Το 41,5% των εξαγωγών στη Ρωσία είναι αγροτικά προϊόντα

Το 41,5% των εξαγωγών στη Ρωσία είναι αγροτικά προϊόντα
Το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάζει τρόπους ούτως ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί.


Η αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία αγγίζει το επίπεδο των 406 εκατ. ευρώ, με Ρωσία και Ουκρανία να απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα νωπά ακτινίδια, με την αξία των εξαγωγών τους να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα (24,5 εκατ. ευρώ), νωπές φράουλες (23,5 εκατ. ευρώ), βερίκοκα-κεράσια κ.ά.( 12,01 εκατ. ευρώ), νωπά μπρουνιόν και νεκταρίνια (10,03 εκατ. ευρώ), ελαιόλαδο και κλάσματά του (8,05 εκατ. ευρώ), πολτοί καρπών και φρούτων - μαρμελάδες (6,39 εκατ. ευρώ), ιχθυρά (5,26 εκατ. ευρώ), αγγούρια νωπά και διατηρημένα (5,03 εκατ. ευρώ) και ελιές (4,8 εκατ. ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ