«Ξεπούλημα» εταιρειών προβλέπει το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια – Πώς θα γίνεται

«Ξεπούλημα» εταιρειών προβλέπει το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια – Πώς θα γίνεται
Το φώς της δημοσιότητας έχει πέσει στο αν θα γίνεται κούρεμα ή όχι στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων και το αν θα ρυθμίζουν ή όχι τις οφειλές τους στην εφορία σε 100 δόσεις. Έτσι, η άλλη διαδικασία –αυτή της λεγόμενης «ειδικής διαχείρισης» έχει περάσει στα ψιλά. Τι προβλέπει; Το δικαίωμα των πιστωτών (δηλαδή κατά κύριο λόγο των τραπεζών) με μικρή πλειοψηφία επί του συνόλου των απαιτήσεων (αρκεί το 40%) να αξιώσουν την εκποίηση ακόμη και του συνόλου του ενεργητικού μιας επιχείρησης πριν καν κηρυχθεί η εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης. Και σε αυτή τη διαδικασία όριο τζίρου δεν υπάρχει. Δηλαδή, η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης μπορεί να ισχύσει για όλες τις επιχειρήσεις ακόμη και αν ο τζίρος τους ξεπερνάτα 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Προβλέπεται μάλιστα ότι το «ξεπούλημα» θα μπορεί να γίνεται μέσα σε τρεις μήνες με διαδικασίες εξπρές.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι τράπεζες -εφόσον ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο- θα έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι όσον αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια και ουσιαστικά θα μπορούν να προωθήσουν την όποια λύση επιθυμούν. Αν δεν συγκεντρώνεται το 50% των πιστωτών έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της ρύθμισης (το περιεχόμενο της οποίας και το αν θα περιλαμβάνει κούρεμα ή όχι αποκλειστικά αρμόδιες να το αποφασίσουν είναι οι τράπεζες) με πλειοψηφία 40% επί των οφειλών θα μπορεί να προχωρήσει η λεγόμενη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης. Τι προβλέπει αυτή; Πώληση με ταχύτατες διαδικασίες ακόμη και του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων και μάλιστα χωρίς να απαιτείται πλειστηριασμός. Αυτή η διαδικασία αλλάζει ριζικά όλο το τοπίο. Αν περάσει ο νόμος, οι επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τράπεζα καθώς πλέον θα γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν την εταιρεία τους την επόμενη ημέρα. Δεν είναι μόνο η πώληση. Ουσιαστικά, με το που θα εντάσσεται μια επιχείρηση στο καθεστώς της ειδικής διαχείρισης, ο κυρίαρχος της εταιρείας θα είναι ο ειδικός διαχειριστής.

Ιδού τι αναφέρει το νομοσχέδιο για τη νέα αυτή διαδικασία η οποία μπορεί να αλλάξει όλο τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

  1. Η αίτηση υποβάλλεται από πιστωτή ή πιστωτές του οφειλέτη, στους οποίους περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένα χρηματοδοτικό ίδρυμα, οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 40% του συνόλου των υποχρεώσεων με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις του οφειλέτη ή / και τα στοιχεία του πιστωτή ή πιστωτών, το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου 2016.
  2. Ως ειδικός διαχειριστής ορίζεται νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο, ή δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις ή δικηγορική εταιρία στην οποία συμμετέχει δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις. Αν ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο, ως ειδικός διαχειριστής δύναται να ορίζεται και ελεγκτής πτυχιούχος ανωτάτης σχολής, που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.) και κάτοχος άδειας Λογιστή Φοροτεχνικού Α΄ τάξεως. Ειδικός διαχειριστής μπορεί να ορισθεί και σύμπραξη προσώπων εφόσον συμμετέχει σε αυτή νόμιμος ελεγκτής ή ελεγκτικό γραφείο ή δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις ή δικηγορική εταιρία στην οποία συμμετέχει δικηγόρος με οικονομτεχνικές γνώσεις.
  3. Ο ειδικός διαχειριστής ευθύνεται μόνο για δόλο και βαριά αμέλεια. Ο ειδικός διαχειριστής και, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο, οι εκπρόσωποί του, δεν προσωποκρατούνται ούτε υπέχουν οποιαδήποτε αστική, ποινική ή άλλη ευθύνη για χρέη της υπό ειδική διαχείριση εταιρίας, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους και τον χρόνο στον οποίο ανάγονται. Το λειτούργημα του ειδικού διαχειριστή δεν συνιστά ελεγκτική εργασία.
  4. Αρμόδιο δικαστήριο για την εκδίκαση της αίτησης είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο, στην περιφέρεια του οποίου ο οφειλέτης έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων του, και δικάζει κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Οι αποφάσεις του δεν υπόκεινται σε τακτικά ή έκτακτα ένδικα μέσα, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά. Για τη συζήτηση της αίτησης ορίζεται δικάσιμος εντός διμήνου από την υποβολή της.
  5. Το δικαστήριο αποδέχεται την αίτηση εάν υποβάλλεται παραδεκτώς και συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος (ποσοστό 40% των οφειλετών κλπ).
  6. Η απόφαση επί της αιτήσεως εκδίδεται εντός μηνός από τη συζήτηση.
  7. Η αποδοχή της αίτησης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αναστολή όλων των ατομικών διώξεων κατά της επιχείρησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης, συμπεριλαμβανομένων και των διοικητικών ή φορολογικών μέτρων, ιδίως των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και των μέτρων διασφάλισης του δημοσίου κατά το άρθρο 14 ν. 2523/1997.
  8. Με τη δημοσίευση της απόφασης κατά την προηγούμενη παράγραφο η εξουσία των καταστατικών οργάνων διοίκησης και διαχείρισης της επιχείρησης περιέρχεται στο σύνολο της στον διοριζόμενο ειδικό διαχειριστή. Ο ειδικός διαχειριστής αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της εταιρίας έναντι τρίτων και την διεκπεραίωση των καθημερινών της συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένης και της σύνταξης οικονομικών καταστάσεων και της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, ενώ αναστέλλεται για την διάρκεια της ειδικής διαχείρισης η υποχρέωση έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων από τη γενική συνέλευση των μετόχων.
  9. Η θέση της επιχείρησης σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης δεν συνιστά σπουδαίο λόγο για την καταγγελία εκκρεμών συμβάσεων, ούτε αποτελεί λόγο ανάκλησης διοικητικών αδειών.
  10. Το συντομότερο δυνατόν από την εγκατάστασή του, ο ειδικός διαχειριστής διενεργεί δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού της υπό ειδική διαχείριση επιχείρησης ή επί μέρους λειτουργικών συνόλων της επιχείρησης (κλάδων) ή περιουσιακών της στοιχείων εφόσον αυτά δεν αποτελούν κλάδους.\
  11. Για την εκποίηση του ενεργητικού, ως σύνολο ή ως μέρη, κατά περίπτωση, ο ειδικός διαχειριστής, δημοσιεύει με ολοσέλιδη καταχώρηση σε δύο καθημερινής πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδες, στο Γ.Ε.ΜΗ. και στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (Τομέας Νομικών) και αναρτά επίσης στον τυχόν ιστότοπο της επιχείρησης στο διαδίκτυο πρόσκληση διενέργειας ενός ή περισσοτέρων, κατά περίπτωση, δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών
  12. Στην πρόσκληση ορίζεται ημερομηνία για την ενώπιον του ειδικού διαχειριστή στα γραφεία της επιχείρησης ή κατά την κρίση του στο κατάστημα του αρμόδιου δικαστηρίου υποβολή δεσμευτικών προσφορών, απαλλαγμένων από οιαδήποτε αίρεση ή επιφύλαξη και συνοδευόμενων από εγγυητική επιστολή για το ισόποσο του προσφερομένου τιμήματος. Η ημερομηνία του προηγούμενου εδαφίου απέχει είκοσι (20) τουλάχιστον και το πολύ (40) εργάσιμες ημέρες από τη δημοσίευση της πρόσκλησης.
  13. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αφορά το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησης και δεν κατατέθηκε καμία προσφορά ή δεν κατατέθηκε καμία προσφορά για οποιοδήποτε από τα λειτουργικά σύνολα, η διαδικασία θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης σε βάρος του οφειλέτη.
  14. Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία μεταβίβασης τουλάχιστον του 90% του συνόλου του ενεργητικού της εταιρίας (ως λογιστική αξία) εντός της προθεσμίας του άρθρου 9 παρ. 4, τότε η διαδικασία θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστής υποχρεούται να υποβάλει αίτηση πτώχευσης του οφειλέτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ