Εσοδα 150 εκατ. από τη μίσθωση του λιγνιτωρυχείου Βεύης Φλώρινας

Εσοδα 150 εκατ. από τη μίσθωση του λιγνιτωρυχείου Βεύης Φλώρινας
Περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπράξει το Δημόσιο από μισθώματα του λιγνιτωρυχείου Βεύης Φλώρινας στα 15 πρώτα χρόνια της μίσθωσης, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.



Η απόφαση για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτάσματος υπεγράφη χθες από τον υφυπουργό Μάκη Παπαγεωργίου ενώ η σύμβαση μίσθωσης με τον ανάδοχο (Άκτωρ) θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή.

«Η επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου της Βεύης συνεισφέρει απόλυτα στην απρόσκοπτη και αποδοτική λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής διασφαλίζοντας περαιτέρω την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας», αναφέρει το ΥΠΕΚΑ.

Επισημαίνει ακόμη ότι ο μισθωτής ενθαρρύνεται για τη μέγιστη αξιοποίηση του κοιτάσματος με τις βέλτιστες πρακτικές, τα έσοδα του Δημοσίου διασφαλίζονται για το ύψος ελάχιστης παραγωγής, ενώ οι περιβαλλοντικές υποχρεώσεις του μισθωτή δεν περιορίζονται στην ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία, αλλά περιλαμβάνουν και επιπλέον προβλέψεις που ανέρχονται για την δεκαπενταετία σε πάνω από 26 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, ο μισθωτής υποχρεούται να προβεί σε ερευνητικές εργασίες ύψους άνω των 6 εκατομμύριων ευρώ και οφείλει μέσα στην πρώτη πενταετία να προχωρήσει σε δαπάνες μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού άνω των 28 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε δήλωσή του ο κ. Παπαγεωργίου επισημαίνει: «Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης στη Φλώρινα αποτελεί ένα ζήτημα με πολύ μεγάλη σημασία, που ξεπερνά το τοπικό επίπεδο και έχει τεράστιες ωφέλειες για ολόκληρο τον ενεργειακό μας σχεδιασμό.

Με την επαναλειτουργία του λιγνιτωρυχείου δημιουργούνται σχεδόν 500 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης δίνοντας πραγματική «ανάσα» όχι μόνο στην περιοχή της Φλώρινας αλλά και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Ταυτόχρονα δημιουργούνται πολλαπλάσια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που αφορούν στην περιοχή και στη δημιουργία εσόδων για το δημόσιο: Συγκεκριμένα υπολογίζονται σχεδόν 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, έσοδα από τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών, τον ΦΠΑ από την τόνωση της αγοράς και άλλα παρόμοια έσοδα που δημιουργούνται σε αυτήν την περίπτωση, καθώς και άλλες δράσεις αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου που αναλαμβάνει με τη σύμβαση ο μισθωτής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ