Alert: Προσφυγή από την Ε.Α. στο ΣτΕ για τη διαγραφή του προστίμου των 7 εκατ. ευρώ της Unilever

Alert: Προσφυγή από την Ε.Α. στο ΣτΕ για τη διαγραφή του προστίμου των 7 εκατ. ευρώ της Unilever
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε

η Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να ακυρώσει την απόφαση του 15ου Τριμελούς Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, που προβλέπει την διαγραφή του προστίμου ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ

που είχε επιβληθεί από την Επιτροπή το 2009 στην εταιρία «ΕΛΑΙΣ UNILEVER HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ, ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ». Μάλιστα η Ε.Α. σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι άσκησε αίτηση αναιρέσεως εντός της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας, κατά της εν λόγω απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για νομική πλημμέλεια της προσβαλλόμενης.

Διαβάστε το ρεπορτάζ που περιγράφει πώς το πρόστιμο των 7 εκατομμυρίων ευρώ έγινε ΜΗΔΕΝ και δείτε τα έγγραφα ΕΔΩ

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2005 όταν η Ε.Α. ξεκίνησε αυτεπάγγελτο έλεγχο στον κλάδο των Απορρυπαντικών από τον οποίο διαπιστώθηκε ότι η Unilever και πολλές αλυσίδες super market από το 2000 έως το 2002 υιοθέτησαν στις μεταξύ τους συμβάσεις ένα όρο που προέβλεπε την απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών κάτι που σύμφωνα με την Ε.Α. αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρή παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού, αφού είναι μία πρακτική η οποία έχει ως αντικείμενο την παρεμπόδιση του ανταγωνισμού μέσω της κατανομής των γεωγραφικών αγορών και της μέσω αυτής εξάλειψη ή τουλάχιστον τον περιορισμό του ανταγωνισμού στις τιμές, ο οποίος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες του ανταγωνισμού.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού
« Με αφορμή δημοσιεύματα ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων ενημέρωσης αναφορικά με την υπ' αριθμ. 3807/2014 Απόφαση του 15ου Τριμελούς Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών (ΔΕφΑθ), με την οποία επικυρώθηκε η υπ' αριθμ. 441/V/2009 απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως προς την ουσία της παράβασης, ακυρώθηκε, ωστόσο, το πρόστιμο των 6.946.588,15 ευρώ που είχε επιβληθεί από την Επιτροπή σε βάρος της εταιρίας «ΕΛΑΙΣ UNILEVER HELLAS ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΩΝ, ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ, ΤΡΟΦΙΜΩΝ» η Επιτροπή Ανταγωνισμού, γνωστοποιεί ότι άσκησε αίτηση αναιρέσεως εντός της προβλεπόμενης από το νόμο προθεσμίας, κατά της εν λόγω απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για νομική πλημμέλεια της προσβαλλόμενης. Περαιτέρω, επί της ουσίας της υπόθεσης φέρεται σε γνώση, προς άρση κάθε τυχόν παρανόησης, ότι ο αυτεπάγγελτος έλεγχος στον κλάδο των απορρυπαντικών, ξεκίνησε από την Επιτροπή, το πρώτο προς το τέλος του 2005 και η σχετική απόφαση της εκδόθηκε στις αρχές του 2009.
Το ότι η διαπιστωθείσα από την Επιτροπή παράβαση αφορούσε τα έτη 2000-2002 δεν μπορεί να χρεωθεί, σε βάρος της τελευταίας ως καθυστέρηση, όπως εσφαλμένα υπολαμβάνουν ορισμένα μέσα ενημέρωσης.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ