Πώς οι 32 εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα γίνουν... τρεις

Πώς οι 32 εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα γίνουν... τρεις
Περαιτέρω συρρίκνωση της αγοράς τηλεπικοινωνιών προβλέπουν οι ειδικοί για το 2014.

Αν και ο ρυθμός υποχώρησης για εφέτος θα είναι μικρότερος σε σχέση με εκείνο που καταγράφηκε πέρυσι, εν τούτοις για τις επιχειρήσεις του κλάδου θα είναι ο έκτος κατά σειρά χρόνος συνεχούς υποχώρησης των εσόδων τους.
Είναι ενδεικτικό ότι η διοίκηση του ΟΤΕ εκτιμά ότι η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας θα παρουσιάσει πτώση της τάξεως του 5% έως 8% το 2014 όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο από το -18% του 2013. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά την τελευταία επταετία έχει παρουσιάσει μείωση της τάξεως πάνω από 50% όσον αφορά στα έσοδα από υπηρεσίες. Αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι πως περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες από την πτώση του 2013 οφειλόταν στη δραστική μείωση των τελών τερματισμού. Κάτι αντίστοιχο δεν υπάρχει το 2014. Από την πτώση δεν έχει «γλιτώσει» ούτε η αγορά της σταθερής τηλεφωνίας, η οποία εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μείωση 8%.
Η τάση αυτή αναπόφευκτα φέρνει εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως αποδεικνύεται και από τις τελευταίες εξελίξεις στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, όπου η Forthnet αλλά και η Nova έχουν βρεθεί το στόχαστρο των μεγάλων παικτών του κλάδου


Εξάλλου δεν μένουν και πολλοί παίκτες στις τηλεπικοινωνίες που θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν εν δυνάμει στόχο εξαγοράς των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Πέρα από τη Forthnet, στο στόχαστρο μπαίνει και η Cyta Hellas, καθώς αναμένεται η αποκρατικοποίησή της μητρικής εταιρείας στην Κύπρο. Σαν συνέπεια ένα από τα πρώτα περιουσιακά στοιχεία που θα πωληθούν θα είναι η θυγατρική της στην Ελλάδα.

Ηταν πολλοί.... θα μείνουν λίγοι

Η τηλεπικοινωνιακή αγορά της Ελλάδας από την πλήρη απελευθέρωσή της το 2001 μέχρι και σήμερα γίνει το πεδίο έλπξης δεκάδων επενδυτών, εκ των οποίων οι περισσότεροι δεν προχώρησαν στην ανάπτυξη υποδομών αλλά προσέφεραν υπηρεσίες μέσα από το δίκτυο του ΟΤΕ.
Ομως αν και δεν έκαναν μεγάλες επενδύσεις, φδεν μπόρεσαν να κρατηθούν στην τηλεπικοινωνιακή αγορά αφήνοντας μάλιστα πίσω τους χρέη πάνω από 140 εκατ. ευρώ.
Είναι ενδεικτικό ότι 19 εταιρείες να έχουν κλείσει ή να συνεχίζουν τη λειτουργία τους με άλλο αντικείμενο, ενώ άλλες 13 εταιρείες έχουν συγχωνευτεί, κάτι που όπως αποδείχθηκε για κάποιες ήταν «σωτήρια» κίνηση, ενώ για κάποιες άλλες δεν άλλαξε την αρνητική τους πορεία και τελικά έβαλαν «λουκέτο».
Τί θα γίνει τα επόμενα χρόνια; Θα υπάρξουν δύο ισχυροί παίκτες.... οι οποίοι και θα γιγαντωθούν μέσα από την ολοκληρωθεί της εξαγοράς -συγχώνευσης των υπολοίπων μικρότερων εταιριών του κλάδου. Αυτό λένε οι καλά γνωρίζοντες, τονίζοντας μάλιστα ότι το μεγέθος της ελληνικής αγοράς δεν "αντέχει περισσότερους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ