Έκρηξη των κόκκινων δανείων στο α΄τρίμηνο του 2015

   Έκρηξη των κόκκινων δανείων στο α΄τρίμηνο του 2015
Τουλάχιστον 10 «κόκκινους» μήνες έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, για να πάρουν βαθιά ανάσα από τα «κόκκινα» δάνεια.


Της Έφης Καραγεώργου


Οι τραπεζίτες περιμένουν την κορύφωση των καθυστερήσεων στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2015. Και εκτιμούν ότι ο ρυθμός των νέων επισφαλειών θα υποχωρήσει σε μηδενικά επίπεδα μετά από το καλοκαίρι του 2015.
Την τελευταία τριετία, οι τράπεζες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές «τσουνάμι» δανείων -επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών-, που έσκαγαν το ένα πίσω από το άλλο.
Σήμερα τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια είναι στα 40δισ ευρώ, τα στεγαστικά στα 27δισ ευρώ και άλλα 10 δισ ευρώ είναι οι «κόκκινες» οφειλές από τα καταναλωτικά και τις πιστωτικές κάρτες.
Τώρα φαίνεται πως το νερό «μπαίνει» στο αυλάκι. Με το νόμο Δένδια εκτιμάται πως θα ρυθμιστούν σχεδόν 150.000 επιχειρηματικά δάνεια, ενώ με τους ενιαίους κανόνες του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας Ελλάδος θα μπουν σε τροχιά ρύθμισης δεκάδες χιλιάδες στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Και σιγά- σιγά τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών θα βγάλουν τα «βαρίδια» από πάνω τους.
Η αισιοδοξία τους βασίζεται στο γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης απέκτησαν ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης θετικό πρόσημο. Όμως οι τραπεζίτες γνωρίζουν πως δεν υπάρχει «μαγικό ραβδάκι» και η αποτύπωση της οικονομικής ανάκαμψης στην κοινωνική πραγματικότητα θα καθυστερήσει αρκετά. Και ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι οι οικονομικοί δείκτες να επηρεάσουν την καθημερινότητα και κυρίως την «τσέπη» του Ελληνα πολίτη.
Ωστόσο υπάρχει και άλλο ένα θετικό δείγμα. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και μάλιστα σε μία περίοδο που το διαθέσιμο εισόδημα παραμένει σε αρνητικό επίπεδο (-6%).
Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους τα «κόκκινα» δάνεια θα φτάσουν στο ζενίθ το πρώτο τρίμηνο του 2015. Στη συνέχεια θα υπάρξει μία σταθεροποίηση, καθώς οι νέες επισφάλειες δεν θα υπερβαίνουν το 2%. Ωστόσο θα χρειαστούν χρόνια για να υποχωρήσουν τα ποσοστά των «κόκκινων» δανείων στα επίπεδα του 5%, που ήταν προ κρίσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ