Markit: Oριακή αύξηση της δραστηριότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Markit: Oριακή αύξηση της δραστηριότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις της Ευρωζώνης κατέγραψαν τον Οκτώβριο οριακή αύξηση της δραστηριότητάς τους, όπως προκύπτει από τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, αλλά μείωσαν τις τιμές τους για 31ο μήνα στη σειρά και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά την τελευταία 5ετία, ενώ η αισιοδοξία τους για το μέλλον υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο έτους.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI), που αντανακλά την πορεία χιλιάδων επιχειρήσεων της Ευρωζώνης στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 52,2 μονάδες έναντι 50 μονάδων τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Ρόιτερς. Ο δείκτης κινήθηκε τον Οκτώβριο για 16ο συνεχόμενο μήνα πάνω από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο υποδηλώνει αύξηση της δραστηριότητας. Τα στοιχεία θα προσφέρουν κάποια ανακούφιση για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά η μείωση των τιμών από τις επιχειρήσεις θα αυξήσει τους φόβους αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
«Η τιμή του γενικού δείκτη αυξήθηκε, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται να αρχίσει να επιδεινώνεται ξανά. Πιο ανησυχητική είναι η μείωση των νέων παραγγελιών», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit κ. Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας ότι «η μείωση των τιμών είναι η πιο επιθετική που έχουμε δει από το αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Θα αυξήσει τις ανησυχίες για τον αποπληθωρισμό». Ο σύνθετος δείκτης των τιμών των επιχειρήσεων μειώθηκε στις 47,1 μονάδες από 48,5 μονάδες τον περασμένο μήνα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2010.
Η δραστηριότητα των γερμανικών επιχειρήσεων, τόσο στον μεταποιητικό τομέα όσο και στον τομέα των υπηρεσιών, αυξήθηκε τον Οκτώβριο. Αντίθετα, στη Γαλλία οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είδαν τη δραστηριότητά τους να μειώνεται για δεύτερο μήνα, ενώ οι μεταποιητικές επιχειρήσεις συρρικνώθηκαν πολύ περισσότερο και από ότι περίμεναν και οι πιο απαισιόδοξοι οικονομολόγοι που μετείχαν στην έρευνα του Ρόιτερς. Στο σύνολο της Ευρωζώνης, οι επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών αναπτύχθηκαν με τον ίδιο ρυθμό με τον Σεπτέμβριο (ο δείκτης PMI παρέμεινε σταθερός στις 52,4 μονάδες). Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της Ευρωζώνης είχαν καλύτερη επίδοση από τον περασμένο μήνα, καθώς ο PMI έφθασε στις 50,7 μονάδες από τις 49,9 μονάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ