Η Αγνό, ο Κολιός και οι καταγγελίες για σκάνδαλα

Η Αγνό, ο Κολιός και οι καταγγελίες για σκάνδαλα
Χρωστάει σε παραγωγούς και εργαζόμενους, έχει φορτωθεί ζημιές εκατομμυρίων και έχει υποβάλλει αίτηση πτώχευσης. Αυτό είναι το σκηνικό για την άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία Αγνό, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Κολιού. Η ιστορία της επιχείρησης πολύ σύντομα θα εκτιλυχθεί και ενώπιον των δικαστικών αρχών. 

Ο ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ Νίκος Κολιός, παραπέμπεται σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.Ο επιχειρηματίας θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενος για απάτη. Εναντίον του είχαν προσφύγει τέσσερις κτηνοτρόφοι για ανείσπρακτη οφειλή -κατά τους ισχυρισμούς τους- ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο για τέσσερις παραγωγούς που εγκαλούσαν τον Ν. Κολιό, υποστηρίζοντας ότι η έλλειψη ρευστότητας, την οποία επικαλείτο η ΑΓΝΟ προκειμένου να υπαχθεί στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ήταν εικονική. Ανάλογες μηνύσεις κατά του επιχειρηματία έχουν καταθέσει και οι εργαζόμενοι της βορειοελλαδίτικης εταιρείας, διεκδικώντας δεδουλευμένα.

Σήμερα, τα χρέη της Αγνό ανέρχονται σε 52 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 19 εκατ. σε τράπεζες, 14 εκατ. ευρώ στην μητρική «Κολιός» και τα υπόλοιπα σε γαλακτοπαραγωγούς, εργαζόμενους κ.ά., ενώ η αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα απορρίφθηκε.
Η ΑΓΝΟ Βιομηχανία Γάλακτος Α.Ε. ξεκίνησε τη δραστηριότητά της το 1950 στη Θεσσαλονίκη ως η πρώτη βιομηχανία παστερίωσης και εμφιάλωσης γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η ΑΓΝΟ αποτελούσε πρωτοπόρο εταιρεία του χώρου, διαθέτοντας ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο με μηχανολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.
Μέχρι το 2003, η ΑΓΝΟ παρέμεινε συνεταιριστική εταιρεία, λόγω οφειλών όμως, η πρώην Αγροτική Τράπεζα έθεσε την εταιρεία υπό τον έλεγχό της και κατόπιν την μεταβίβασε στην εταιρεία Κολιός ΑΕ μετά από τρεις διαγωνιστικές διαδικασίες, απαλλαγμένη από τα μέχρι τότε χρέη της, έναντι του πολύ χαμηλού ποσού των 10 εκ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, η εταιρεία παρά το μεγάλο κύκλο εργασιών της δεν παρουσίασε κέρδη, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται χρέη. Σήμερα η επιχείρηση οφείλει 3,5 εκ. ευρώ σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ τα χρέη της προς αγελαδοτρόφους υπολογίζονται σε περίπου 3 εκατ. €. Παράλληλα, το αίτημα υπαγωγής της ΑΓΝΟ στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, έχει απορριφθεί και σε δεύτερο βαθμό, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή. Από τον Μάρτιο του 2013 το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστό.

Οι καταγγελίες των συνδικαλιστών
Πρόσφατα ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα και του υπουργείου Εργασίας, στο θέμα της Αγνό. «Να παρέμβει το κράτος, να πετάξει τον επιχειρηματία Κολιό έξω από την ΑΓΝΟ» και να κινητοποιηθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να διερευνηθεί τι συνέβη μετά την εξαγορά της εταιρείας¨, ζήτησε ο ίδιος.
«Η ΑΓΝΟ πρέπει να φύγει από τα χέρια του επιχειρηματία, ώστε να “καθαρίσει” από τα “βάρη” και να γίνει ξανά δελεαστική σε πιθανούς επενδυτές» ανέφερε και κάλεσε τον εισαγγελέα να διερευνήσει το «σκάνδαλο» στην υπόθεση, αφού… «δύο διαφορετικές επιχειρήσεις λειτούργησαν ως μία».
Ο πρόεδρος του ΕΚΘ κατήγγειλε ότι η πλευρά Κολιού κατέβαλε μόλις το 1 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 10 εκατ., που ήταν το τίμημα για την εταιρεία. Τα υπόλοιπα καλύφθηκαν με δάνειο της Αγροτικής Τράπεζας, που δεν εξυπηρετείται, με αποτέλεσμα τα οφειλόμενα να έχουν φτάσει στα 18,5 εκατ. ευρώ. Θύμισε ακόμη ότι ο επιχειρηματίας έχει αφήσει τους εργαζόμενους απλήρωτους από τον Δεκέμβριο 2012 και «έχει βάλει την ΑΓΝΟ “μέσα” κατά 50 εκατ. ευρώ».
Υποστήριξε ότι ο επιχειρηματίας χρησιμοποιούσε οχήματα της ΑΓΝΟ για να διακινεί προϊόντα της «Κολιός», «χωρίς να δίνει ούτε ένα ευρώ» και παρότι παρήγαγε προϊόντα προς εξαγωγή της πρώτης εταιρείας του στο εργοστάσιο της δεύτερης (σ.σ. χωρίς αυτή να έχει έσοδα), τελικά η ΑΓΝΟ «βρέθηκε να του χρωστάει 12 εκατ. ευρώ». «Κάποιοι εργαζόμενοι έκαναν επίσχεση. Αλλοι πηγαίνουν στο κλειστό εργοστάσιο και χτυπάνε κάρτα για τα ένσημα» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Πολυχρόνης Αποστολίδης. Από τους 320 εργαζομένους στην ΑΓΝΟ οι 190 έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις και περίπου 130 βρίσκονται σε επίσχεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ