Συγχωνεύονται Μύθος-Fix. Οι λεπτομέρειες της μεγάλης συμφωνίας

Συγχωνεύονται Μύθος-Fix. Οι λεπτομέρειες της μεγάλης συμφωνίας
  Τη συγχώνευση της Μύθος με την Ολυμπιακή Ζυθοποιία που παράγει και διανέμει τη FIXθα ανακοινώσουν σύμφωνα με πληροφορίες του Fpressεντός της ημέρας η Carlsbergπου ελέγχει την Μύθος και ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας κ. Γιάννης Χήτος.

Στη νέα εταιρία που θα προκύψει και θα έχει την επωνυμία Νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία η Carlsbergθα κατέχει ποσοστό 51% ενώ το υπόλοιπο 49% θα έχουν οι σημερινοί μέτοχοι της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας. Πρόεδρος στη Νέα Ολυμπιακή Ζυθοποιία θα είναι ο κ. LarsLehmann από τον όμιλο Carlsberg Groupκαι Διευθύνων Σύμβουλος ο νυν επικεφαλής της Μύθος Ζυθοποιία κ. Αλέξανδρος Καραφυλλίδης. Η νέα εταιρία θα έχει μερίδιο αγοράς 29% και είναι πλέον ο ισχυρός ανταγωνιστής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας.

Τη χρήση του 2013 ο κύκλος εργασιών της Μύθος Ζυθοποιία διαμορφώθηκε στα 92,17 εκατ. ευρώ έναντι 84,75 εκατ. ευρώ το 2012 και κέρδη προ φόρων 6,1 εκατ. ευρώ από 3,21 εκατ. ευρώ το 2012.
Από την άλλη πλευρά ο τζίρος της Ολυμπιακής Ζυθοποιϊας το 2013 ανήλθε στα 53 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές έχουν βρεθεί πολύ κοντά σε συμφωνίας.
Το ίδιο είχε συμβεί και την περασμένη άνοιξη, αν και τότε οι διαπραγματεύσεις "μπήκαν στον πάγο῾ Το ενδοαφέρον όμως των Δανών για την FIX αποδείχτηκε ισχυρό και οι δύο πλευρές ξανακάθισαν στο "τραπέζι" στα μέσα του καλοκαιριού.
Τελικά οι όροι του deal συμφωνήθηκαν και οι συσχετισμοί δυνάμεων σε έναν από τους βασικούς παραγωγικούς κλάδους καταναλωτικών προϊόντων της χώρας, φάινεται να αλλάζουν σημαντικά.

Ολυμπιακή Ζυθοποϊα
Η μπίρα Fix Hellas επέστρεψε στην ελληνική αγορά την άνοιξη του 2010. Το 2005 οι αδελφοί Ηλίας και Γιώργος Γκρέκης ίδρυσαν την Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε. και τρία χρόνια αργότερα η πλειοψηφία των μετοχών (51%) μεταβιβάστηκε στον Γιάννη Χήτο, έναν εκ των ιδιοκτητών και πρόεδρο του Δ.Σ. της Χήτος ΑΒΕΕ. Τον επόμενο χρόνο η Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε. απορρόφησε την Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε. (την οποία είχε ιδρύσει το 2000 ο Βασίλης Κουρτάκης) και την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου του 2010 η Ελληνικές Μικροζυθοποιίες Α.Ε. μετονομάστηκε σε Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε., έχοντας πλέον στη διάθεσή της όλα τα σήματα της ιστορικής μπίρας Fix
Σήμερα η Ολυμπιακή Ζυθοποιία έχει αποκτήσει παρουσία σε 20 αγορές του εξωτερικού, στις οποίες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι Αγγλία, Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Κύπρος, Νότιος Αφρική, Σουηδία, Χονγκ Κονγκ και Χιλή.
Επίσης, η εταιρεία εξασφάλισε συμφωνίες με μεγάλα εμπορικά δίκτυα, όπως η συνεργασία της με την αλυσίδα liquor stores «OddBins», που αφορά στην αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η συνεργασία με τις αλυσίδες Σ/Μ Carrefour, Karseras, So Easy και ΑΛΦΑ-ΜΕΓΑ, στην αγορά της Κύπρου, η συνεργασία με την αλυσίδα liquor stores «Dan Murphy's», στην αγορά της Νοτίου Αφρικής.
Το 2013, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία προχώρησε σε συμφωνία για τη διάθεση των προϊόντων της και με τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών (Duty Free Shops), σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα, και σε όλους τους παραμεθόριους σταθμούς.

Μύθος Ζυθοποιϊα

Η Μύθος Ζυθοποιία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή διαθέτοντας ιδιόκτητη μονάδα παραγωγής στην περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη, όπου παράγει τις μπίρες Mythos, Mythos Red, Kaiser και Henninger.
Το 1970 η γερμανική εταιρεία Henninger ίδρυσε την επιχείρηση Henninger Hellas S.A. για την παραγωγή και διανομή ελληνικής μπύρας. Το 1992, η Μπουτάρη Οινοποιητική Α.Ε. αγόρασε την επιχείρηση, για να την μετονομάσει το 1994 σε «Ζυθοποιία Βορείου Ελλάδος» και να δημιουργήσει την μάρκα «Μύθος». Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που το 2001 η επιχείρηση μετονομάστηκε και υιοθέτησε το όνομα «Μύθος Ζυθοποιία Α.Ε.». Το 2004 η σκωτσέζικη εταιρεία Scottish & Newcastle απόκτησε το 47% της εταιρίας, ενώ το 2004 προχώρησε σε αύξηση της συμμετοχής της στο 68%, ενώ από το 2006 κατείχε το 100%.
Το 2008 η Carlsberg εξαγοράζει την Scottish & Newcastle και η Μύθος περνά στα χέρια της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ