Πως η ΦΑΓΕ συνέτριψε τον Chobani χάνοντας και η ίδια

Πως η ΦΑΓΕ συνέτριψε τον Chobani  χάνοντας και η ίδια
Η ΦΑΓΕ νίκησε κατά κράτος τον βασικό ανταγωνιστή της στις ΗΠΑ την Chobani φράζοντάς της με δικαστική απόφαση

το δρόμο που προσπάθησε να ανοίξει πουλώντας ελληνικό γιαούρτι στη Μεγάλη Βρετανία αλλά ταυτόχρονα υπέστη και μια ήττα για την ίδια η οποία μπορεί να αποδειχτεί θετική για την ελληνική οικονομία.
Και η ήττα της ΦΑΓΕ έγκειται στο γεγονός ότι πέραν των άλλων η βρετανική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να πωλείται γιαούρτι με τη σήμανση Greek yogurt μόνο εφ όσον παρασκευάζεται στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον μεγαλύτερο κόστος για τη ΦΑΓΕ καθώς προκειμένου να πουλά Greek yogurt στη Μεγάλη Βρετανία θα πρέπει να το μεταφέρει από την Ελλάδα όπου είναι υποχρεωμένη να το παρασκευάζει.
Πέραν αυτού το γιαούρτι πρέπει να παρασκευάζεται σύμφωνα με τη διαδικασία στράγγισης η οποία αφαιρεί τον υδαρή ορό γάλακτος αλλά και να μην περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά. Η απαγόρευση της χρήση προσθέτων και συντηρητικών ουσιαστικά στερεί από τη ΦΑΓΕ να πουλά με την ένδειξη greek yogurt προϊόντα γιαουρτιού που περιέχουν φρούτα ή οτιδήποτε άλλο.
Με τις αποφάσεις του βρετανικού δικαστηρίου ουσιαστικά η ΦΑΓΕ είναι υποχρεωμένη να προβεί σε επενδύσεις στην Ελλάδα αν θέλει να αυξήσει τις πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία όταν προ διετίας μετέφερε την έδρα της από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο γεγονός που της είχε κοστίσει σε χρηματοοικονομικά και διοικητικά έξοδα.
Πέραν αυτού όμως η ΦΑΓΕ βρίσκεται αντιμέτωπη και με τον κίνδυνο η Chobani να προχωρήσει σε επενδύσεις σε παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα ώστε να μπορεί και αυτή να πουλά Greek yogurt στην ελληνική αγορά. Προκειμένου η ΦΑΓΕ να αποφύγει έναν τέτοιο μεγάλο κίνδυνο ουσιαστικά θα πρέπει να κινηθεί άμεσα κα να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της στη Μεγάλη Βρετανία
Αξίζει να σημειωθεί ότι η νίκη της ΦΑΓΕ έναντι της Chobani θεωρείται οριστική ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μεγάλης Βρετανίας καθώς και δύο συνάδελφοί του αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον ανταγωνιστή της ΦΑΓΕ. Έτσι τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει εδώ και καιρό η ΦΑΓΕ παραμένουν σε ισχύ και απαγορεύεται να πουλάει στη Βρετανία προϊόντα τα οποία παρασκευάζονται στις ΗΠΑ και στη συσκευασία τους να αναγράφεται «Ελληνικό γιαούρτι».
ΝΙΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ