Δέκα μνηστήρες για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Δέκα μνηστήρες για τις Κυπριακές Αερογραμμές
Πάνω από δέκα αεροπορικές εταιρείες υπέβαλαν έγγραφα μέχρι χθες το βράδυ, που έληξε η σχετική περίοδος, για το ενδιαφέρον τους να εξαγοράσουν τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Φιλελεύθερος" σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι ανεπίσημες για την ώρα προτάσεις αφορούν απόκτηση του ελέγχου της ιδιοκτησίας και της διαχείρισης της εταιρείας. Μεταξύ των ενδιαφερομένων περιλαμβάνεται, όπως έγινε ήδη γνωστό, η Ryanair, αλλά και η Aegean Airlines.
Ενδιαφέρον για εξαγορά των Κυπριακών Αερογραμμών και όχι μόνο υπέβαλε μέσω της διαδικασίας που προβλέπει την κατάθεση ειδικού εντύπου και αρχικών στοιχείων στην KPMG η ισραηλινή εταιρεία Arkia, σε συνεργασία με αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια, που θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της και ως ευρωπαϊκή εταιρεία με το καπέλο των Κυπριακών Αερογραμμών και διαθέτει δυνατότητες αύξησης στόλου και προορισμών.
Το σχετικό ενδιαφέρον της για τις Κ. Α. εκδήλωσε μέσω της διαδικασίας και η ρουμανική Blue Air, η οποία πετά τα τελευταία χρόνια από και προς την Κύπρο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση της Blue Air προβλέπει στενή συνεργασία της για τις Κ. Α.με τη ρωσικών συμφερόντων κυπριακή Renaissance Capital.
Επίσης, ενδιαφέρον μέσω υποβολής των ζητούμενων εγγράφων υπέβαλε και o ισπανικός όμιλος Arevenca Group σε συνεργασία με την επίσης ισπανική Fly Aruba και την Air Atlantic, σε συνεργασία με επενδυτές από ΗΠΑ και Καναδά. Αργά ψες υπέβαλαν το ενδιαφέρον τους η ΜΕΑ του Λιβάνου και η Αegean από την Ελλάδα.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το ενδιαφέρον τους επανέλαβαν και άλλοι ενδιαφερόμενοι για επένδυση ή εξαγορά στις Κυπριακές Αερογραμμές, που είχαν ήδη επαφές με το κράτος-ιδιοκτήτη και είχαν συζητήσει το θέμα, αυξάνοντας τον αριθμό του καταλόγου των ενδιαφερομένων στους δέκα, λίγες ώρες πριν λήξει η περίοδος υποβολής ενδιαφέροντος. Επισημαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν ήδη υπογραφεί συμφωνίες εμπιστευτικότητας με τέτοιους ενδιαφερόμενους. Όπως φαίνεται, λόγω της διαμόρφωσης της προκήρυξης που περιοριζόταν σε επενδυτές, δεν ενδιαφέρθηκαν όσοι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ενδιαφερθεί να αναλάβουν τη διαχείριση των Κ.Α., προτείνοντας άλλες διαδικασίες και τρόπους εξεύρεσης κεφαλαίων.


Τι δηλώνει ο υπουργός Συγκοινωνιών

Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ ο υπουργός Συγκοινωνιών, Μάριος Δημητριάδης, το ενδιαφέρον που επεδείχθη ξεπέρασε τις προσδοκίες.
Είπε επίσης ότι μεταξύ εκείνων που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, περιλαμβάνονται και ορισμένες αεροπορικές εταιρείες όπως είναι η Aegean.
Ο κ. Δημητριάδης διευκρίνισε ότι σε αυτή τη φάση πρόκειται απλώς για καταγραφή του ενδιαφέροντος.
Επίσης, είπε, θα αξιολογήσουμε τις εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον και στην επόμενη φάση θα κληθούν να υποβάλουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες και θα εξετασθούν.
Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι όπως η διαδικασία ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ