Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην ακτοπλοΐα
Τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Bορείου Αιγαίου

και ο αποκλεισμός δύο εταιρειών από τις γραμμές διότι, σύμφωνα με το υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, δεν τηρούσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις έχει φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα του κλάδου τα οποία μέσα στο 2015 θα δρομολογήσουν ραγδαίες εξελίξεις.
Κύκλοι της ακτοπλοΐας επισημαίνουν τον κίνδυνο από ολιγοπωλιακό που είναι το καθεστώς να εξελιχθεί σε μονοπωλιακό. Οι τράπεζες διαδραματίζουν τον σημαντικότερο ρόλο και είναι αυτές που θα πιέσουν για συγχωνεύσεις. Με εξαίρεση τον όμιλο Glimaldi και τον όμιλο Ευγενίδη, όλα τα άλλα ακτοπλοϊκά σχήματα είναι είτε ευρείας μετοχικής σύνθεσης είτε τραπεζικής μετοχικής σύνθεσης.

ΣΕΝΑΡΙΑ. Τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η κοινοπραξία ΑΝΕΚ με Αttica θα μπορούσε να προχωρήσει με προσεχτικά βήματα ώστε να επιτευχθούν μεγάλες οικονομίες κλίμακος.
Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι είναι αδύνατη μία συγχώνευση της Blue Star με την Hellenic Seaways, γιατί θα δημιουργηθεί ένα πολύ ισχυρό μονοπώλιο στο Αιγαίο, μετά και τα προβλήματα της ΝΕΛ.
Ακραία σενάρια κάνουν ασκήσεις επί χάρτου και βάζουν τον Όμιλο Grimaldi να απορροφά την Hellenic Seaways στην οποία είναι μεγαλομέτοχος, δημιουργώντας το αντίπαλο δέος κυρίως απέναντι στη Blue Star Ferries. Όμως ο Εμάνουελ Γκριμάλντι έχει ξεκαθαρίσει ότι τον ενδιαφέρει η Αδριατική. Για αυτό τον λόγο τα σενάρια τον θέλουν να ασκεί πίεση στις ελληνικών συμφερόντων ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις εντός ελληνικών θαλάσσιων συνόρων ώστε να τις αναγκάσει να του αφήσουν μεγαλύτερο χώρο στις γραμμές Ελλάδα-Πάτρα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Την ίδια ώρα, οι περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Η κίνηση έχει μειωθεί από το 2009 συνολικά κατά 12 εκατομμύρια επιβάτες και 990.000 οχήματα ενώ η οικονομική απώλεια υπολογίζεται στα 310 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος των καυσίμων μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει διπλασιαστεί. Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ΦΠΑ και κρατήσεις υπέρ τρίτων που αυξάνουν το κόστος του εισιτηρίου κατά 26,39%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η επιβατική κίνηση.
Επίσης, στις διεθνείς γραμμές όπως της Ελλάδας-Ιταλίας, δεν επιδοτούνται οι εργοδοτικές εισφορές των πληρωμάτων των πλοίων με ελληνική σημαία, με αποτέλεσμα να μειονεκτούν τα πλοία αυτά έναντι εκείνων υπό σημαία κράτους-μέλους της ΕΕ.
Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τον κλάδο σε ζημιές που ξεπερνούν συνολικά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα αποτέλεσμα είναι:
-Πλημμελής κάλυψη γραμμών.
-Διακοπή εξυπηρέτησης γραμμών Πάτρας-Σάμης και Πειραιά-Ρεθύμνου
-Διακοπή λειτουργίας εταιρειών.
-Αποχωρήσεις πλοίων, τα οποία είτε πωλούνται είτε ναυλώνονται στο εξωτερικό ενώ αναμένεται να πωληθούν και άλλα μέσα στο 2015. Η αποψίλωση του στόλου θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν διαθέσιμα πλοία για τα δρομολόγια Δημόσιας Υπηρεσίας.
-Έλλειψη ενδιαφέροντος από εταιρείες του εξωτερικού
-Συγχώνευση και μείωση των δρομολογίων εάν συνεχιστούν τα προβλήματα.
-Δημιουργία ακατάλληλου περιβάλλοντος για επενδύσεις οι οποίες είναι μια διαρκής ανάγκη.

ΖΗΜΙΕΣ. «Η μεγάλη εποχικότητα 60% (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) έχει ως αποτέλεσμα την εκτέλεση πολλών ζημιογόνων δρομολογίων. Η επιβολή υποχρέωσης εκτέλεσης δρομολογίων τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή η υποχρεωτική 10μηνη απασχόληση, σημαίνει ότι στην Ακτοπλοΐα επιβάλλεται Δημόσια Υπηρεσία και στα ελεύθερα δρομολόγια» τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Μιχάλης Σακέλλης:
«Συνεπώς όταν αντιμετωπίζονται έκτακτες περιπτώσεις όπως η οικονομική κρίση στη χώρα μας, η μείωση της κίνησης και η αύξηση του ενεργειακού κόστους, όταν διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα, η βιωσιμότητα των νησιών μας και ο τουρισμός της πατρίδας μας, τότε το Κράτος οφείλει να παρεμβαίνει.
Τούτο, περιέργως, πλην ορισμένων θεσμικών αλλαγών, δεν συνέβη και δεν συμβαίνει» και προσθέτει: «Δεν έχει γίνει κατανοητή η σημασία των Ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε τον ρόλο της Ακτοπλοΐας για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και την επιβίωση των νησιωτών. Επίσης πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη σημασία της Ακτοπλοΐας στην Εθνική Οικονομία».

Τα δρομολόγια Δημόσιας Υπηρεσίας

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ μέσω του τουρισμού και των άλλων τομέων της οικονομίας που εξαρτώνται από την Ακτοπλοΐα, ο κλάδος αυτός παράγει το 8,5% του ΑΕΠ της χώρας και δημιουργεί θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 66% της απασχόληση των νησιών.
Όσο αφορά το θέμα της εκτέλεσης δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης είναι ξεκάθαρος: «Ένας από του λόγους που σήμερα στο βόρειο Αιγαίο αντιμετωπίζονται προβλήματα, είναι το ύψος των αποζημιώσεων για την εκτέλεση δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας, οι οποίες δεν καθορίζονται με βάση τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν αλλά με τα ποσά που θέλουμε να διαθέσουμε. Το 2014 έγινε περικοπή των διαθέσιμων κονδυλίων κατά 10% χωρίς την παραμικρή μελέτη και αιτιολογία. Στην Ευρώπη σε ανάλογες περιπτώσεις το ύψος των αποζημιώσεων καθορίζεται σε επίπεδα που επιτρέπουν την κάλυψη των εξόδων των πλοίων αλλά και τη δημιουργία ενός λογικού κέρδους ούτως ώστε να υπάρχει ενδιαφέρον για τη δρομολόγηση πλοίων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ