράλληλα, τροφοδοτούσε με ρεύμα όλη τη γύρω περιοχή. Στις εννέα δεκαετίες που πέρασαν από τότε έγιναν πολλά. Το 1937 η ΕΨΑ βραβεύεται με το "Χρυσούν Βραβείον Ποιότητος" στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1940 σχεδιάζεται το χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι που έμελλε να γίνει σήμα κατατεθέν της Βολιώτικης βιομηχανίας αναψυκτικών. Ενδιάμεσα, η εταιρεία έχει περάσει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας και το 1969 εξαγοράζεται από του αδερφούς Μοσκαχλαϊδή και τον Νίκο Τσαούτο. Σήμερα η ΕΨΑ παραμένει εγκατεστημένη στον ίδιο χώρο στην Αγριά του Βόλου, διαθέτοντας σύγχρονες γραμμές παραγωγής αναψυκτικών. Το κτίριο που τη στεγάζει είναι φτιαγμένο σε παραδοσιακό πηλιορείτικο ρυθμό και χάνεται ανάμεσα στα υπόλοιπα σπίτια της περιοχής. Το νερό που χρησιμοποιεί είναι πάντα το νερό της Αγριάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ