Το 2015 η πρώτη δημοπρασία ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ

Το 2015 η πρώτη δημοπρασία ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ
Στις 20 Φεβρουαρίου του 2015 θα γίνει η πρώτη δημοπρασία ενέργειας από λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της διαδικασίας που θέτει σε εφαρμογή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με στόχο την ανάπτυξη ανταγωνισμού στην αγορά ρεύματος.
Η ΡΑΕ έθεσε σήμερα σε διαβούλευση (θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου) νέα πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς αυτής, στην οποία λαμβάνονται υπόψη οι παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους φορείς της αγοράς επί της αρχικής πρότασης της Αρχής. Με την εφαρμογή της πρότασης, οι ανεξάρτητοι προμηθευτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στις φθηνότερες πηγές ηλεκτροπαραγωγής (λιγνίτης και υδροηλεκτρικά) που σήμερα εκμεταλλεύεται αποκλειστικά η ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Αρχής, η τιμή πώλησης της ενέργειας θα προκύπτει από τη δημοπρασία αλλά θα ορίζεται τιμή εκκίνησης από τη ΡΑΕ. Οι δημοπρασίες θα αφορούν συνολικά το 30-35% της ετήσιας λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής, ποσοστό που κατά τη ΡΑΕ εκτιμάται ότι είναι επαρκές, ώστε οι ανεξάρτητοι προμηθευτές να είναι σε θέση να αναπτύξουν ένα «μίγμα καυσίμων» αντίστοιχου μέσου κόστους ενέργειας με αυτό του κυρίαρχου παίκτη της αγοράς (ΔΕΗ), δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τον ανταγωνιστούν ισοδύναμα στην αγορά λιανικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ