Έρχονται οι ηλεκτρονικοί κουλοχέρηδες (VLTs). Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν παίξετε

Έρχονται οι ηλεκτρονικοί κουλοχέρηδες (VLTs). Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν παίξετε
Εντός των επόμενων μηνών μπαίνουν στη ζωή των Ελλήνων τα περίφημα Videolotto ή αλλιώς VLTs μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ των τεχνικών προδιαγραφών...

...αλλά και της ρύθμισης όλων των θεμάτων που αφορούν στον τρόπο διεξαγωγής των παγνιδιών. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την παραχώρηση της 10ετούς άδειας, ο ΟΠΑΠ υποχρεώνεται μέσα σε 18 μήνες από την έκδοση του Κανονισμού Λειτουργίας να έχει εγκαταστήσει και θέσει σε λειτουργία 16.500 VLTs που θα διαχειρίζεται. Επίσης άλλα 18.500, η λειτουργία των οποίων θα παραχωρηθεί σε τρίτους, πρέπει να λειτουργήσουν μέσα σε 24 μήνες από την έκδοση του Κανονισμού Διεξαγωγής και Ελέγχου Παιγνίων.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός απαγορεύεται η πρόσβαση σε χώρους που στεγάζουν VLTs όσοι είναι κάτω των 21 ετών και όσοι έχουν αυτοαποκλειστεί υποβάλλοντας σχετική δήλωση όπως συμβαίνει με τα καζίνο.
Για να παίξει κάποιος στα VLTs θα πρέπει να έχει εφοδιαστεί με ατομική κάρτα παίκτη στην οποία έχει πρόσβαση η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ). Η κάρτα εκδίδεται από οποιοδήποτε κατάστημα με VLTs και τα ελάχιστα στοιχεία που ζητούνται είναι το Ονοματεπώνυμο, Όνομα Πατρός, Αριθμός Ταυτότητας ή διαβατηρίου και διεύθυνση μόνιμης κατοικίας με την υποχρέωση του παίκτη να ενημερώνει για κάθε αλλαγή στα στοιχεία του τα οποία θα φυλάσσονται για τουλάχιστον 10 χρόνια.
Ο ΟΠΑΠ ή άλλοι πάροχοι έχουν την υποχρέωση να μην επιτρέπουν να παίζουν πρόσωπα τα οποία είναι υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή βρίσκονται σε κατάσταση υπνηλίας.
Οι παίκτες μπορούν να παίζουν είτε με προπληρωμένη κάρτα, με μετρητά, με μονάδες πίστωσης που έχει αγοράσει ή με επανεπένδυση μονάδων πίστωσης που έχει κερδίσει. Δεν επιτρέπεται με κανένα τρόπο η παροχή πίστωσης στους παίκτες. Κάθε πάροχος θα ορίσει μέγιστο όριο δαπανών ανά παίκτη πέραν του οποίου δεν θα επιτρέπεται να παίζει. Το όριο αυτό θα πρέπει να έχει εγκριθεί από την ΕΕΕΠ. Ο παίκτης επίσης θα πρέπει να γνωρίζει το ποσοστό κέρδους του κάθε παιγνιδιού δηλαδή πόσα λεφτά επιστρέφονται σε κάθε κύκλο παιγνιδιού από αυτά που στοιχηματίζονται. Το ποσοστό δεν μπορεί να είναι κάτω 80% και ελέγχεται κάθε 5.000.000 κύκλους του κάθε παιγνιδιού. Το μέγιστο ποσό κέρδους ανά κύκλο παιγνιδιού δεν μπορεί να ξεπερνά τα 1.000 Ευρώ.
Ο φοράς είναι υποχρεωμένος να δίνει βεβαίωση κερδών στον κάθε παίκτη. Όλα τα αρχεία παιγνιδιών διατηρούνται ηλεκτρονικά για 10 έτη.
Ο Κανονισμός επιτρέπει τη δημιουργία των περίφημων Jack Pot τα οποία ορίζει με βάση τον τρόπο υλοποίησης σε jack pot παιγνίων και jack pot συστήματος και με βάση το τόπο διεξαγωγής σε jack pot καταστήματος και σε jack pot ευρείας περιοχής. Η εφαρμογή jack pot καταστήματος επιτρέπεται με απόφαση της ΕΕΕΠ και ευρείας περιοχής με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Το jack pot καταστήματος δεν μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 Ευρώ ενώ της περιοχής δεν προκύπτει ότι θα έχει όριο .
Τα καταστήματα στα οποία θα υπάρχουν τυχερά παιγνίδια VLTs θα πρέπει να είναι πιστοποιημένα και διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες. Στην κατηγορία Β ανήκουν αμιγείς χώροι τυχερών παιγνίων, στη Ε χώροι τυχερών παιγνιδιών σε πλοία που ταξιδεύουν προς το εξωτερικό και Στ για τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ. Ο ελάχιστος καθαρός χώρος για κάθε μηχανή VLTs είναι τρία τετραγωνικά. Τα καταστήματα τις καθημερινές θα μπορούν να είναι ανοικτά από τις 9 το πρωί έως τις 2 τη νύχτα και τις Παρασκευές και τα Σάββατα έως τις 4 το πρωί ενώ δεν επιτρέπεται εντός των καταστημάτων να έχουν εγκατασταθεί ATM.

Δείτε όλες τις αποφάσεις για τους “κουλοχέρηδες” ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ