"Κουμπώνει" η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια

"Κουμπώνει" η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια
Το πράσινο φως πήρε η ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και την ενιαία αντιμετώπιση των οφειλών, από την τρόικα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, κατά τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με εκπροσώπους των δανειστών.

Το σχέδιο για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια αφορά σε περίπου 110.000 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα μπορούν μέσα στην επόμενη διετία να ρυθμίσουν οφειλές προς τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως και για 10 έτη με πρόβλεψη για διαγραφή των απαιτήσεων από πρόστιμα και προσαυξήσεις και παράλληλη αποπληρωμή του υπολοίπου του ποσού σε μακροχρόνιες δόσεις.

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού στελέχους, το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, και παρουσιάστηκε στο σύνολό του σήμερα στην τρόικα

Οπως μάλιστα επεσήμανε η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα» δάνεια δεν θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Αντιθέτως, θα υπάρξει καθαρό όφελος για τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι η τρόικα αποδέχτηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διευθέτηση των επιχειρηματικών οφειλών. Σύμφωνα με Πηγές οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν εμφάνισαν αντιρρήσεις ζήτησαν όμως τεχνικές λεπτομέρειες.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν δύο συναντήσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και μια δεύτερη συνάντηση του Νίκου Δένδια με την τρόικα ώστε να κλείσει η συμφωνία

Στη σημερινή συνάντηση του κ. Δένδια με την τρόικα, αν και το σχέδιο για την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα των επιχειρήσεων όσο και η δημιουργία πτωχευτικού δικαίου για τους ιδιώτες, είναι έτοιμα δεν συζητήθηκαν, λόγω απουσίας του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου. Ωστόσο όπως σχολίασε παράγοντας του υπουργείου η πρώτη κατοικία θα προστατευθεί, «χρειάζεται πάντα εν ισχύ καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Τα σχέδια για τους δύο νέους πτωχευτικούς κώδικες φυσικών και νομικών προσώπων είναι έτοιμα, όπως γνωστοποίησε το ίδιο στέλεχος και θα δοθούν στα στελέχη της τρόικας τις προσεχείς ημέρες, προκειμένου σε εύλογο χρονικό διάστημα να έχει δημιουργηθεί ένα καθεστώς ασφάλειας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση ήταν η πρόταση για επιδότηση του επιτοκίου των ενήμερων επιχειρήσεων. Αν και δεν υπήρξε ξεκάθαρη θέση από την πλευρά των δανειστών, πηγές από το υπουργείο σημείωναν ότι ήταν θετική η προσέγγιση.
Σχετικά με τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων γνωστοποιήθηκε στην τρόικα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καταργηθεί μεγάλος αριθμός γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο λύνονται ακόμη τεχνικά ζητήματα, όπως ότι για να μετακινηθούν χρήματα από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο προς τις Τράπεζες, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα και σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα πρέπει να φορολογηθούν, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά το κόστος χρήματος.

Σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ οι πρώτες ενδείξεις από τις μελέτες που έχουν γίνει δείχνουν ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί την περασμένη Άνοιξη για τη μείωση των τιμών, έχουν αποδώσει.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφαίο στέλεχος του Μαξίμου, ανέφερε ότι για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είμαστε κοντά στο να κλείσει η συμφωνία, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα μπορεί να μην χρειαστεί το υπόλοιπο της δόσης του τρέχοντος προγράμματος.

Αυτή την ώρα η τρόικα συναντάται με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να εξαταστεί το θέμα των 6.500 απολύσεων στο Δημόσιο, ενώ στις έξι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ε.Κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ