Το μεγάλο στοίχημα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου

Το μεγάλο στοίχημα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου
Αγώνα δρόμου προκειμένου να έρθει σε συμφωνία με πιστωτές και τράπεζες, για να σωθεί η Μηχανική δίνει ο επιχειρηματίας Πρόδρομου Εμφιετζόγλου τρεις εβδομάδες πριν την συζήτηση αιτήσεων πτώχευσης κατά της κατασκευαστικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις με την βασική δανείστρια τράπεζα φαίνεται ότι κυοφορούν συμφωνία που θα επιτρέψουν στον αντικομφορμιστή κατασκευαστή που δεν δίστασε να συγκρουστεί επανειλημμένα με υπουργούς και ανταγωνιστές του να γιορτάσει πραγματικά τα 40 χρόνια μετά την ίδρυση της Μηχανική. Η αναδιάρθρωση που επιδιώκεται αφορά σε συνολικό τραπεζικό δανεισμό της τάξης των 250 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν προμηθευτές και τρίτους εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 323 εκατ. ευρώ. Η Μηχανική ισχυρίζεται πως παραμένει ενήμερη έναντι του ελληνικού δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων και συνεχίζει τη σταδιακή εξόφληση των υποχρεώσεών της. Παράλληλα δε προσπαθεί με κάθε τρόπο περιλαμβανομένων των δικαστηρίων να εισπράξει απαιτήσεις από φορείς του δημοσίου και ιδιώτες από συμβάσεις έργων που έχει ολοκληρώσει και οι οποίες ανέρχονται στο ποσό των 256 εκατ. ευρώ.
Ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου αρνείται να προσφύγει στο άρθρο '99 για να προστατευτεί από τους πιστωτές και διατρανώνει με κάθε ευκαιρία, τόσο αυτός όσο και η κόρη του Μελίνα που συμμετέχει στο management του ομίλου, πως η Μηχανική θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της. Νωρίτερα φέτος ο Εμφιετζόγλου δεν αντέδρασε, δεν πρόβαλλε αντιρρήσεις και δεν άσκησε κανένα ένδικο μέσο στον πλειστηριασμό του ιστορικού κτιρίου γραφείων της Μηχανικής στην οδό Μεγ. Αλεξάνδρου 91 στο Μαρούσι με σκοπό να καλυφθούν όλες οι απαιτήσεις των εργαζομένων και του Ελληνικού Δημοσίου που είχαν προτεραιότητα επί του πλειστηριάσματος αξίας 4 εκατ.
Όπως σχολιάζουν νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν την υπόθεση, η ύπαρξη ενός βασικού πιστωτή κάνει, ούτως ή άλλως, δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας στα πλαίσια του άρθρου 99 αφού ένα δε συναινέσει δεν επιτυγχάνεται η απαραίτητη πλειοψηφεία του νόμου. Κύκλοι σε γνώση των προθέσεων του επιχειρηματία διαψεύδουν και τις πληροφορίες περί εισόδου στρατηγικού επενδυτή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κάτι τέτοιο "δε θα το επέτρεπε ποτέ ο εγωισμός του".
Το παράπονο-καταγγελία του Εμφιετζόγλου είναι πως οι τράπεζες αρνούνται να παράσχουν την αναγκαία χρηματοδοτική γέφυρα για να ξεπεράσει τα προβλήματα ρευστότητας την ώρα που οι ανταγωνιστές του με υποχρεώσεις δισεκατομμυρίων ευρώ τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης. Όμως στο σημείο αυτό κάποιοι εισάγουν την ιδιοσυγκρασιακή παράμετρο του επιχειρηματία. «Ο Πρόδρομος θεωρείται δύσκολος χαρακτήρας στις συναλλαγές, αδίστακτος και δικομανής που δεν διστάζει να συγκρουστεί με οιονδήποτε. Και μια τέτοια διαδρομή έχει αθροίσει πολλούς εχθρούς», αναφερουν στην αγορά. Κάποιοι αποδίδουν σε αυτούς τους εχθρούς και την προ μηνών άρνηση των τραπεζών να του παρέχουν εγγυητικές επιστολές για να εξάγει στις ΗΠΑ η χαλυβουργία του στη Χαλκίδα παρα το ότι έχει σημαντικές παραγγελίες, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του εργοστασίου. Την ίδια ώρα η μεγάλη ακίνητη περιουσία του ομίλου σε Ρωσία, Αίγυπτο και βαλκάνια εκτιμάται ότι υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις του. Όμως δεν μπορεί να ενεχυριαστεί η μεγαλύτερη, αυτή στη Ρωσία, λόγω της ρωσικής νομοθεσίας. Επιπλέον η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος έναντι του ευρώ στον απόηχο των διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας εξαιτίας της Ουκρανίας υπονομεύει την αξία των ακινήτων του ομίλου όταν αυτή λογιστικοποιείται στον εδώ ισολογισμό του σε ευρώ. Η συμφωνία με την τράπεζα φαντάζει μονόδρομος και αυτό όπως και το γεγονός ότι η τράπεζα το ξέρει, κάνει τον Πρόδρομο να νοιώθει θηρίο σε κλουβί. Στην αγορά θεωρούν ότι αυτό, το τελευταίο μεγαλο στοίχημα του Πρόδρομου, αν δεν το κερδίσει θα έιναι και το τελευταίο του στις κατασκευές

Οι "ανέκδοτες" συγκρούσεις με Λαλιώτη, Σουφλία, Λάτση και Μαξίμου

Χαρακτηρίστηκε επανειλημμένως "γαλάζιος" επιχειρηματίας» αλλά λίγο καλό φαίνεται πως του έκανε αυτό τελικά. Αντικομφορμιστής, επέλεξε όταν όλοι οι άλλοι κατασκευαστές συνασπίζονταν για να χτυπήσουν μεγάλα έργα να είναι απέναντί τους και επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να δημιουργήσει το αντίπαλο δέος. Μολονότι η Μηχανική έχει εκτελέσει πολλά μεγάλα και σύνθετα έργα σε τομείς όπως τα οδικά, τα σιδηροδρομικά, τα οικοδομικά, τα φράγματα, κλπ, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου είναι περισσότερο γνωστός για την πολυετή διαμάχη του με τον πρώην υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη, επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη. Μεγάλης έντασης ήταν και η διαμάχη με τον Γιώργο Σουφλιά, όταν ο τελευταίος ανέλαβε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ επί πρωθυπουργίας Κ. Καραμανλή. Έτσι, ο 77χρονος σήμερα ιδρυτής της Μηχανικής που είχε "χρωματιστεί" ως "δεξιός" βρέθηκε να συγκρούεται με την κυβέρνηση της παράταξης με την οποία υποτίθεται πως είχε προνομιακές σχέσεις. Μάλιστα είχε δηλώσει και δημοσίως πως σταματάει να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία. Είχε προηγηθεί μια επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία λέγεται πως οδήγησε λίγο αργότερα στην αντικατάσταση ενός υπουργού της τότε κυβέρνησης. Στην αγορά κατασκευών κυκλοφορεί ως ανέκδοτο η συνάντηση που λέγεται πως είχε ο Εμφιετζόγλου με άλλον κορυφαίο υπουργό του Κ. Καραμανλή λίγες ημέρες πριν από τρεις σημαντικές δημοπρασίες του ΟΣΕ. Σ' εκείνη τη συνάντηση ο επικεφαλής της Μηχανικής είχε προειδοποιήσει πως δεν πρέπει και οι τρεις να καταλήξουν στους ισχυρούς εργολάβους. Και οι τρεις πήγαν στους ανταγωνιστές του! Οι φίλοι του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου θεωρούν πως πλήρωσε ακριβά τις δύο πολυετείς κόντρες καθώς η Μηχανική είναι μοναδική από τις μεγάλες εταιρείες της χώρας που δεν ανέλαβε έργο μετρό. Τα έργα μετρό θεωρούνται έργα με αξιόλογα περιθώρια και σημαντικό "λίπος" για τους εργολάβους. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και της ΕΡΓΟΣΕ πολλές φορές εξαντλούσαν την αυστηρότητά τους με τη Μηχανική. Ταυτόχρονα, όμως, ο Εμφιετζόγλου έχει τη φήμη ανθρώπου που δεν δίσταζε να εγκαταλείψει ένα έργο στη μέση αν οι υπηρεσίες δεν δεχθούν τα επιχειρήματά του. Το γνωρίζουν καλά όσοι συνεργάστηκαν μαζί του στα ολυμπιακά έργα την περίοδο πριν τους Αγώνες. Δεν δίστασε, μάλιστα, να συγκρουστεί και με τον όμιλο Λάτση με τον οποίο υπάρχει πολυετής διαμάχη για έργα που εκτελούσε για την Lamda Development.

Από την εφημερίδα "Παραπολιτικά"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ