Το μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο των Βαλκανίων, της δυτικής Μακεδονίας

Το μεγαλύτερο λιγνιτικό κέντρο των Βαλκανίων, της δυτικής Μακεδονίας
Ένα τοπίο όπου κυριαρχεί το μαύρο... Μουτζουρωμένα πρόσωπα που μόνο τα βλέμματα ξεχωρίζουν, στάχτη, σκόνη και σύννεφα πυκνού καπνού από την καύση του λιγνίτη καλύπτουν τον ουρανό...

Δυνατός θόρυβος από τη λειτουργία των τεράστιων μηχανημάτων. Μια εκκλησία στέκεται ακόμα όρθια εκεί όπου πριν λίγα χρόνια υπήρχε ζωή, οικισμοί απομακρύνονται για να επεκταθεί το ορυχείο... Μια μαύρη πληγή που «χαρίζει» στην Ελλάδα ενεργειακή αυτονομία. Στη λεκάνη που εκτείνεται από τη Φλώρινα μέχρι την Πτολεμαΐδα είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα που διαθέτει η Ελλάδα. Τα ορυχεία που λειτουργούν στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), είναι τα Ορυχεία Φλώρινας (Κλειδί), Αμυνταίου, Κυρίου Πεδίου (Μαυροπηγή), Καρδιάς (Ορυχείο Δημητρίου Υψηλάντη) και Νοτίου Πεδίου.

Το λιγνιτικό κέντρο της δυτικής Μακεδονίας είναι το μεγαλύτερο των Βαλκανίων. Κατέχει τη 2η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την 6η θέση παγκοσμίως. Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται καθημερινά, κάτω από αντίξοες συνθήκες και εξασφαλίζουν το 52,1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η Ελλάδα. Για το «πολύτιμο» μεροκάματο, για το πολύτιμο αγαθό της ενέργειας θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους και αρκετές φορές την ζωή τους.

Σε όλο τον άξονα το τακτικό και το έκτακτο προσωπικό και όσοι εργάζονται στους εργολάβους, αγγίζουν τους 10 χιλιάδες», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος του σωματείου Σπάρτακος. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες. «Είμαστε εκτεθειμένοι όχι μόνο στις συνέπειες της εξόρυξης και της καύσης του λιγνίτη, αλλά και στις καιρικές συνθήκες. Το καλοκαίρι επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική λόγω της σκόνης, ενώ το χειμώνα είναι πολύ χαμηλές οι θερμοκρασίες, με τη σκόνη πάλι να δημιουργεί προβλήματα λόγω των ισχυρών ανέμων. Πρόπερσι το θερμόμετρο είχε πέσει στους -27 βαθμούς Κελσίου».τιγμή που τέθηκε σε ισχύ η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα, η οποία επιβλήθηκε από την ΕΕ, η ΔΕΗ προχώρησε σε εγκαταστάσεις φίλτρων που κάνουν τη μέγιστη κατακράτηση των αερίων ή στερεών ρύπων. Παράλληλα, σταδιακά η ΔΕΗ αποσύρει τις παλιές μονάδες και προχωράει στην κατασκευή νέων μονάδων, όπως η Πτολεμαΐδα 5».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ